ethereum vladimir putin russia

Ethereum, o nouă goană a lui Vladimir Putin după aur sau un nou instrument pentru război hibrid?

By: Spotless
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Ethereum, cel mai mare proiect de criptomonedă după Bitcoin, a atras atenția lui Vladimir Putin, ca un potențial instrument geo-economic, pe lângă petrol și gaze naturale. În prima săptămână din iunie moneda virtuală  se tranzacționa la un nivel record de aproape 410$ într-o creștere fără precedent ținând cont de faptul că la începutul lui 2017 se găsea la o valoare de 8$ adică aceasta a avut în termeni bancari o dobândă la depozit de aproape 10.000% pe an. Conform unor specialiști din piață, Ether ar putea ajunge până la sfârșitul lui 2017 la valoarea de tranzacționare de aproape 600$.

https://coinmarketcap.com/charts/

Președintele rus a avut o întâlnire cu fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg pentru a discuta posibilitatea implementării monedei virtuale Ether la o scară mai mare, Banca Centrală a Rusiei testând în prealabil un proiect pilot al platformei. În plus, elemente ale acestui proiect au fost deja testate atât de către actori statali, Singapore și Japonia cu scopul de a adopta mai devreme sau mai târziu tranzacționarea în această criptomonedă cât și non-statali, Toyota și Microsoft, care au format deja un consorțiu pentru adoptarea și promovarea standardului.

Se spune că economia digitală, pentru cei care sunt dispuși să-și asume riscuri, ar putea avea același efect asupra mediului de afaceri cum a avut Internetul asupra economiilor occidentale.

ether evolution bitcoin

Ce este Ethereum?

Etherum este o platformă de criptomonedă din noua generație dezvoltată la începutul anului 2016 ce folosește tehnologia Bitcoin, moneda virtuală numărul 1 în lume, dar spre deosebire de Bitcoin care este văzut ca un instrument de plată pentru utilizatori Ethereum este orientat către tranzactii de tip corporate. Ca noutate, Ethereum își propune să implementeze un calculator digital global, descentralizat, care sa nu poată fi în proprietatea cuiva și care să execute contracte P2P (peer-to-peer), adică fără instituții sau agenți intermediari.

Mai mult decât atât, Ethereum poate fi folosit la crearea unor piețe financiare online și la realizarea unor contracte programate a fi executate în mod automat atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Ether este criptomoneda promovată de proiectul Ethereum.

În trecut Rusia a adoptat reglementări care au interzis folosirea monedelor virtuale. Cu toate acestea, în acest moment, Banca Centrală a Rusiei elaborează un capitol de legislație care să reglementeze utilizarea de criptomonedele. Acestea ar putea fi recunoscute ca bunuri din domeniul digital și taxate asemenea. Conform celor declarate de directorul adjunct al Băncii Centrale din Rusia, Olga Skorobogatova, reglementarea ar putea fi introdusă în Dumă începând din iulie.

Deși criptomonedele sunt folosite cu precădere în Rusia sub formă speculativă sau de investiții, există câteva baruri și servicii de taxi care acceptă plata în Bitcoin iar în septembrie cel mai mare lanț de retail din Rusia, Ulmart, va accepta plăți în criptomonedă.

ethereum putin vitalik

De unde intereseul lui Putin pentru Ethereum?

Consider că interesul lui Vladimir Putin pentru Ethereum poate provenii din două direcții. Una care ține cont de un argument economic si una care ține de non-economic, în condițiile în care în trecut se plănuia interzicerea monedelor virtuale (Bitcoin) în Rusia. Mai nou acesta a afirmat cu prilejul forumului că „economia digitală nu este o industrie separată,  din contră aceasta reprezintă o platformă pentru crearea unor noi modele de afaceri”.

http://www.zerohedge.com/news/2017-06-12/putin-meets-ethereum-founder-create-national-virtual-currency

Din punct de vedere economic  monedele virtuale ar putea fi utile piețelor economice prin faptul că tranzacțiile se fac mai rapid, mai sigur și mai puțin costisitor prin excludeerea intermediarilor.

În al doilea rând, liderul de la Kremlin cred că speculează unele caracteristici  ale acestui proiect: deși evidența tranzacțiilor este publică, identitatea celor care plătesc sau încasează monede virtuale nu este publică; sistemul poate fi criptat iar mai mult, mecanismul de funcționare al monedei Ether permite unele fraude precum schemele piramidale.

Cu alte cuvinte utilizarea acestei platforme sau a uneia similară ar putea aduce avantaje Rusiei prin faptul că aceasta ar putea juca un rol de scut în spatele căruia Kremlinul să efectueze activități economice care altfel ar fi supuse sancțiunilor.

Dacă la toate acestea adăugăm puterea Rusiei în domeniul tehnologiei informației, putem înțelege că Vladimir Putin vede în acest proiect un nou instrument ce poate fi folosit în războaiele hibride pe care aceasta le poartă.  Aceași putere IT a Rusiei a fost probată în dezvoltarea sistemului de Internet Trolls meniți să facă jocul propagandei  Kremlinului.

În plus, noua sau poate vechea strategie a lui Putin ar putea fi aplicată cu succes în operațiunea Ethereum, aceea de a contracta companii private de IT care să facă treaba murdară a Kremlinului, așa numiții proxi, pentru ca mai apoi să spună că niște “patriotically mineded” ar fi implicați în atacuri cibernetice care servesc interesul Rusiei, vezi cazul alegerilor din SUA.

Și ca tot acest tablou să fie complet, Vladimir Putin dorește dezvoltarea propriei monede naționale virtuale. Poate că acesta și-a pierdut deja încrederea în tradiționala rublă.

6 Comments

 • Karmen:

  Cred că interesul Rusiei în acest Ethereum este cauzat de ambele motivații din titlu. Normal că ether-ul ar însemna o revigorare a economiei rusești, în cădere liberă, dar, în același timp, ar constitui o nouă pârghie pentru acest război hibrid, care se pare că e cam singurul în care Rusia excelează (incă! – statele au cam început să conștientizeze și aici despre ce este vorba)….

 • Liviu:

  se pare ca sistemul este atat de complicat incat nici persoanele care au lucrat cu el nu prea stiu cum sa-l descrie pe intelesul tuturor. deci probabil rusul de rand nu s-a bucurat prea mult când a citit stirea :)))

 • Alexx:

  Sanctiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei îl obligă pe Putin să ia in calcul soluții cu care inainte nu a fost de acord.Succesul acestei tehnologii depinde de măsura in care pietele financiare reale vor construi ceva in jurul său. Rămâne de văzut daca va avea implicații SEMNIFICATIVE in lumea reala!

 • Criss:

  Putin nu ar trebui să se entuziasmeze prea tare. Asemenea demersuri cer timp și succesul nu este garantat. Dificultățile cu care se confruntă economia Rusiei și implicit populația cer soluții mai apropiate de realitate și cu rezultate mai rapide.

 • George:

  Există și varianta în care Ethereum va ramâne doar o monedă digitală folosită în tranzacții obscure.

 • Radu:

  Putin vizează prin acest proiect ca populația rusă să nu fie pusă în fața propriei sărăcii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top