atentat_ISIS_Damasc_Siria

DE CE STRATEGIA RUSIEI ÎN SIRIA ALIMENTEAZĂ TERORISMUL ÎN CONTEXTUL RECENTELOR ATACURI ISIS DIN DAMASC?

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Recentul atac al ISIS din cartierul Sayyidah Zaynab situat în partea de sud a Damascului se înscrie în rândul celor mai sângeroase de acest gen din capital siriană organizate de gruparea teroristă. Conform agenției de presă siriană de stat, SANA, 83 de personae și-au pierdut viața și alte 178 au fost rănite grav.

Atacul a avut loc într-o zonă cu populație majoritară șiită, în apropierea unor obiective religioase unde au loc pelerinaje inclusiv ale cetățenilor străini din statele vecine precum Liban sau Iran, principalii susținători ai regimului al-Assad.

Diferențele strategice dintre ISIS și alte organizații teroriste islamiste precum al-Qaida nu sunt un subiect nou în sfera analiștilor acestui fenomen mondial. Încă de la început strategia ISIS s-a concentrate pe lupta împotriva “inamicului apropiat”, adică acele persoane care nu se raliază interpretărilor religioase stricte ale acestei organizații. În acest context populația șiită a devenit principala țintă a organizației teroriste, iar materialele de propagandă ale ISIS tratează în detaliu execuția membrilor acestui grup religios atât pe teritoriul Siriei cât și al Irakului.

Atacurile de duminică, 21 februarie sunt în consecință o continuare a strategiei aplicate de gruparea teroristă până în prezent. Cu toate acestea, ele au potențialul de a schimba fața conflictului din Siria care durează de mai bine de cinci ani.

Strategia aplicată de Rusia în Siria are potențialul de a schimba natura conflictului din această țară prin însăși faptul că, în încercarea de a menține la putere un regim susținut de un număr tot mai mic de persoane, suprimă opoziția moderată, singurul actor viabil pe termen lung pentru combaterea terorismului pe plan regional.

În ciuda superiorității aeriene a regimului al-Assad, fără implicarea Rusiei în acest conflict, actuala conducere de la Damasc nu ar putea să se mențină la putere pe termen lung pe întreg teritoriul Siriei. În acest context succesul coaliției anti-Stat Islamic condusă de SUA și cel produs de loviturile aeriene executate de Rusia va fi unul limitat, pentru a interzice organizației teroriste controlul teritorial. Cu toate acestea ISIS va reuși, pe principiul organizației teroriste al-Qaida, să mențină zone sigure de unde să organizeze atacuri teroriste.

În plus, există tot mai mulți indicatori, precum atacurile teroriste din acest weekend, care demonstrează faptul că intervenția militară rusă stă la baza unui conflict intraconfesional dar și interetnic în Siria. În contextul pierderii controlului asupra teritoriilor și a rutelor de aprovizionare dar și a sprijinului limitat al statelor occidentale, actualele grupuri moderate de opoziție se vor vedea puse în situația de a lua decizii ce vor schimba fața conflictului din Siria. Cu siguranță la nivel strategic actualele grupări moderate de opoziție și grupările teroriste care acționează pe teritoriul Siriei nu vor ajunge să încheie o alianță în ciuda existenței unui inamic comun: regimul al-Assad. Cu toate acestea, la nivel tactic se vor intensifica alianțele dintre grupuri afiliate celor doi mari actori implicați în conflict, iar atacurile de tip interetnic și intraconfesional vor crește exponențial. Conflictul din Siria are astfel din ce în ce mai multe șanse să cunoască o evoluție asemănătoare celui din Irak, din perioada 2004-2006, atunci când țara vecină s-a confruntat cu un val uriaș de violență intraconfesională.

În tot acest timp nu ne putem aștepta la o îmbunătățire în ceea ce privește criza refugiaților din Europa, pe care grupările teroriste vor continua să o exploateze în sensul infiltrării de luptători și organizării de atentate teroriste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top