Darth Putin - Copy

Rusia are acces la internet, încă!

By: genuine
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Anul trecut, autoritățile ruse au adresat mai multe cereri companiei Google pentru a elimina informațiile „ilegale” de pe internet, mai mult decât decât toate celelalte țări din lume. Acesta este un indicator din raportul periodic privind transparența publicat de gigantul tehnologic în fiecare an, citat de BBC.

În mod cert Rusia ultimilor ani s-a concentrat pe implementarea de măsuri legislative care să îngreuneze cât mai mult liberul schimb al informațiilor pe interet, una din legile promulgate în urmă cu doi ani le cere firmelor să păstreze serverele care manipulează traficul rusesc în interiorul țării și să păstreze informații despre utilizatori timp de cel puțin șase luni.

Din partea instituțiilor de la Moscova în 2016 au fost adresate 13.000 de solicitări, în timp ce alte țări din întreaga lume au trimis un total de 9000 în aceeași perioadă, se arată în raport. Solicitările trimise de Rusia au crescut anul trecut cu 478% în comparație cu cele din anii anteriori, formând statistic peste jumătate din toate cererile de limitare a accesului la informații. Cifra totală începând din 2009 este de aproape 18.500. Raportul arată că 85% din anchetele rusești au fost făcute pentru a proteja „securitatea națională”. Aproximativ cinci procente sunt legate de „critica reprezentantilor puterii”. Aproape 2% sunt legate de „incitarea la sinucidere și alte încălcări ale legii”. Aproape două treimi din cereri au fost satisfăcute.

În raport, compania oferă câteva exemple de conținut blocat de Rusia – informații despre incidentele teroriste din Grozny, materiale aparținând Statului Islamic sau Anarchist Cookbook (cartea americană, care oferă îndrumări pentru fabricarea substanțelor narcotice și explozive din substanțe chimice și obiecte găsite la liber).

Cele mai multe cereri au fost depuse în a doua jumătate a anului 2016, când au fost primite 11.000 de solicitări. Aproape jumătate (43,4%) dintre acestea au legătură cu conținutul din rețeaua de distribuție video „YouTube”. De exemplu, o solicitare din partea Ministerului de Interne a fost aceea de a bloca accesul la 160 de videoclipuri încărcate pe platformă și considerate a fi extremiste.

O creșterea rapidă a solicitărilor din Rusia de eliminare a conținutului a înregistrat și Twitter. Aproape 1200 dintre cereri sunt legate de Twitter, potrivit altor documente ale companiei citate de RBK. Doar Turcia este mai activă, unde aproape 5.500 de cereri se referă în mod specific la această platformă, sau doar mai puțin de jumătate (11.100) din toate cererile primite de către companie pentru a elimina sau a bloca informațiile. Cu toate acestea, Google raportează că nu s-au primit solicitări legate de conținut pentru a incrimina oficialii ruși în cazurile de corupție. De asemenea, au fost respinse cererile de înlăturare a „tweet-urilor” cu „conținut de știri pentru conflicte teritoriale” și „critici ai fostului regim sovietic”.

Rusia are deja o tradiție în a solicita Twitter blocarea unor conturi ale căror tweeturi deranjează regimul lui Vladimir Putin sau alterează mesajul propagandistic al sistemului controlat de Kremlin.  Astfel în 2016, Twitter a suspendat un șir de conturi populare de parodie care denigrau oficialii ruși, declanșând un val de indignare printre urmăritorii acestora și conducând la acuzații că gigantul social media se înclină la presiunea Kremlinului.

twitter - Copy

Cel puțin cinci conturi Twitter în limba engleză care zgândăreau guvernul rus au fost suspendate la 31 mai 2016, deși trei dintre aceștia au fost mai târziu restabilite după ce se pare că au apelat direct la compania cu sediul în California.

Printre acestea, contul popular @DarthPutinKGB. Feed-ul de Twitter își bate joc în mod regulat de președintele rus Vladimir Putin, afirmând că este, de fapt, cel parodiat de feed-ul oficial al contului Twitter al Kremlinului.

„Fără îndoială, Rusia este influențată și de noile legi, cum ar fi dreptul de a fi uitat, de piraterie etc. Dar dacă analizăm statisticile interogărilor Google și suntem confuzi în ceea ce privește resursele și tipurile de amenințări … este în mare parte vorba de propaganda terorismului. „Aceasta coincide cu politica corporatistă care orientează Google în întreaga lume”, a declarat Karen Kazariyan, analistul principal al Asociației Radio Comunicațiilor din Rusia, citată de RBK. Potrivit altor experți, motivul este legat și de intensificarea activităților desfășurate de autoritatea de reglementare rusească ” Roskomnadzor „, care în ultimele luni a întărit și controlat toate aplicațiile de chat. Google a aderat de mult la ideea că cererile Rusiei pot fi îndeplinite numai dacă există o hotărâre judecătorească pentru fiecare caz în parte.

Toate aceste măsuri nu trebuie să mire pe nimeni atâta timp cât președintele rus Vladimir Putin a descris Internetul ca un „proiect CIA”, promulgând cu ceva timp în urmă o lege, cerând blogurilor cu peste 3000 de vizite zilnice să se înregistreze la Roskomnadzor și să adere la regulile care guvernează mass-media.

1 Comment

  • Gavril:

    Monitorizarea media s-a dovedit până acum o strategie eficientă de developare a războiului informațional. Întrebarea textului e dacă, și cum, se poate insera teoria relațiilor internaționale în studierea războiului informațional, un câmp de cercetare aflat deocamdată într-o fază descriptivă, pre-academică. Altfel spus, poate teoria relațiilor internaționale să livreze un pachet teoretico-metodologic pentru sondarea războiului informațional, fără a prescrie însă canoane analitice? Narațiunile strategice ar putea fi un răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top