Războiul economic Federația Rusă

Federația Rusă: Războiul economic total

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Războiul economic al Rusiei contra Occidentului are consecințe nefaste pe teritoriul federației potrivit ultimului raport al Biroului Național de Cercetări Economice.

Conform documenului citat, odată cu căderea regimului comunist, oligarhii ruși au reușit să acumuleze averi uriașe în detrimental societății civile. În prezent, averile deținute de acești magnați și adăpostite în instituții financiare din Occident sunt mai mari decât economiile întregii populații de pe teritoriul Federației Ruse. Aceste averi sunt în același timp de trei ori mai mari decât rezervele externe ale statului. În perioada menționată, inegalitatea în Rusia s-a accentuat, în prezent peste 75% din sumele de bani deținute de cetățeni ruși aparțin unui procent de 10% din aceștia. Această rată a inegalității depășește astfel pe cea din SUA, China sau alte state din Europa de Est așa cu arată un material video de sinteză realizat de cei de la Radio Free Europe/Radio Liberty.

Războiul economic care a dus la acestă discrepanță la nivelul societății din Rusia arată natura subversivă a acțiunilor administrației de la Kremlin care pe termen lung nu poate decât să dăuneze economiei proprii și în special cetățenilor săi.

 

Acțiuile subversive ale Moscovei nasc oligarhi

Pentru a putea susține acțiuni de spionaj sau de destabilizare a situației din statele vecine, liderii de la Kremlin au închis de multe ori ochii la activități de crimă organizată. De cele mai multe ori au apărut oligarhi servili Kremlinului care susțin operațiunile din umbră ale serviciilor de informații ruse.

Un caz aparent banal dar care exemplifică probabil cel mai bine această practică a Moscovei este cel al contrabandiștilor de țigarete ruși din zona statelor baltice. După ce sunt prinși efectuând acțiunile criminale pe teritoriul Rusiei, contrabandiștii sunt racolați de către serviciile de informații pentru a lucra ca informatori.

Această practică a fost descoperită pe teritoriul Estoniei, unde apropierea față de NATO și multiplele exerciții ale Alianței au generat un interes crescut pentru acțiunile de spionaj ruse. Nu este exclus în acest fel să fie racolați și informatori care acționează și pe teritoriul altor state NATO din Europa de Est.

În tot acest timp capii rețelelor de contrabandă sunt trecuți cu vederea de către serviciile ruse pentru a putea menține rețeaua de informatori, transformându-se treptat în oligarhi în războiul economic purtat de Rusia cu Occidentul.

 

Războiul economic solicită proiecte grandioase

În timp ce majoritatea averilor sunt împărțite inegal la nivelul societății ruse, iar banii se află depozitați în afara granițelor federației, populația îndură dificultăți economice generate de proiectele grandioase ale liderului de la Kremlin. Jocurile olimpice de iarnă de la Soci, conflictul din Siria, podul care leagă teritoriul Federației Ruse de Peninsula Crimeea sau organizarea celui mai mare exercițiu militar al Rusiei de la finalul Războiului Rece sunt doar câteva dintre “proiectele” de amploare din ultimii ani ce poată semnătura Vladimir Putin din care populația țării iese de fiecare dată mai săracă.

Războiul economic purtat din umbra de Federația Rusă în a cărui încrengătură oligarhii joacă un rol central, scot la iveală practici și scheme financiare ale Kremlinului pe care de cele mai multe ori propaganda rusă le asociază capitalismului occidental. În acest context, dacă modelul capitalismului occidental este un proiect eșuat, atunci Federația Rusă nu face altceva decât să subsrie acestuia, depășindu-l în practici cu efecte dezastroase pentru nivelul de trai al cetățenilor săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top