ISIS dupa interventia Rusiei in Siria

ISIS dupa interventia Rusiei in Siria

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Dupa ce prima pagina a marilor publicatii din intreaga lume a fost ocupata de retragerea trupelor ruse din Siria si Vladimir Putin a anuntat succesul operatiei in lupta de combatere a ISIS ar trebui sa ne asteptam la o lume mai buna din acest punct de vedere.

Realitatea contrazice insa spectalolul mediatic pus in scena in special de presa din Rusia. Mai grav este faptul ca aceste informatii sunt preluate de canale de informare atat din Romania cat si din alte tari care au o puternica inclinatie pentru relatari tabloidizate si senzationalul promovat de liderii de la Kremlin.

Nu as vrea sa para ca elogiez surse de presa din occident sau efortul coalitiei anti-SI condus de SUA in zona pentru ca sunt convins ca si acestea au multe neajunsuri, dintre care principalul este lipsa de fermitate. Continui sa militez pentru informatia echilibrata, o idee mai utopica a mea, pe care pentru a o obtine trebuie sa consum destul de mult timp cautand stiri de o parte si de alta a baricadei fara a fi convins ca am descoperit adevarul.

ISIS utilizeaza din nou arme chimice

Faptul ca organizatia terorista ISIS poseda arme chimice a fost demonstrat in trecut atat in Irak cat si in Siria. Potrivit mai multor surse, inclusiv a presei de stat din Siria, in urma cu o zi aceeasi organizatie terorista a atacat o baza militara a armatei siriene din orasul Deir al-Zor, situat in zona de est in apropiere de granita cu Irakul, folosind rachete a caror incarcatura era una chimica.

Orasul Deir al-Zor reprezinta un punct strategic pentru organizatia terorista intrucat se afla pe principala ruta de comunicatii dintre vestul Irakului si capitala autodeclarata a ISIS, al-Raqqa. Acest eveniment demonstreaza ca dotarea ISIS si capacitatea sa de a organiza atacuri teroriste in zone de importanta strategica nu par sa fie puternic afectate si ciuntite in urma operatiei militare a Rusiei din Siria asa cum s-a lasat sa se creada.

Vrand evident sa gasesc mai multe informatii despre acest eveniment (ex. ce tip de substante chimice s-au folosit) sar peste presa alternativa autohtona din categoria „senzationescu” si ajung direct la cea din est. Ma gandesc ca daca tot au pastrat rusii in Siria trupe pentru a monitoriza situatia au informatii concrete. Raman socat sa constat faptul ca dincolo de speculatii si ambiguitati, mai mult decat declaratia oficialilor sirieni nu se gaseste acolo, ca informatie evident. In rest, multa multa propaganda din capitolul: razboiul mediatic indreptat impotriva Turciei.

Aflu din presa occidentala ca substanta chimica este gazul de mustar si imi dau seama ca mass-media din Rusia nu conteneste sa se faulteze singura cand face declaratii potrivit carora Turcia ar fi responsabila de inarmarea ISIS cu aceste arme chimice in conditiile in care guvernul de la Damasc a demonstrat in trecut ca detine astfel de arsenal si il foloseste. Evident nu guvernul de la Damasc a inarmat organizatia terorista insa haosul din aceasta tara in care armata siriana nu are capacitatea sa securizeze arme chimice face posibil accesul diferitilor actori din regiune la acestea.

Palmyra o victorie simbolica impotriva ISIS

Cu toate acestea armata siriana, puternic sustinuta cu armament si evident cu informatii din aer de fortele militare rusesti a reusit recent sa inscrie o victorie impotriva ISIS prin capturarea orasului istoric Palmyra.

As numi aceasta victorie mai degraba una simbolica decat strategica avand in vedere locatia orasului Palmyra.

Intradevar orasul Palmyra reprezenta (pana la distrugerea de catre ISIS a elementelor de arhitectura antica) centrul unui urias patrimoniu cultural mondial. Organizatia terorista s-a folosit de aceasta locatie cu precadere in scop propagandistic prin demolarea momumentelor istorice dar si prin executiile in masa ce le-au pus in scena. Din aceste motive, victoria armatei siriene a adus un prejudiciu de imagine ISIS si a dat o lovitura actiunilor de propaganda ale organizatiei teroriste.

Dincolo de acest succes, nu se poate vorbi despre un succes de importanta strategica. Orasul Palmyra este situat intr-o zona puternic desertificata. Desi leaga orasul Deir al-Zor din estul Siriei de capitala Damasc si orasul Homs in vest, Palmyra poate fi cu greu considerat un punct de importanta militara strategica. Situat intr-o zona arida si cu putine variatiuni de altitudine, atat orasul cat si intreaga ruta de comunicatii, fac din militantii ISIS care nu dispun de mijloace aeriene, tinte sigure in mijlocul desertului. Acesta este si motivul pentru care ISIS a ales de-a lungul expansiunii sale ruta de nord si nord-est: Deir al-Zor – al-Raqqa – Allepo.

Nici de controlul campurilor petrolifere nu poate fi vorba in cazul orasului Palmyra si a rutei de comunicatii pe care este situat intrucat spre deosebire de zonele de nord si nord-est aceasta zona detine un procent mic al zacamintelor de petrol de pe teritoriul Siriei.

campuri petroliere si influenta ISIS

De ce nu ne putem astepta la modificari semnificative in lupta contra ISIS condusa de armata siriana si sustinuta de Rusia?

Raman in continuare la convingerea ca in ciuda armamentului cu care Rusia doteaza in prezent armata siriana prin transporturile pe care le executa pe ruta Crimeea – Marea Neagra – Marea Mediterana – Portul Tartus dar si pe cale aeriana, victorii semnificative in lupta contra organizatiilor teroriste ce actioneaza pe teritoriul acestei tari nu vor fi inregistrate.

In lupta contra terorismului totul pleaca de la combaterea ideologiei. Nu poti sa combati o ideologie daca alternativa pe care o pui pe masa nu ofera ceva mai bun, ba din contra a dovedit ca la pachet cu coercitia vine cultul personalitatii. E de inteles de ce unii prefera alternativa aia in care coercitia in numele profetului e o alternativa mai buna.

Probabil Rusia a inteles, atunci cand a hotarat sa se retraga, ca fara o solutie politica in Siria la care sa adere marea majoritate a grupurilor etnice si religioase, lupta este in zadar. In acelasi timp, Rusia are mari probleme in a gasi o alternativa la dinastia al-Assad care sa serveasca intereselor sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top