Lupii Nopții

Lupi în blană de oaie? – ce se ascunde în spatele turneului “Lupilor Nopţii” spre Germania

By: Mangusta
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Pe 29 aprilie, clubul de motociclişti Lupii Nopţii a plecat într-un turneu european cu destinaţia Berlin, urmând să traverseze Belarus, Polonia, Slovacia, Republica Cehă şi Austria. Motocicliştii vor să ajungă la Berlin pe 9 mai, pentru a sărbătorii victoria asupra Germaniei hitleriste. Susţinătorii lui Putin au trecut prin mai multe state europene pentru a ajunge în Germania şi au întâmpinat dificultăţi.

volk

De caţiva ani „Lupii” sunt sprijinul președintelui  Vladimir Putin. În 2011, “Lupii Nopţii” împreuna cu Putin au călătorit pe motociclete la festivalul din Novorossiysk. Apoi, vorbind mulțimii, Putin i-a numit pe bikeri „fraţii săi”. De asemenea, Zaldostanov, liderul grupului, este cunoscut ca unul dintre activiștii „Antimaidan”, organizaţie pro-Putin din Rusia.

Lupii Nopții în slujba Kremlinului

Organizatorii raliului au subliniat natura comemorativă a turneului dar unii analiştii politici consideră că intenţia ascunsă este de a instiga. “Cu siguranţă există un element provocator ”, spune Alexei Mukhin, director general al Centrului pro-Kremlin pentru Informaţii Politice. “Acest turneu este un fel de mesaj pentru Germania şi Europa”.

„Lupii Nopţii”, grupul de motociclişti apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, pare doar o gaşcă de bărbaţi care iubesc plimbările pe două roţi şi muzica rock dar în urmă cu ceva timp jurnaliştii de la Gazeta Polska au analizat legăturile pe care le au „Lupii” atât în Rusia, cât şi în Europa de Vest, şi au descoperit că membrii grupării nu sunt doar nişte bărbaţi în haine de piele care au în comun pasiunea pentru motociclete, scrie Euro Maidan.

Transformarea  “Lupilor Nopţii” de la proscrişi sovietici pe motociclete cu tatuaje şi iubitori de muzică la unelte de propagandă şi influenţare a avut loc pe parcursul a zeci de ani. Grupul s-a înfiinţat în 1980 prin intermediul scenei rock din Moscova, în conformitate cu istoria postată pe site-ul clubului.

Figura publică a clubului este Alexander Zaldostanov, care se află la conducerea grupului din 1989. Zaldostanov, mai bine cunoscut sub numele de “Chirurgul”, s-a născut în Ucraina şi a petrecut o parte din copilarie în Crimeea înainte să meargă în Moscova pentru a studia medicina. În ciuda succesului profesional pe care îl avea în anii ’80, Zaldostanov  era atras de viața publică și politică a Moscovei.

„Lupii Nopţii” este o reţea bine organizată, care recrutează sute de oameni gata să lupte în orice condiţii şi să folosească orice tip de armă. Gruparea a fost construită de-a lungul mai multor ani, iar tentaculele structurii se întind acum într-o mulţime de alte state.

Lupii umblă în haită

 Activişti, dar şi politicieni din Rusia au încercat să inducă în eroare opinia publică, transmiţând frecvent mesaje care să arate că „Lupii Nopţii” – motocicliştii preferaţi ai Kremlinului – nu sunt altceva decât nişte… oi  pe două roţi. Totuşi, notează Gazeta Polska, lucrurile stau exact pe dos, iar membrii grupării sunt departe de a fi nişte oi blânde. Motocicliştii fac parte şi din „Wolf Holding of Security Structures”, o agenţie de securitate condusă de Ghenadi A. Nikulov, un militar rămas în structurile de putere încă din perioada sovietică. Ministrul rus al Apărării chiar l-a decorat pe Nikulov cu o medalie, în semn de recunoştinţă pentru ajutorul său în „recuperarea Crimeei”.

„Lupii Nopţii” sunt o structură independentă, care îi raportează direct lui Nikulov.Compania mai are însă departamente de pregătire specială, protecţie a resurselor umane şi finanţe. De remarcat este că departamentul de protecţie are filiale pe lângă cele dinMoscova , Tver şi Volgograd, şi în aşa-numita „Novorusia” (părţile ocupate din Ucraina). Mai mult, departamentele de securitate organizează, printre altele, cursuri de auto-apărare la Sevastopol, conduse de nimeni altul decat Alexander Zaldostanov, liderul „Lupilor”.

Motocicliştii au legături şi cu Centrul Internaţional “Wolf” pentru formare profesională specială. Şcoala oferă cursuri de arte marţiale, iar pe site-ul oficial se arată că aceste cursuri ar fi fost create pentru „nevoile serviciilor speciale”. Cursurile includ utilizarea cuţitului, pregătire psihologică şi tehnică, precum şi pregătire militară. Dacă mai adăugăm şi abilităţi de a trage cu arma, avem profilul complet al unui absolvent al şcolii “Wolf”.

Clubul de motociclişti joacă multe roluri folositoare Kremlinului. Se pare că au participat în mod direct la operaţiunile de ocupare a Crimeei şi au sprijinit grupurile de rebeli din estul Ucrainei.  Evenimente organizate de club precum spectacolul din Sevastopol au întărit propaganda rusă din momentul respectiv. Potrivit dovezilor strânse de către activistul anti-corupţie, Alexey Navalny, “Lupii Nopţii ” au primit de la guvern, începând cu 2014, aproximativ 1 milion de dolari. Se pare că 1/3 din aceste fonduri au fost folosite pentru organizarea concertului din Sevastopol. La vremea respectivă, autorităţile locale din Crimeea au raportat, de asemenea, faptul că motocicliştii au  închiriat la un preţ foarte mic peste 500 de acrii de pămât pe care doresc să îi folosească înscopul “educaţiei patriotico-militare”.

mejd

Logo-ul Izhevsk –ramura rusească a centrului “Wolf”;  în  partea de  jos sunt vizibile logo-urile “Lupilor Nopţii” şi  al agenţiei “Wolf”

Un alt fenomen interesant, este că pe lângă şcolile de antrenament, există cluburi de motociclism din Europa de Vest, care sunt legate de  „Lupii Nopţii”. De exemplu, filiala elvetiană a „Lupilor Nopţii” îşi are sediul în Regensdorf, un cartier din Zurich.

Dezvoltarea unor “grupuri de convingere” bazate pe sisteme de luptă  care fac uz de “armele”  potrivite, instruindu-se în tactici de influenţare este indubitabilă în contextual conflictelor contemporane. Diferite alte aspecte care pot include manipularea populaţiei pot aduce un plus de control al atitudinii oamenilor în direcţia dorită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top