5

Armata de gonflabile a Rusiei

By: Rosa
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

O armată invizibilă, în care maeștrii artei iluziei, înșelăciunii și dezinformării lucrează pentru realizarea unor machete gonflabile, concepute să-i facă pe inamici să creadă că Rusia este mai puternică decât în realitate.

Marile bătălii ale istoriei s-au câștigat cu trucuri. Nimeni nu câștigă cinstit, spune inginerul militar Aleksei Komarov, cel care supervizează vânzările Rusbal, companie care produce baloane cu aer cald, dar si, totodată, unul dintre furnizorii Ministerului Apărării rus. Aceasta oferă una dintre armele mai puțin cunoscute ale Rusiei: un arsenal de tancuri, lansatoare de rachete și avioane, inclusiv MIG-uri…gonflabile!

Compania Rusbal a fost fondată în 1993 de un fan al baloanelor cu aer cald. Ulterior, s-a diversificat oferind atracții gonflabile pentru copii, inclusiv castele. De fapt, chiar construcția unor astfel de spații de joacă pentru copii a inspirat compania – și armata rusă – pentru a dezvolta camuflajul sistemelor de armament moderne.

Deşi izola mai bine aerul s-a renunţat cauciuc care necesită un compresor care să mențină presiunea și, în plus, cântărea mai mult. S-a recurs, în schimb, la un tip de țesătură care nu se dezumflă dacă este perforată, precum șrapnel. Mai mult, poate fi umflată și dezumflată rapid. Dacă este ținută umflată mai mult timp, devine vizibil din satelit că este vorba de ceva care se mișcă și își schimbă forma în bătaia vântului.

1

Astfel, în spatele zidurilor de beton ale fabricii, situate la 80 de km nord de Moscova, muncitorii lucrează în secret. Cu mașini de cusut și pânză verde țes ceea ce se consideră a fi cea mai modernă armă din arsenalul „soft power” al Rusiei, în realitate, niște momeli, niște capcane, dar care par niște arme foarte reale chiar și de la 250 de metri.

Maria Oparina, fiica fondatorului, în prezent, director general al companiei, a declarat într-un interviu pentru New York Times că din 2015 comenzile pentru tancuri gonflabile au explodat. Nu a dezvăluit numărul lor, pentru că e clasificat, dar comanda face parte din programul de reînarmare al Rusiei, care se întinde pe zece ani și costă 660 de miliarde de dolari.

Fabrica Rusbal are în present 80 de angajați. Majoritatea cos la armele gonflabile ale Rusiei. Tancul gonflabil T-80, unul dintre produsele standard ale companiei, cântărește cca 70 de kilograme și costă 16.000 de dolari. Poate fi transportat în două genți de pânză, se umflă în cinci minute și dispare la fel de repede.

Un alt produs, care se vinde separat, este un sistem pentru „marcarea” pe sol a unor urme false de tanc.

Rusbal a primi comenzi și pentru export din partea Iranului care s-a arătat interesat de un sistem antirachetă gonflabil tip S-300. Tranzacţia a fost abandonată când Guvernul rus a fost nevoit să suspende vânzarea sistemului de rachete propriu-zis din cauza sancțiunilor aplicate ONU.

4

Una dintre cele mai noi tactici ale Kremlinului pentru redobândirea poziţiei pe scena geopolitică este actualizarea unei strategii vechi a armatei, a deghizării și camuflării, un cunoscut drept maskirovka (mascare).

Astfel, doctrina de război psihologic devine un element-cheie în realizarea ambițiilor geopolitice ale Rusiei, similar operațiunilor militare din Crimeea, în 2014, și din Siria, în 2015,  iniţiate cu mișcări de mascare: soldați care erau în „vacanță” sau erau „voluntari” în estul Ucrainiei, respectiv „zboruri umanitare” în Siria. Și în Ucraina a fost trimis un convoi umanitar, reamintește, camioanele dovedindu-se ulterior a fi fost goale, într-o strategie aparentă de a descuraja o contraofensivă ucraineană împotriva rebelilor.

Ideea care stă la baza tacticii „maskirovka” este de a-l face pe inamic să bâjbâie, să nu-ți știe niciodată adevăratele intenții, să-ți permită tot timpul să negi orice activitate militară și să folosești toate mijloacele politice și militare pentru a avea un element-surpriză. Inamicul nu mai știe dacă este vorba despre soldați reali sau un tufiș sau un copac îmbrăcat în haine soldățești. Este un soi de minciună, o dezinformare politică la nivel înalt și o disimulare vicleană.

În plus, bombardarea unor false lansatoare de rachetă sau tancuri ar ține departe de focul inamicului armele reale ale Rusiei.

3

Scopul ultim al folosirii unor astfel de tehnici este, însă, de a influența luarea unor decizii, făcându-i pe comandanți să piardă timp prețios până analizează dacă e vorba de ținte reale sau false.

Imediat după invadarea Crimeii, Putin a putut să dezmintă liniștit existența „omuleților verzi”, spunând că oricine poate cumpăra o uniformă militară cu care să se îmbrace. Totuși, cinci săptămâni mai târziu, după ce anexarea peninsulei devenise oficială, a recunoscut că soldații erau ruși.

Maskirovska nu este o tactică nouă, o foloseau și sovieticii, furnizând inclusiv hărți naționale false, care îi frustrau pe șoferi, dar care serveau unui scop patriotic: dacă ar fi fost folosite de un spion, ar fi putut înșela o eventuală armată invadatoare în privința unor drumuri care duceau, de pildă, spre niște mlaștini.

De fapt, aproape fiecare desfășurare de forțe sovietice sau rusești din ultima jumătate de secol, de la Primăvara de la Praga până la invaziile din Afganistan, Cecenia și Ucraina, a fost prefațată de un truc simplu, dar eficient: soldați îmbrăcați mai întâi în muftii sau în uniforme neidentificate. În 1968, de exemplu, la Praga, sosea un zbor Aeroflot la bordul căruia se afla un număr disproporționat de tineri. Ulterior, aceștia au preluat controlul asupra aeroportului.

2

Un exemplu similar este decizia Moscovei de a denumi rampa de lansare spațială Baikonur, din Kazahstan, după numele unui sat cu acelaşi nume situat la câteva sute de kilometri, în speranța că, în eventualitatea unui atac, inamicii ar putea bombarda din greșeală această așezare.

 

 

 

9 Comments

 • Sorin:

  Să înțeleg că partenerii comerciali ai Rusiei asta primesc în domeniu…sisteme de armament-gonflabile.

 • Flintz:

  Încă o dovadă a capacității Moscovei de utilizare a războiul hibrid în cel mai eficient mod.

 • Don:

  Sau încă o adevărată dovadă a lipsei de capabilități militare moderne cu care se confruntă Kremlinul în prezent.

 • Geanina:

  Rusia își „umflă” mușchii 😉

 • KATY:

  Este o dovadă a utilizării războiului hibrid, foarte adevărat…dar este foarte amuzant! Sper ca mai mulți să își dea seama ce perspectivă greșită avem noi, europenii, despre armata Rusiei, care nu prea este atât de dotată și omniprezentă pe cât credeam cu toții. Nu cred că ar trebui să considerăm că au lipsă de capabilități moderne militare, cred că sunt destul de aprovizionați la acest capitol, comparativ cu anumite state europene. Însă nu chiar atât pe cât o arată sau se chinuie să o arate în media. Clar că nu voi mai acorda credit ever niciunui articol sau material care stipulează ce și cum au rușii în armata lor…

 • Criss:

  Armata rusă se întoarce la „maskirovka”

 • Liviu:

  Probabil experții occidentali se strică de râs de modul în care Moscova își” reformează” armata.

 • George:

  Acestea erau și în 2009 noile achiziții ale armatei ruse. Iar presa rusă scria atunci că este al treilea an în care conducerea armatei a decis achiziționarea”tehnicii pneumatice”

 • Alexx:

  Lipsa banilor pentru tehnica de lupta adevarata a dus spre o solutie de compromis: GONFLABILELE :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top