media-144396995530265700

Putin vorbește despre corupția din Ucraina, dar evită răspunsurile la întrebările despre corupția din Rusia

By: Borac
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

În cadrul emisiunii ”Serious Talk with Vladimir Putin”, desfășurată în 21 iulie a.c. la centrul educațional din Soci pentru copii supradotați, Putin a adus în discuție subiectul corupției care sufocă Ucraina și care a ajuns până la nivelul guvernului.
”Noii politicieni din Ucraina au venit la putere. Și ce au reușit? Corupția a crescut. Ucraina se sufocă din cauza acestei corupții, care pornește de la eșaloanele cele mai înalte ale puterii până jos. Au preluat mandatul sub motto-ul luptei împotriva corupției, dar nu este suficient să strigi ”Opriți hoții! … nici ei n-ar trebui să fure” a spus Putin.
Aceste declarații sunt cel puțin bizare având în vedere că vin din partea cuiva care se folosește de corupție pentru a-și asigura influența. Rusia nu este străină de corupție, așa cum o dovedesc protestele tot mai dese anticorupție, înăbușite din ce în ce mai violent de puterea de la Moscova.
Protestele din primăvara acestui an au fost cele mai mari din ultimii 5 ani, după valul precedent de manifestații importante, din perioada 2011-2012. Poliția rusă a anunțat că numărul protestatarilor a fost de circa 7-8.000, însă este foarte probabil ca numărul real să fi fost mult mai mare. Proteste anti-corupție au avut loc și pe 12 iunie de ziua națională a Federației Ruse. Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin la alegerile din 2018 a fost arestat.
Fundația anti-corupție a lui Alexei Navalnîi a prezentat o investigație de amploare în care spune „povestea imperiului corupt al șefului Guvernului Federației Ruse și al partidului Rusia Unita, Dmitri Medvedev”, căruia i se mai spune cu ironie „Dimon”.
Potrivit investigației, prin intermediul unor „fundații caritabile” marionetă, Medvedev deține proprietăți imobiliare în întreaga țară, „controlează bucăți imense de pământ în districtele de elită, se bucura de yachturi și apartamente în vile și primește profit de la companii agricole și viticole atât din Rusia cât și din străinătate”. În timp ce se desfășurau protestele anti-corupție, Medvedev, unul dintre cei vizați în mod direct, se afla la schi pe pârtia din apropiere de Soci, înconjurat de un impresionant dispozitiv de securitate.
Președintele rus s-a mulțumit să declare, în urma protestelor anti-corupție, că protestatarii din Rusia nu ar trebui să încalce legea și să folosească lupta împotriva corupției drept armă în campaniile politice, Liderul de la Kremlin a mai afirmat că și el este un susținător al luptei anticorupție. Și asta în condițiile în care în ultimii zece ani mulți critici din media și din politică ai presedintelui Vladimir Putin au murit in mod suspect. Este vorba despre jurnaliști care desfășurau investigații în cazuri de corupție și oameni politici care au și-au găsit sfârșitul împușcați în cap, înjunghiați sau arși în urma unor explozii greu de explicat. Nu mai departe de primăvara acestui an, Nikolai Gorokhov, avocatul familiei lui Serghei Magnitski, un simbol al luptei anticorupție în Rusia, mort și el în 2009, a căzut de la etajul 4 și a fost internat de urgență. Astfel, avocatul nu a putut să depună mărturie în cadrul unui proces cu miză foarte mare, într-un dosar de corupție care implică apropiați ai puterii de la Kremlin.
Serghei Magnitsky a fost arestat și întemnițat in 2008, la scurt timp după ce a acuzat mai mulți oficiali ruși de participarea la o frauda de 230 de milioane de dolari. Avocatul în vârstă de 37 de ani a murit după un an în faimoasa închisoare Matrosskaya Tishina din Moscova, din cauza unor afecțiuni netratate. Ancheta oficială a susținut că moartea prizonierului s-a datorat unei insuficiențe cardiace, însă o anchetă independentă cerută de Consiliul pentru drepturile omului de la Kremlin a descoperit că Magnitsky a fost bătut cu bestialitate cu puțin timp înainte să moară.
Potrivit informațiilor, Magnitsky a acuzat oficiali din Ministerul rus de Interne și din domeniul finanțelor că au preluat controlul asupra filialelor companiei Hermitage și le-au folosit pentru a frauda statul cu sute de milioane de dolari în restituiri de impozite. Avocatul a susținut că unii dintre oficialii implicați erau aceeași cu cei care l-au arestat mai târziu. Ministerul de Interne a continuat însă să afirme că Magnitsky însuși a fost implicat în escrocherii și fraude fiscale. Nicio persoană nu a fost pedepsită în legătură cu decesul lui Magnitsky, iar unii dintre cei acuzați de el au fost chiar medaliați.
Corupția este în același timp un instrument prețios utilizat pentru extinderea și menținerea influenței de Kremlin. Radio Free Europe/Radio Liberty aprecia în urmă cu doi ani că președintele rus se folosește de instrumentul corupției pentru a-și asigura sfera de influență în spațiul fost sovietic.
Nu mai este de mult o noutate faptul că Moscova este hotărâtă sa mențină fostul spațiu sovietic sub sfera sa de influență, iar regimul Putin face acest lucru, oficial, prin instituții ca Uniunea Eurasiatica, însă principalul său instrument este corupția. Daca instrumentul corupției eșuează și un stat fost sovietic încearcă sa iasă din zona mitei creată de Putin, Kremlinul recurge la măsuri mai agresive și coercitive.
Așa s-a întâmplat în Georgia, care după Revoluția trandafirilor din 2003 a depus eforturi pentru a combate corupția si implicit pentru a reduce influența Moscovei. Prin urmare, Georgia a rămas fără 20% din teritoriu, după ce Rusia a declanșat un conflict armat în 2008 și a recunoscut independența republicilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud.
În vara lui 2015, Rusia a mutat frontiera Georgiei cu Osetia de Sud, preluând efectiv controlul asupra unei porțiuni a conductei de petrol Baku-Supsa. Liderii separatiști oseți au semnat un pact cu Moscova prin care și-au unit armatele și serviciile de securitate.
Folosirea forței după ce instrumentul corupției a eșuat a fost aplicată și în cazul Ucrainei. Viktor Ianukovici era exact genul de lider pe care Moscova îl voia la Kiev, unul complet implicat în rețeaua de scheme corupte a Kremlinului.
Când Ianukovici a fost supus presiunii societății civile și oligarhilor pentru a semna un acord de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană, Putin a făcut ce i s-a părut natural: l-a amenințat, apoi l-a mituit cu 15 miliarde de dolari. După ce Ianukovici a fost înlăturat de la putere în urma unei revoluții, Putin a recurs la forță.
Rusia încă mai speră sa controleze Ucraina, în pofida dorinței societății de a se apropia de Occident. Eșecul liderilor prooccidentali ucraineni de a combate corupția oferă Moscovei un avantaj. Adică să fie corupție în Ucraina, dar aceasta să servească intereselor Moscovei.
În timp ce președintele rus se arată preocupat de corupția din Ucraina și îi arată cu degetul pe liderii actuali care nu doar că nu au reușit să facă nimic pentru a stopa acest fenomen, ci sunt ei înșiși niște hoți, este din ce mai evident că acesta evită să vorbească despre corupția din Rusia.
La tradiționala conferință online cu liderul rus Vladimir Putin desfășurată anul acesta pe 15 iunie și transmisă live de trei posturi de televiziune rusești și tot atâtea posturi de radio, a existat și o întrebare tranșantă despre corupție, venită din partea unui elev. Acesta i-a spus lui Putin că „arestările funcționarilor se fac de ochii lumii”, iar președintele rus s-a interesat dacă tânărul și-a formulat singur întrebarea. „Ți-a pregătit-o cineva?”, a întrebat Putin. „Viața m-a pregătit”, a răspuns băiatul.
„Funcționarii și miniștrii corupți de la conducerea țării demult nu sunt o noutate. Arestările la domiciliu, făcute de ochii lumii, nu dau rezultate, iar Dvs. dezamăgiți cetățenii. Cum se rezolvă această problemă?”, a întrebat tânărul. Conform propriilor declarații, adolescentul rus, fiul unui fost polițist care încă așteaptă să își primească drepturile, nu a fost mulțumit de răspunsul dat de liderul de la Kremlin.


Putin ar putea să se declare îngrijorat de corupția din alte țări abia după ce o va stopa pe cea din propria țară.

h_53412107-1024x721h_53411984-1024x739h_53412023-1024x633

Proteste anti-corupție în Rusia

Proteste anti-corupție în Rusia

1 Comment

  • Vlasceanu Gavril:

    Cine esti tu dotred. ? Destul de profesionist pentru a nu fi un simplu moft….prea direct pentru a fi o emanatie cu iz guvernamental….Totusi….sa fie doar entuziasm ? O sa va urmaresc cu atentie si…revin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top