diplomatia sub asediu

Diplomatia sub asediu. Ucraina si Siria exemple ale eforturilor diplomatice rusesti.

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Ies tot mai mult la iveala indicii privind modul in care Rusia intelege sa foloseasca diplomatia mai degraba pentru a induce in eroare, decat pentru a avansa interesele sale nationale intr-o lupta onesta de a asigura stabilitatea pe plan regional.

Faptul ca fiecare stat se foloseste de instrumente diplomatice pentru a-si promova interesele nationale dincolo de granitele sale este ceva firesc si trebuie privit ca atare. Negocierile si evident compromisurile fac parte din instrumentele diplomatice avute in vedere.

Ceea ce cu greu poate fi incadrat insa in ceea ce inseamna diplomatie  este utilizarea de fatada a acestor instrumente pentru a induce in eroare si masca actiuni total opuse declaratiilor oficiale.

Regiunea Donbas dincolo de jocurile diplomatice ale Rusiei

Un articol al publicatiei germane Bild preluat si de surse din Romania vorbeste despre jocurile secrete ale Rusiei in ceea ce priveste administrarea regiunii de est a Ucrainei controlate de „separatisti”.

Conform informatiilor, inca din decembrie 2014, adica la 3 luni de la tratativele de pace de la Minsk unde Vladimir Putin a pozat in mediatorul impartial care doreste sa readuca pacea si prosperitatea in regiune, contestand in acelasi timp orice forma de implicare a Rusiei in Donbas, exista documente potrivit carora mai multe ministere ale Federatiei au devenit „peste noapte” responsabile de administrarea teritoriilor ocupate de separatisti pro-rusi.

142410918418a03763ac146daa16edb59741fd0d2ce

Este de inteles de ce perceptia populatiei statelor europene este una sceptica la adresa viitorului Uniunii Europene de vreme ce in aceste jocuri murdare au fost atrasi si liderii Germaniei si ai Frantei, care dupa iesirea la iveala a acestor informatii au de suferit profund in ceea ce priveste capitalul de imagine.

Multi oameni de stat au recunoscut faptul ca diplomatia inseamna, intr-o mai mare sau mai mica masura, o forma de a imbraca frumos minciuna. Pe undeva le dau dreptate si trebuie sa recunosc faptul ca si aici, la fel ca si in alte domenii, exista un anumit „amor al artei”.

In lumina acestor noi informatii nu prea descopar insa „arta” din diplomatia rusa pe care insasi instrumentele de propaganda menite sa o protejeze o coboara la stadiul de activitate parca taiata cu un cutit mai mare.

Ne retragem din Siria pentru a lasa diplomatia sa-si faca treaba

Dupa un spectacol mediatic al presei ruse cu privire la retragerea din Siria si anuntarea obiectivelor indeplinite (greu de verificat) de catre Vladimir Putin, presa arata faptul ca Rusia executa transporturi militare importante catre portul Tartus, una din cele doua locatii in care armata rusa a pastrat inca un numar important de trupe.

Se pot face multe speculatii cu privire la ceea ce aceste nave transporta (armament pentru armata siriana, provizii pentru militarii rusi ramasi in Siria, ajutoare umanitare etc.) si nu as vrea sa intru in detalii cu privire la acest subiect.

Cert este ca acum aproape o luna unul din oficialii de la Kremlin sustinea, invocand problema terorismului, ca Turcia ar trebui sa inchida complet granita cu Siria intr-o incercare, asa cum am sesizat intr-un articol anterior, de a limita accesul fortelor moderate de opozitie la resurse. Nu contest realitatea faptului ca prin acele portiuni ale granitei dintre Siria si Turcia patrund noi recruti ai gruparii teroriste Stat Islamic si permit activitati de finantare a terorismului, insa trebuie sa recunoastem si ca multe ajutoare umanitare pentru populatia afectata de conflict urmeaza acelasi drum.

Ma astept la fel ca si in cazul anterior prezentat cu privire la Donbas, ca Rusia sa ne furnizeze noi „surprize” privind diplomatia „neslefuita” ce o caracterizeaza. Timpul ramas pana la inceperea procesului de tranzitie politica in Siria conform Rezolutiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU este din ce in ce mai mic, iar rolul pe care Rusia, implicata acum mai mult in procesul diplomatic dupa retragere, il va juca ne va furniza cu siguranta multe detalii privind „succesul” si obiectivele interventiei sale care pana in prezent s-au dovedit mai mult un spectacol mediatic in lipsa posibilitatii de verificare a datelor furnizate din teren.

1 Comment

  • Mark:

    Cred ca Putin reinventeaza „raison d’etat” si „ceilalti” il aplica ptr ca indiferent de ce reprezinta „ei” interesul national primeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top