atentatele de la Bruxelles atac la unitate

Atentatele de la Bruxelles si cum aratam ca suntem puternici in fata terorismului

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

22 Martie, o zi neagra pentru Europa

Conform ultimelor date atentatele de la Bruxelles au lasat in urma un numar de 34 de morti si aproximativ 200 de raniti dupa ce atentatori sinucigasi s-au detonat in zona de tranzit a aeroportului Zaventem si la o statie de metrou din capitala Belgiei. Din nefericire 4 romani sunt si ei printre cei raniti iar statrea acestora de sanatate nu a fost inca facuta publica.

Conform declaratiilor facute de medicii belgieni, in urma interventiilor medicale facute, arata ca atentatorii sinucigasi au utilizat incarcaturi explozive la care au adaugat cuie pentru a spori numarul victimelor. Acest lucru este confirmat si de materialele descoperite in apartamentul inchiriat de atentatori cu scurt timp inainte de producerea acestui eveniment. Atentatul a fost revendicat de gruparea terorista Statul Islamic, responsabila si pentru moartea a peste 130 de oameni in Paris la sfarsitul anului trecut.

Razbunare pentru arestarea lui Salah Abdeslam?

Imediat dupa atentatele de la Bruxelles multe institutii mass-media s-au grabit sa lege aceste atentate teroriste de arestarea lui Salah Abdeslam cautat pentru organizarea atacurilor de la Paris.

Consider ca aceasta legatura exista insa nu la modul in care ea a fost prezentata pana in prezent sub forma unei razbunari. In primul rand trebuie avut in vedere faptul ca Abdeslam trebuia sa faca parte din atentatorii sinucigasi de la Paris, iar faptul ca a supravietuit dovedeste faptul ca organizatia terorista nu se putea baza pe acesta pentru a duce la indeplinire o misiune sinucigasa. Dupa ce coalitia anti-SI, din care si Belgia face parte, a omorat mai multi lideri importanti ai ISIS imi vine greu a crede ca exact arestarea lui Abdeslam a generat acest eveniment tragic.

In opinia mea atentatele de la Bruxelles au legatura cu Salah Abdeslam. Atat inainte cat si dupa arestarea acestuia o ampla operatiune de perchezitie efectuata de politia si serviciile de securitate belgiene era in desfasurare in zona in care Abdeslam se afla. Cel mai probabil, atentalele de la Bruxelles din 22 martie au fost efectuate in graba pentru a se evita arestarea teroristilor in cadrul operatiunilor de cautare ale fortelor de securitate belgiene. De altfel profilul atacurilor de la aeroportul Zaventem si metroul belgian arata ca atentatele au fost planificate temeinic dar executate pe fuga.

De ce suntem atacati?

Intrebarea poate parea foarte simpla insa in realitate ea devine esenta unitatii sau diviziunii noastre a tuturor atat la nivel national cat si la nivelul aliantelor din care Romania face parte.

Dupa atentatele de la 11 Septembrie cand problema terorismului transfrontalier a devenit cap de lista in ceea ce priveste amenintarile din noul secol, doua raspunsuri au primat in ceea ce priveste intrebarea de mai sus: „Pentru ce facem” sau „Pentru ceea ce suntem”.

Primul raspuns reprezinta abordarea democrata specifica administratiei actuale de la Casa Alba si care incearca sa limiteze interventia militara care ar putea atrage dupa sine represalii sub forma atentatelor teroriste.

Cel de-al doilea raspuns a se traduce prin discursul fundamentalist al organizatiilor teroriste orientat impotriva valorilor fundamentale ale occidentului. In acest caz lipsa actiunii este dovada de slabiciune.

Solutia ce-a mai buna care se intrevede dupa atentatele de la Bruxelles este sa acceptam faptul ca desi raspunsurile la intrebarea „de ce suntem atacati” sunt diferite si pun accentul pe actiuni diferite ele nu se exclud neaparat unul pe celalat.

In timp ce lupta impotriva terorismului continua atat acasa cat si la nivel international prin operatii militare, modul in care suntem implicati si raspundem la probleme adiacente precum criza imigrantilor, integrarea comunitatilor musulmane in societatea noastra si ajutorul umanitar acordat celor ce au devenit victime ale organizatiilor teroriste vor face diferenta in final.

Prin urmare raspunsul moderat la toate aceste probleme este un exemplu de unitate si in consecinta de putere, in timp ce abordarile extreme in oricare din directii (ex: criza imigrantilor: inchiderea granitelor vs adoptarea cu bratele deschise a refugiatilor) vor fi sursa dezbinarilor si inevitabil a abdicarii de la valorile noastre fundamentale.

Atentatele de la Bruxelles – atac la unitate

Imbucurator este faptul ca butonand telecomanda seara trecuta pe canalele de televiziune autohtone unde la acea ora majoritatea posturilor TV ne ofera emisiuni de dezbateri am constat ca suntem in continuare o societate in care discursul moderat este posibil in ciuda presiunii de a transforma evenimente de acest gen in senzational.

Ma bucur de asemenea de faptul ca inca mass-media romaneasca (si aici ma refer doar la principalele trusturi de presa) nu preiau interpretari extreme venite cu precadere din zona de est ale caror scopuri sunt reprezentate de dezbinarea Uniunii Europene.

Atentatele de la Bruxelles au devenit in Rusia un motiv bun pentru continuarea campaniei de „atentate” la adresa Uniunii Europene. Atunci cand vicepresedintele Dumei face declaratii pe fata de acest gen, la ce altceva te poti astepta de la orice mesaj venit de la Kremlin?

Dincolo de declaratiile oficiale ale liderilor de la Kremlin care isi exprima solidaritatea fata de victimele atentatelor teroriste, vectorii de propaganda rusa au ca scop crearea unei perceptii de dezbinare si de insecuritate la nivelul Europei nu doar prin interpretari, pe care incearca sa le mascheze, ci mai degraba prin formatul emisiunilor. Certuri intre reprezentantii sau sustinatorii ai comunitatilor musulmane si eurosceptici sau figuri ultra-nationaliste sunt sarea si piperul propagandei ruse care incearca sa creeze si sa amplifice imaginea unei Uniuni Europene dezbinate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top