Propaganda rusa

Crimeea. Drumul spre casa – fuga lui Ianukovici

By: genuine
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Un material despre noile valente ale sistemului de propaganda rus, lung metrajul Crimeea. Drumul spre casa, în acest material despre prima parte – fuga lui Ianukovici.

Așa cum ne-am obișnuit din păcate în ultimii ani, asistăm zilnic la un maraton de știri, în special sub eticheta de breaking news, produs în studiourile propagandei ruse. La suprafață aceasta nu mai îmbracă haine de sorginte sovietică deoarece ne prezintă toate evenimentele care servesc intereselor de la Kremlin sub o formă modernă, occidentală însă în esență folosește aceleași metode ca în vremurile sale de glorie.

Materialele de presă ce se difuzează prin sistemul propagandistic rusesc actual prezintă un caracter de noutate, de unde și nuanța de breaking news, ce se datorează faptului că acest sistem produce în esență știrea. Spre exemplu, cazul omuleților verzi din timpul crizei din Crimeea, aceștia au fost creați de propaganda rusă, tema fiind preluată apoi de toate trusturile de presă internaționale, în acest fel vidul informațional din acele zile a fost ocupat de prezența acestora în lipsa unor știri alternative de la fața locului care să ne prezinte situația ca o invazie armată a Federației Ruse.

O altă caracteristică a propagandei ruse actuale constă în faptul că este destul de bine sincronizată cu acțiunile militare, politice sau diplomatice ale Rusiei și ale lui Vladimir Putin ceea îi oferă întâietate la crearea de știri. La numai o săptămână de la declanșarea intervenției armate în Siria, se anunța prin intermediul aceluiași sistem faptul că Rusia distrusese deja 40% din infrastructura Statului Islamic prin bombardamente intense, lucru care s-a adeverit ulterior ca fiind neadevărat.

Vezi: Campania de razboi informational contrabalanseaza deficientele aparatului militar rus

În ceea ce privește ingredientele folosite în cadrul produselor media, acestea sunt diferențiate în funcție de destinația finală a materialului. Dacă articolul este adresat publicului intern vom găsi încorporate teme reprezentative de genul: fasciștii conduși de Statele Unite urmăresc distrugerea Rusiei, Vladimir Putin reprezintă liderul care salvează poporul rus, armata rusă este cea mai bine înzestrată și îi pune pe fugă pe aliații occidentului etc.

Edificator pentru demersul intern al sistemului condus de la cel mai înalt nivel este documentarul ”Crimeea. Drumul spre casă” sau în original ”Crimeea. Calea spre patrie”. Acest film de top al propagandei ruse, produs de către Dimitri Kiselev care este și directorul postului Russia Today, a fost difuzat în martie 2015 cu prilejul împlinirii unui an de la anexarea Crimeei.

Poate că nu întâmplător sentimentele anti-occidentale ale populației ruse au atins un maxim la începutul lui 2015, atunci 81% dintre ruși menționau o atitudine nefavorabilă față de Statele Unite și 71% împărtășeau același lucru față de Uniunea Europeană. Astăzi conform aceluiași evaluator independent rus, Levada Center,  ratingul este mult mai atenuat, în jurul valorii de 60%,  mai ales în ceea ce privește tineretul, populația educată și cetățenii din marile aglomerări urbane.

Crimeea. Drumul spre casa

Vladimir Putin in rolul principal Crimeea. Drumul spre casa

În cadrul primului episod pe care îl prezentăm veți asista la o povestire cu Vladimir Putin, în calitate de one-man show, despre extragerea omului său de casă Viktor Ianukovici care în timp ce fugea din Ucraina era pe cale să cadă într-o ambuscadă și să fie ucis. Relatarea este plină de dramatism, sunt evocate momente în care garda personală a lui Viktor Ianukovici l-a sunat direct pe Putin (nu se stie de unde până unde acest lucru) spunându-i acestuia că sunt în pericol și că s-a tras asupra lor (în realitate nu s-au relatat în presă astfel de evenimente).

Mai mult, sfidând uzanțele diplomatice, Vladimir Putin recunoaște în mod deschis cum a ordonat să fie inițiată operațiunea de anexare a Crimeei deoarece ”nu putea să abandoneze teritoriul și populația … să fie călcate în picioare de naționaliști”.

Crimeea. Drumul spre casa si publicul roman

Deși este un produs creat special pentru audiența din spațiul Federației Ruse, la doi ani de la anexarea Crimeei acesta a fost difuzat și în România, în circumstanțe încă neclare, prin intermediul postului Neptun TV.

Lung metrajul ”Crimeea. Drumul spre casă” este o poveste plină de neadevăruri dar prezentată siropos, construită cel mai probabil în scopul maximizării capitalului de imagine al președintelui Putin și inducerii unui anumit sentiment în telespectatorul rus: acela că Rusia a început să conteze și trebuie să fie respectată pe plan internațional.

Este puțin probabil ca acesată producție construită având la bază ingrediente specifice telenovelelor, cel puțin primul episod al acesteia, să prezinte un grad ridicat de credibilitate pentru publicul din România dar să așteptam să vedem și episoadele următoare.

Rămâne totuși întrebarea: de ce a fost prezentată această producție publicului român și care a fost scopul urmărit? Între timp am remarcat că Rusia a sărbătorit la Centrul Rus de Știință și Cultură din București doi ani de la anexarea Crimeei …..

 

Vezi secventele video pe contul nostru de facebook:   https://www.facebook.com/DotRed-949093558471734/?fref=nf

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top