bg-mercenaries-vacancy

Mercenarii rusi un brat al razboiului hibrid

By: genuine
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Mercenarii rusi sunt prezenţi în zonele de conflict din întreaga lume. Aceștia nu luptă pentru libertate, ideologii sau pentru ţară, ci pentru banii care pot veni de la guvernele unor state sau de la clienți privați.

Deși, de cele mai multe ori,  existența companiilor militare private este interzisă prin lege,  tot mai multe state implicate în conflicte internaționale apelează la mercenari din mai multe motive: întotdeauna este nevoie de mai multe trupe decât  cele aprobate de decidentul politic sau acceptate de opinia publică, impactul politic și social  în cazul pierderilor de vieți omenești este mult atenuat, experiența acestor luptători este mult mai mare în comparație cu cea a trupelor regulate.

russian-mercenaries-syria

                     Russian mercenaries Syria

În urmă cu șase ani, Putin menționa că prin intermediul companiilor de contractori se pot implementa obiective care țin de interesul național fără implicarea directă a statului rus. Astfel în cadrul alocuțiunii sale în fața Dumei de Stat în aprilie 2012 prin care se prezenta performanța guvernului rus pe 2011, într-un mod ciudat chiar la sfârșit președintele a răspuns unor interpelări din partea membrilor Dumei de Stat iar ultima întrebare, venită din partea lui Alexei Mitrofanov – partidul Rusia Dreaptă, a avut drept topic necesitatea înființării firmelor de contractori în domeniul apărării.

Vladimir Putin a fost urmat în declarații de primul ministru adjunct Dimitri Rogozin care în 2013 făcea aluzie la importanța inființării de companii private de contractori militari chiar cu sprijinul statului.

De ce Rusia a ales să folosească acești războinici plătiți? De ce Kremlinul nu recunoaște că un număr însemnat de mercenari ruși mor pentru interesele sale?

O explicație viabilă ar putea fi faptul că Rusia încearcă să ascundă dimensiunea reală a implicării sale în conflictele purtate în zonele sale de interes.

Astfel, în Ucraina, fără a recunoaște public în mod oficial implicarea sa directă ceea ce ar conduce în mod automat la un statut de stat beligerant, Rusia a ales să se folosească de unități de mercenari pentru a–și duce războiul hibrid, conform politicii de maskirova – de conspiraţie, în scopul destabilizării teritoriale şi șubrezire a organelor de conducere  ale statului ucrainean.

Dar implicarea acestor formaţiuni de militari nu se limitează la spaţiul de proximitate al Federaţiei Ruse. În conflictul din Siria folosirea mercenarilor, denumiţi PMC – private military contractors, ascunde faptul că Vladimir Putin a hotărât să se implice mai mult decât s-a angajat oficial. A nu se trece cu vederea că în faţa unei lumi întregi anunţa iminenţa unei retrageri a contingentului militar rus din Siria, prin simpla motivaţie că obiectivele au fost atinse. Se pare însă că neoficial aceste obiective nu au fost atinse iar diminuarea forţelor regulate a fost suplinită de către mercenari.

În acest sens, dincolo de operațunile aeriene și de misiunile de mentorizare asumate  public, autoritățile de la  Kremlin au decis folosirea acestor trupe de gladiatori pentru apărarea sau recâștigarea unor obiecitve considerate esențiale pentru regimul lui Assad sau pentru facilitarea livrării de armament autorităților siriene, în ciuda aparentelor încercări de a instaura pacea în zonă.

Misterul  mercenarilor rusi care  aleg să lupte într-un mod neconvențional pentru Kremlin  începe odată cu recrutarea lor de către companiile militare private. Cele mai cunoscute dintre acestea care recrutează voluntari pentru Rusia  sunt  Wagner și  Moran Security Group.

Compania Wagner,  condusă de Dimitri Utkin, fost membru al forțelor speciale ruse, are sub contract aproximativ 1000 de mercenari deși în mod oficial nu există, din cauză că legislația rusă nu permite încă acest lucru. Din acest motiv este înregistrată în Argentina, însă își desfășoară activitatea în orașul Molkino, regiunea Krasnodar, aceeași localitate unde se află un poligon de antrenament al Brigăzii 10 de forțe speciale aparținând informațiilor militare ruse GRU.

gru-training-camp-russian-mercenaries

GRU training camp Russian mercenaries

Conform unor imagini publicate de către jurnaliștii britanici de la The Telegraph, unul dintre contractorii de la Wagner, Maxim Kolganov, s-a aflat în regiunea Lugansk din estul Ucrainei și în portul Latakia din Siria. Acesta se pare că a fost ucis în Siria pe data de 3 februarie fiind decorat de către autoritățile de la Kremlin post mortem cu medalia ”Pentru curaj”. Mai mult se pare că angajații Wagner au luat parte la luptele crâncene pentru controlul orașului Debaltseve la începutul lui 2015 iar potrivit unor declarații ale unui fost luptător al Wagner făcute pentru Sky News în cadrul asaltului de la Palmyra au murit în jur de 20 de mercenari ai aceleiași companii.

 

 

mercenarii rusi

Maksim Kolganov military contractor in Ukraine

Moran Security Group,  este o companie militară privată încartiruită lângă Moscova dar înregistrată în insulele Belize, în fruntea căreia se află Alexei Badikov. Aceasta este responsabilă pentru trimiterea în Siria a unui detașament de mercenari așa numitul Corp Slavonic, care însă a avut o prestație modestă fiind retras după numai două luni.

 

 

 

 

Potrivit unei investigații făcută de Sky News (UK), aceste companii au un set de trăsături comune:

  • sunt în strânsă legătură cu Serviciul de securitate al Rusiei (FSB);
  • la momentul recrutării clamează legătura lor cu autoritățile centrale ruse însă după terminarea contractului neagă orice implicare a Kremlinului;
  • recrutează atât personal cu experiență dar și voluntari fără un nivel minim de pregătire în domeniu;
  • misiunea reală este făcută cunoscută mercenarilor doar după ce ajung în zona de conflict, iar de cele mai multe ori aceasta diferă de referirile făcute la semnarea contractului;
  • misiunile mercenarilor se desfășoară în cele mai fierbinți zone din Siria iar tehnica și armamentul puse la dispoziția acestora sunt de generație mai veche, deteriorate și insuficiente, astfel încât șansele de reușită sunt reduse;
  • sumele primite de mercenari, aproximativ 3400$, sunt mult peste media veniturilor din Rusia.

Foarte ușor se poate constata că Rusia înțelege diferit conceptul de mercenar.  Nu contează pierderile atât timp cât  situația creată constituie o premisă pentru viitoare beneficii (geo)strategice.  În acest sens fiecare mercenar  al Rusiei are ceva de oferit: experiență sau carne de tun.

Din cauza rolului pe care Federația Rusă încearcă să și-l asume la nivel internațional Putin este pus încă odată în situația de a nega evidențele. Mercenarii ruși există.  Aceștia mor pe capete în Siria însă timidele sesizări făcute în mass-media sunt negate și puse pe seama imperialismului occidental sau a sentimentelor rusofobe.

Din cele prezentate mai sus putem înțelege că sistemul de propagandă al Kremlinului face victime chiar și în rândul celor care în mod voluntar au ales să-i servească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top