Mohammed Emwazi aka Jihadi John

Kill the brand! Un mesaj pe intelesul organizatiei teroriste Stat Islamic

By: dotredro_admin
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Ultimul numar al revistei Dabiqa confirmat moartea lui Abu Muharib al-Muhajir al carui nume adevarat este Mohammed Emwazi dar pe care o lume intraga il cunoaste drept Jihadi John, sangerosul militant al organizatiei teroriste Stat Islamic, responsabil de uciderea mai multor jurnalisti sau membrii ai organizatiilor umanitare ce isi desfasoara activitatea in Siria.

Stirea mortii militatului jihadist a facut inconjurul globului inca din luna noiembrie a anului trecut atunci cand oficiali ai Pentagonului au afirmat cu o certitudine de 99% uciderea acestuia in orasul Raqqa, capitala declarata a organizatiei teroriste. Imagini din satelit oferite de postul de televiziune SkyNews arata locatia exacta a loviturilor lansate de pe o drona a SUA pentru uciderea lui Emwazi.

raqqa strike

Nu exista informatii care sa arate faptul ca Mohammed Emwazia ocupat vreodata o functie importanta in cadrul organizatiei teroriste, nici pe plan militar si cu atat mai mult nu pe plan spiritual. Cu toate acestea coalitia anti-Stat Islamic condusa de SUA a lansat o adevarata campanie de identificare si eliminare a celui carea socat o lume intreaga si a lasat mai multe familii indurerate prin decapitarea victimelor sale, executii prezentate in videoclipurile de propaganda ale organizatiei teroriste.

De ce este insa atat de importanta uciderea unui singur om atunci cand Statul Islamic numara zeci de mii de membrii – lasand la o parte alte organizatii teroriste la nivel mondial care i-au jurat credinta lui liderului Abu al-Baghdadi?

Succesul acestei actiuni transmite un mesaj clar organizatiei teroriste Stat Islamic: indiferent cat de mult va veti ascunde, mai devreme sau mai tarziu va vom descoperi si pedepsi pentru faptele comise.

Acesta este un mesaj pe care organizatia terorista cu siguranta il intelege foarte bine avand in vedere faptul ca intreaga ideologie a acesteia se bazeaza pe ducerea jihadului impotriva infidelilor (fie musulmani siiti, fie de alte religii) pe o perioada nedeterminata care insemna implicarea mai multor generatii.

Jihadi John, a reprezentat cu siguranta un “model” pentru tineri musulmani radicalizati prin intermediul materialelor de propaganda disponibile in mediul online sau a discutiilor de pe retele sociale. Eliminarea lui Emwazi din lumina reflectoarelor propagandei ISIS are astfel potentialul de a descuraja tineri in special din Europa occidentala care intentioneaza sa se alature acestei organizatii teroriste.

In plus Coalitia anti-Stat Islamic dovedeste inca odata faptul ca loviturile aeriene executate pe teritoriul Irakului si Siriei se bazeaza pe informatii si analize care permit distrugerea unor tinte precise ale organizatiei teroriste, reducandu-se victimele colaterale. Mohammed Emwazi nu este un caz izolat.De la inceputul actiunilor militare impotriva organizatiei teroriste, SUA si aliatii sai au demostrat ca sunt in stare sa localizeze si sa loveasca tinte specifice ale ISIS la nivel mondial. Imaginea de mai jos prezinta cateva din membrii importanti ai ISIS ucisi in urma atacurilor aeriene.

La polul opus al eficacitatii actiunilor militare pare insa a fi Federatia Rusa care continua sustinereapresedintelui sirian Bashar al-Asad, acuzat de incalcarea drepturilor omului. Majoritatea informatiilor despre loviturile aeriene executate de Federatia Rusa pe teritoriul Siriei sunt furnizate de agentiile de stiri rusesti si reflecta o abordare cantitativa a actiunilor militare (numar de luptatori al Statului Islamic ucisi/numar de lovituri). Nu este surprinzator faptul ca o astfel de abordare duce la un numar mare de victime in randul populatiei civile atat timp cat nu se poate observa un proces mai riguros de selectare si angajare a tintelor de catre fortele rusesti dislocate in Siria. La doar doua luni de la intrarea Federatiei Ruse in acest conflict peste 400 de civili si-au pierdut viata ca urmare a actiunilor militare, in conditiile in care loviturile aeriene executate de coalitia condusa de SUA au provocat aproximativ acelasi numar de victime in peste doi ani de implicare la nivel regional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top