problema emigrantilor rusi

Problema emigrantilor rusi – de la Federatia Rusa la „Federatia Vladimir Putin”

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Un nou val al emigrantilor rusi dupa 2012

Anul 2012 are o semnificatie foarte mare pentru soarta poporului rus intrucat acesta este momentul in care Vladimir Putin isi incepe cel de-al treilea mandat de presedinte al tarii, in ciuda protestelor de strada finalizate cu o serie de arestari si condamnari la inchisoare. Principala rezistenta a realesului presedinte se vede nevoita dupa procese si sentinte executate sa paraseasca tara. Garry Kasparov sau membrele formatiei punk Pussy Riot sunt doar cateva din numele care simbolizeaza miscarea anti-Putin din 2012 si care se decid sa paraseasca tara.

Aceste nume sunt cele care deschid portile spre un nou val al emigrantilor rusi, problema ce parea a fi rezolvata in anii 2010 si 2011. Daca la nivelul anilor 2010 si 2011 numarul emigrantilor rusi se situa in jurul cifrei de 36.000, aceasta cifra a crescut de aproximativ patru ori in 2012 atingand 123.000.

Anii ce au urmat au adus insa cifre si mai mari pentru o tara in care rata natalitatii in scadere si imbatranirea populatiei, reprezinta probleme majore.

russian-emigration-1997-2015

Care sunt motivele emigrantilor rusi pentru a parasi tara natala?

Desi in majoritatea cazurilor la nivel mondial principala cauza a emigrarii ramene nivelul de trai din punct de vedere economic, la nivelul Federatiei Ruse se pare ca majoritatea celor care parasesc tara sunt motivati de situatia politica interna.

Acest fenomen nu trebuie sa mire pe nimeni in conditiile in care o serie de legi ce au fost adoptate pe timpul celui de-al treilea mandat al lui Vladimir Putin au contribuit substantial la limitarea libertatilor populatiei, in special al celor ce se opun regimului sau sunt nemultumiti de prestanta acestuia. Legea presei care obliga site-urile cu mai mult de 3.000 de vizitatori zilnic sa se inregistreze la agentia nationala de presa si sa pastreze date despre utilizatori pe o perioada de cel putin sase luni pe servere de pe teritoriul Rusiei a pus capat mass-media alternativa. Legea „agentilor straini” care obliga companiile de pe teritoriul Rusiei sa declare capitalul strain si sa nu aiba un procent mai mare de 20% al actionariatului din afara granitelor a dus la disparitia mai multor oragnizatii internationale de pe piata din Rusia.

Evident ca un numar semnifiativ al celor ce decid sa se alature listei emigrantilor rusi sunt motivati de situatia economica dificila prin care Federatia Rusa trece ca urmare a sanctiunilor economice impuse de statele occidentale dupa anexarea disputata a Crimeei si sprijinul acordat factiunilor militare pro-ruse din estul Ucrainei. In conditiile in care tara se afla in pragul unei noi recesiuni, este evidenta motivatia financiara pentru o parte a emigrantilor rusi, aspect pe care agentia Levada, ce produce sondaje despre tendintele actuale in societatea rusa, incearca sa-l exploateze in favoarea actualului regim de la Kremlin care nu rateaza nici o ocazie de a poza in victima.

Sondajele sunt pana la urma o modalitate foarte eficienta de a manipula perceptia societatii referitoare la anumite probleme. In conditiile in care avem de-a face cu un trend ascendent al emigrantilor rusi care incepe odata cu cel de-al treilea mandat al lui Vladimir Putin, cred totusi ca teoria coincidentei lansata prin intermediul sondajelor pe aceasta problema este la fel de cusuta cu ata alba ca si, sa spunem, votul cetatenilor din Peninsula Crimeea pentru independenta.

Emigrarea intelectualitatii ruse, lasa loc Federatiei Vladimir Putin

Federatia Rusa s-a confruntat la mijlocul anilor `90 cu problema plecarii masive a intelectualilor, fenomen ce se repeta in prezent. Un articol ce reuseste sa faca o radiografie inedita a comunitatii emigrantilor rusi din statul Florida, SUA, arata criza intelectualitatii din tara lor natala. Comunitatea este in principal formata din oameni instariti, artisti sau absolventi de studii superioare. Desi ar fi reprezentat pentru sistem un factor uman important, atunci cand sunt intrebati despre motivele pentru care au decis sa-si paraseasca locurile natale, majoritatea emigrantilor rusi vorbesc despre propaganda de acasa ce a schimbat oamenii si divizat societatea, despre frica pentru siguranta personala sau ingradirea libertatilor.

In conditiile in care aproximativ 68% din populatia Federatiei Ruse cu un loc de munca este angajata in companii si institutii de stat, majoritatea intelectualitatii acestei tari care a ramas, face parte fie din aparatul birocratic, fie are sub o anumita forma legatura cu intreprinderile sau afacerile aflate sub influenta regimului de la Kremlin.

Problema calitatii emigrantilor rusi este cu atat mai mare in conditiile in are anual, Federatia Rusa este depasita doar de SUA in ceea ce priveste numarul imigrantilor.

russian-emigration-immigration-1997-2015

Ramanand insa la esenta acestui material, conform statisticilor, majoritatea celor ce aleg ca destinatie Federatia Rusa vin in special din statele ce au facut parte in trecut din Uniunea Sovietica (Kargazstan, Uzbekistan, Turkmenistan etc.), iar principala motivatie a acestora nu depaseste nevoia de a supravietui, ca urmare a situatiei economice si de securitate din tarile de unde vin.

In aceste conditii, propaganda rusa ce isi bazeaza naratiunea pe valorile traditionale si cele crestin ortodoxe ale poporului rus care trebuiesc aparate cu orice pret nu este altceva decat o alta perdea la o problema destul de grava a sistemului.

Nu ar fi de mirare ca noile unitati militare pe care Rusia ameninta ca le va disloca la granita sa de vest pentru a apara valorile traditionale si crestin ortodoxe ale poporului rus de depravantele valori occidentale sa fie formate din vorbitori de limba turcica sau persana cu religie musulmana.

5 Comments

 • Valentin:

  Într-un fel, plecarea elitelor din Rusia este o veste bună pentru Kremlin. Rămân mai puţini contestatari ai autorităţii lui Putin.

 • Ana:

  Nu e chiar așa simplu..mai ales că valul de emigranți ruși vine când populația etnică a Rusiei este deja în declin, iar cea musulmană (indigenă și imigrantă) este în creștere. Până în 2030 se estimează o scădere cu 10% a populației Rusiei, în special a celei etnice rusești din cauza numărului redus de nașteri, a îngrijirii medicale slabe și a emigrării. În același timp, populațiile musulmane din Rusia au fost în plină expansiune în ultimul deceniu. Populația cecenă a crescut cu 5%, iar populația Dagestani a crescut cu 13%.

 • Radu:

  Rămâne de văzut de alte riscuri, pe lângă Ucraina și Siria, este dispus Kremlinul să-și asume pentru a redobândi statutul de mare putere.

 • Flintz:

  Cele două conflicte contemporane, par să aibă puține în comun, dar ambele sunt vitale pe palierul strategic al Rusiei. Petru I al Rusiei a zis că „Un mare conducător care are o armată are o mână, dar cel care are și forțe navale are două mâini”. Înainte să așteptăm să vedem ce riscuri își va mai asuma, cred că este mai important să acționăm, iar cele mai potrivite zone sunt descurajarea și contracararea războiului hibrid.

 • KATY:

  Într-adevăr, emigrarea intelectualității rusești constituie un avantaj pentru regimul lui Vladimir Putin – lipsa unei opoziții cu argumente pertinente, dar și un dezavantaj pentru societatea Rusiei, care nu va beneficia de pe urma acestor „minți luminate”….Clar că Moscova induce populației percepția că nimeni nu este de neînlocuit, iar prezența unui număr mare de imigranți confirmă acest punct de vedere. Nu am găsit niciun sondaj al vreunei organizații rusești referitor la fenomentul emigrării, pe site-urile cunoscute ca fiind afiliate regimului lui Putin….interesant, nu? Cetățenilor ruși nu le sunt furnizate date referitoare la problemele reale ale Rusiei, ci elemente serioase de propagandă naționalistă (să zicem…) și anti-occidentală. Astfel, nici nu se poate aprecia corect la ce nivel a ajuns dezinformarea rusă – metodă a războiului hibrid al Moscovei, aspect care solicită măsuri urgente de descurajare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top