alegerile parlamentare din Siria 2016

Alegerile parlamentare din Siria 2016 si cum functioneaza democratia agreata de Rusia

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Miercuri, 13 aprilie au avut loc alegerile parlamentare din Siria organizate doar in zonele controlate de fortele loiale regimului al-Assad, anunta Reuters.

Procesul electoral din Siria afecteaza intreaga Europa si implicit si Romania

Evenimentul pare unul de importanta minora pentru o tara in care puterea celor 250 de parlamentari este minima sub un regim dictatorial precum cel al lui Bashar al-Assad. Este cu siguranta si mai putin lipsit de importanta pentru majoritatea romanilor de aici de acasa. Cu toate acestea, alegerile parlamentare din Siria au potentialul de a ne afecta pe termen lung securitatea nationala.

Am vazut in ultima vreme voci pe retele de socializare si site-uri de presa care se opun cotelor de imigranti si cer semnarea unei petitii impotriva construirii unei moschei la Bucuresti, dar care in acelasi timp isi exprima opinii despre treaba buna pe care Rusia a facut-o in Siria prin interventia sa militara din perioada septembrie 2015 – martie 2016 (sau as putea sa spun prezent la fel de bine pentru ca retragerea trupelor ruse nu a fost in fapt decat un spectacol mediatic).

Oricat de primitori am fi ca natiune, este de inteles faptul ca acceptarea refugiatilor pe teritoriul Romaniei nu genereaza un moment de maxima fericire, in conditiile in care, trebuie sa recunostem ca ne confruntam cu probleme endemice care s-au perpetuat timp de 25 de ani. Un indicator pentru aceasta situatie este si dorinta unui numar foarte mic de refugiati de a cere azil pe teritoriul Romaniei, fapt ce ridica semne de intrebare.

Acesta este motivul pentru care, evolutia conflictului din Siria este strans legata de cat de multi refugiati vor ajunge in continuare in Europa si implicit in Romania si cat de mult timp se vor afla ei aici.

Alegerile parlamentare din Siria eludeaza termenii acordului de incetare a ostilitatilor

Intr-un articol mai vechi am discutat termenii acordului de incetare a ostilitatilor in Siria ca instrument de referinta pentru evolutia crizei din aceasta tara.

Vezi: Termenii acordului de incetare a ostilitatilor in Siria

Conform punctului 1 al termenilor acordului, toti actorii implicati in acest conflict se angajeaza sa participe in procesul de tranzitie politica facilitat de ONU. In baza Rezolutiei 2254 la sase luni de la semnarea acordului de incetare a ostilitatilor, partile semnatare ar urma sa coopereze in vederea formarii unui guvern inclusiv care sa excluda discriminarile de natura etnica si religioasa. Dupa formarea acestui guvern, o noua constitutie urmeaza sa fie adoptata in baza careia in maxim un an si jumatate se vor organiza alegeri prezidentiale supravegheate de ONU si la care sa participe intreaga populatie siriana inclusiv cea din diaspora.

In conditiile in care in prezent peste 4 milioane de sirieni au statutul de refugiati, peste 7 milioane sunt dislocati intern si guvernul sirian controleaza mai putin de 50% din teritoriul tarii, problema inclusivitatii la alegerile parlamentare din Siria este departe de a fi abordata in vreun fel de regimul de la Damasc.

Faptul ca regimul de la Damasc a anuntat ca alegerile parlamentare din Siria au avut loc in majoritatea centrelor urbane este o realitate ce trebuie privita destul de sceptic in conditiile in care, fortele loiale lui al-Assad nu reusesc in cele mai multe provincii sa controleze teritorii aflate dincolo de asezarile urbane in ciuda interventiei si sprijinului acordat de Rusia.

situatie comparativa control teritorial

Situatia controlului teritorial in Siria: septembrie 2015ianuarie 2016

Nu trebuie sa ne mire insa modul in care alegerile parlamentare din Siria au fost organizate avand in vedere faptul ca in aceeasi zi adjunctul ministrului de externe sirian, Faisal Mekdad a declarat faptul ca plecarea lui Bashar al-Assad de la putere este un vis la care cei ce cred in el de cinci ani de zile trebuie sa renunte.

Pentru Europa, in spatele  lipsei de transparenta si inclusivitate a procesului electoral care tocmai a avut loc, se ascunde problema crizei imigrantilor pentru care nu se intrevede o solutionare in conditiile in care populatia Siriei nu are posibilitatea de a decide intr-o forma democratica viitorul tarii. In plus, criza imigrantilor a dus la dezbateri mai ample in spatiul comunitar, favorabile Rusiei, pe care presedintele Vladimir Putin si mass-media pro-Kremlin le exploateaza pe fondul santiunilor economice impuse dupa anexarea Crimeei si interventiei (mereu negate) din zona de est a Ucrainei.

In plus, alegerile parlamentare din Siria vor servi drept pretext al actualului regim de la Damasc dar mai ales aliatului sau, Rusia la masa negocierilor de pace, in incercarea de a destabiliza acest proces in care exista deja multe semne de intrebare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top