russian fake truth

MASS-MEDIA din RUSIA – CERCETEAZA INAINTE SA CREZI

By: Mangusta
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Jurnalisti rusi premiati pentru hamaituri

INTOXICATION

Acum nu demult, la 17 aprilie, ministrul Apărării din Rusia le înmâna mai multor jurnaliști rusi distincții de luptă. Nu vă miră nimic? Distincții de luptă, jurnaliștilor pașnici…pe timp de pace…? O analiză efectuată de expertul în securitate militară din cadrul Centrului de cercetări militar-politice, Veaceslav Gusarov, cuprinde o dezvăluire a războiului tăcut dus de Kremlin.

Ce-a fost, efectiv: ministrul  Apărării a înmânat medaliile cu aversul “Participantului la operațiunea militară din Siria” directorilor generali ai posturilor de televiziune Pervîi canal, VGTRK, NTV, reporterilor posturilor de televiziune Rossia-1, Rossia 24, Zvezda,  REN-TV, Russia Today, jurnaliștilor de la Komsomolskaia pravda și Moskovski komsoomoleț, Nezavisimoe voennoe obozrenie, etc. Dacă ați stat cu ochii pe televizor în luna mai cu siguranță ați făcut numaidecât legătura: un număr consistent de jurnaliști, „cei mai buni”, decorați pentru “merite deosebite”. O bună parte sunt de la Pervîi canal, post de televiziune cu impact și în fostele republici, alții, tot o parte bună, redactori-șefi și un lung șir de prezentatori (e de înţeles: sunt vârful de lance al propagandei ruse).

Astfel de “ritualuri” au avut loc și în 2009, după încheierea ocupării de către Rusia a teritoriului Osetiei georgiene, și în 2014, în urma campaniei informaționale a Kremlinului privind anexarea Crimeii. De data aceasta a avut loc după “implicarea intensă” a Rusiei în conflictul din Siria. Oare aceste premii nu arată intențiile reale ale mașinăriei de propagandă menită să substituie adevărul prin minciuni promovate insistent de presa controlată?

New Picture

Că rușii au darul intoxicării este un fapt cunoscut. Că, în paralel cu razboaiele “adevărate”, unde se împușcă și mor oameni, poartă și razboaie denumite informaționale, este, de asemenea, cunoscut. Ce trebuie să mai fie cunoascut este importanța acestor dezinformări și intoxicări consecvente, de foarte multe ori decisive.

Sa risipim ceata minciunii promovate de jurnalistii rusi pentru putea vedea adevarul

Pentru a funcționa cât mai eficient mașinăria mediatică rusă desfășoară o “recrutare” continuă de jurnaliști dispuși să propage mesaje special realizate în scopul intoxicării opiniei publice. Rotițele mașinăriei sunt formate din instituții mediatice, gen Russia Today și Sputnik, care au fost create în mod special pentru a produce și folosii materiale ce au ca obiectiv principal promovarea importanței pe care și-o acordă și “așa-zisa” corectitudine și moralitate a acțiunilor Kremlinului, bazate pe fapte ireale dar prezentate ca adevăruri de necontestat. Kremlinul justifică acte sau credințe incerte prin utilizarea anumitor generalități, fraze vagi, favorabile punctelor de vedere proprii.

rt-russia-today-propaganda

De ce credeți că în ultima perioadă de timp au apărut mijloace mediatice rusești, care folosesc limbile locale din țările situate în zona de est a Europei? Obiectivul este simplu: dezbină și conduce. Prin folosirea  informațiilor false promovate ca fiind uzitate doar cu scop de informare, legiunea mediatică rusă dorește de fapt o influențare a percepției și atitudinii populației locale, a consumatorului de rând, referitoare la diferite aspecte din viața de zi cu zi. De ce? E simplu iarăși. Pentru propaganda rusă criza înseamnă oportunitate. De exemplu, se folosește de tensiunile etnice dintr-o țară pentru a își justifica implicarea în treburile interne ale acelei țări.

Tacticile Moscovei nu sunt noi dar acum Rusia le combină diferit. Acestea includ propaganda media, subversiune politică, razboi economic, cel cibernetic, acte criminale, mișcare de forțe pentru a amenința cu invazia, amenințări publice, exerciţii militare la scară amplă, negocieri menite să inhibe intervenția occidentală. Folosindu-se de “răspândaci” (naționaliști radicali, fanatici religioși, etc.) arată că le pasă de capra vecinului.

Dar oare de ce nu se îngrijesc de propria capră aflată în convalescență (populația rusă este afectată serios de situația economică precară) și mor de grija caprei vecinului. Poate că aceasta contează mai mult decât propria lor capră? Un vechi proverb rusesc spune: Cu minciunile poţi să mergi înainte în lume, dar nu poţi niciodată să vii înapoi.

Nimeni nu zice că este simplu să iți dai seama dacă ești doar informat sau și influențat. Dar nici foarte greu nu este. Cel mai important este ca, atunci când dorim să ne informăm despre un anumit subiect, să folosim mai multe surse pentru a ne dumiri, altfel  putem  cădea prizonieri în pânza de păianjen a propagandei ruse. Așa cum un păianjen îți țese cu răbdare plasa în care va prinde prada, așa și media rusă iși construiește retorica în mod meticulous pentru a atrage și a controla cât mai mult. Așa că haideți să încercăm să ne gândim simplu și logic.

Cum ar fi dacă se întâmplă ce este prezentat în retorica rusă; cine sunt cei care au lansat subiectul și cum le este acesta de folos. Dacă răspunsul la aceste întrebări ne face să credem  că Putin e grozav, lupă cu urșii la bustul gol și a facut din Rusia o superputere, e indubitabil propagandă. Niciodata nu va fi prezentată realitatea așa cum este: sărăcie la scară largă în Rusia, oligarhi care trag sforile pentru a își sadisface propriul interes, tehnică militară multă dar nu de calitate.  Așa că haideți să măsurăm de șapte ori și să tăiem o dată.

1 Comment

  • Lory:

    Articol din 2016!!! La aproape un an după, propaganda rusească e tot acolo, tot cu scopul influențării și modelării opiniei publice și…cel mai probabil cu încă o serie de jurnaliști medaliați pentru lătratul pro-rus! Putin e atât în continuare „polivalent”, doar că în răstimpul ăsta s-a aflat în presă că el poate cânta fffoarte bine și la pian! Wow! un exemplu, dom’le :))))))! Ce este interesant este că Occidentul a început să conștientizeze că Rusia joacă în mass-media o mare piesă de teatru, acoperind cu aur mocirla economică în care se regăsește, chiar și cea politică. Europenii se trezesc, încet ce-i drept, dar puternic „ajutați” de situația din Ucraina și de anexarea Crimeei. Well done, Russia! La cât mai multe medalii, să-i vedem și noi pe jurnaliștii războinici…nu de alta, băieții mai au în continuare Siria pe agendă și e interesant de urmărit ce se va difuza în mass-media afiliată Rusiei referitor la evenimentele de acolo 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top