Siria al doilea Afganistan

Siria, „cel de-al doilea Afganistan” al Rusiei

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Posibilitatea interventiei militare terestre a Rusiei in Siria

La sfarsitul lunii septembrie anul trecut Rusia incepea interventia de aproximativ cinci luni in Siria. Aceasta miscare a Rusiei a oferit o gura de aer proaspat atat de necesara guvernului de la Damasc si fortelor loiale acestuia. Asa cum a declarat si presedintele rus Vladimir Putin, operatiunile din Siria au presupus lovituri aeriene si utilizarea exclusiv a aviatiei. La acel moment VVP a declarat ca interventia terestra este exclusa, „pentru moment”.

Cu sprijin aerian limitat dupa asa-zisa retragere a fortelor ruse din Siria anuntata cu mult fast de Moscova, momentul de glorie pentru fortele loiale lui Bashar al-Assad pare sa se apropie de sfarsit. Nici alegerile parlamentare ce au avut loc acum o luna in Siria (a caror organizare intr-un numar limitat de zone si fara prezenta diasporei care numara acum peste 7 milioane de oameni a fost mai degraba o miscare nereusita a regimului de a isi legitimiza existenta) si nici incercarile Rusiei de a convinge regimul de la Damasc sa accepte implementarea constitutiei redactate de Kremlin nu par sa fi schimbat soarta conflictului din Siria.

Dupa ce zilele trecute membrii ai regimului Assad au respins adoptarea unei constitutii redactate de Rusia si sustinuta si de statele occidentale printre care si SUA, cartea diplomatiei si a solutiei politice jucate in ultima perioada de Kremlin devine o optiune tot mai indepartata.

Inversunarea cu care regimul al-Assad respinge tranzitia politica in cadrul procesului de pace este resimtita zi de zi de populatia Siriana. In lipsa sprijinului populatiei in tot mai multe zone, fortele loiale regimului de la Damasc continua sa folosesca fara discriminare arme impotriva pozitiilor ocupate de fortele moderate de opozitie, in ciuda armistitiului de incetare a focului inca in vigoare, actiuni care in cele mai multe cazuri se soldeaza cu victime in randul civililor, personalului medical sau a celor ce cauta scaparea din zonele de conflict.

In acest context, au aparut voci care vorbesc despre posibilitatea interventiei terestre a Rusiei in Siria. Se pare ca pentru liderul de la Kremlin, „acel moment” este tot mai aproape. Andrei Fyodorov, fostul adjunct al ministrului afacerilor externe rus a declarat faptul ca posibilitatea interventiei terestre „se afla in discutie si exista deja planuri pentru o astfel de optiune”.

Eforturi nereusite pentru a evita un „al-doilea Afganistan”

In incercarea sa de a readuce imaginea Rusiei la nivelul de superputere mondiala, interventia din Siria a reprezentat pentru liderul de la Kremlin probabil unul din cele mai importante momente din cariera sa politica. Ranile razboiului si imaginea sifonata a Rusiei dupa conflictul din Afganistan pierdut atat de greu de fosta Uniune Sovietica trebuiau revizuite in ochii propriei populatii dar mai ales a audientelor la nivel mondial pentru a arata ca Rusia este acum un actor global puternic.

Nu trebuie sa ne mire astfel fastul si resursele mediatice investite de presa rusa sustinuta financiar de la Kremlin pentru a arata lumii intregi cat de sclipitoare si bine dotata este armata ruseasca.

La nici doua luni dupa retragerea fastuoasa, Rusia se vede insa prinsa din nou intr-un conflict in care fiecare optiune de pe masa lui Vladimir Putin ii este nefavorabila. Este normal, in conditiile in care, rachetele ghidate precis impotriva tintelor civile sau a gruparilor moderate de opozitie sunt in profunda contradictie cu vointa populatiei, care, indiferent de optiunea politica si afilierea etnica sau religioasa, vrea un singur lucru: pace si un trai mai sigur.

Ce face conflictul din Siria sa arate pentru Rusia ca cel de-al doilea Afganistan al sau?

Probabil faptul ca liderul de la Kremlin nu a inteles ca interventia in favoarea unui regim contestat de un segment mare al populatiei il va ajuta sa supravietuiasca atat timp cat primeste sprijin extern si se bucura de prezenta armatei ruse .

In acest context, Uniunea Sovietica ar fi avut mai multe sanse de reusita in Afganistan dupa asasinarea lui Hafizullah Amin, liderul Partidului Comunist afgan aflat la conducere la inceputul interventiei ruse, daca ar fi fost demarate negocieri cu gruparile de opozitie, decat un proces de pace in care Bashar al-Assad se afla in continuare la conducerea Siriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top