Rusia se implică în CAMPANIA BREXIT

IMPLICAREA RUSIEI IN CAMPANIA BREXIT

By: Spotless
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

WHO IS BREXIT?

Acest material își propune să trateze implicarea Rusiei în campania BREXIT al cărei prim efect va fi observat la 23 iunie. Nu trebuie să fi britanic ca să ai o părere despre BREXIT. Dar ce înseamnă BREXIT?

BREXIT înseamnă BRitain EXIT, adică un mod mai simplu de  a denumi evenimentul creat în jurul acțiunilor ce reclamă necesitatea imperioasă de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Mult trâmbițatul referendum din 23 iunie va decide dacă Marea Britanie trebuie să părăsească sau nu Uniunea Europeană.

Ideea acestui referendum a apărut ca o reacție politică a premierului britanic, David Cameron, în urma cererilor, din ce în ce mai vocale, venite din partea Partidului Conservator și a Partidului Marea Britanie Independentă (UKIP), care acuzau UE de un control excesiv în ceea ce privește mediul de afaceri, accesul liber pe piața muncii europene și invazia emigranților.

BREXIT SI CONSECINTELE EUROPENE

BREXIT apare într-un context în care UE este afectată de probleme economice, de criza continuă a refugiaților și de creșterea influenței partidelor naționaliste/extremiste/populist-xenofobe.

Ieşirea Marii Britanii din UE reprezintă, prin încărcătura sa economică, politică şi mai ales de securitate, un eveniment fără precedent și totodată o provocare pentru Europa.  Studiile făcute despre posibile consecințe asupra UE, în situația în care votul britanicilor va fi pro- BREXIT, arată că Europa  va avea de suferit în ceea ce privește imaginea și influența sa în lume, iar acțiunile separatiste ale naționaliștilor europeni vor fi încurajate.

Dincolo de perspectiva economică, alegerea cetățenilor britanici va avea și un impact deosebit asupra politicii de securitate europeană, influențând relația cooperării cu SUA, respectiv NATO.

În luna februarie a acestui an premierul britanic și liderii europeni au convenit pentru acordarea unui statut special pentru Marea Britanie tocmai pentru a preveni retragerea acesteia din Uniunea Europeană. Însă, dacă campania BREXIT va avea câștig de cauză, atunci toate concesiile făcute britanicilor vor crea nemulțumiri în multe din statele europene ce vor slăbi unitatea blocului european.

IMPLICAREA RUSIEI IN CAMPANIA BREXIT

“None of our allies wants us to leave the EU – not Australia, not New Zealand, not Canada, not the US. In fact, the only country, if the truth is told, that would like us to leave the EU is Russia. That should probably tell us all we need to know.”

Consider că mesajul lui Philip Hammond, secretarul de stat pentru afaceri externe al Marii Britanii, referitor la interesul Federației Ruse în problema BREXIT este deosebit de relevant deoarece se detașază de viziunea clasic britanică care blamează UE pentru că stagnează dezvoltarea economică conform posibilităților sale. Chiar dacă răspunsul lui Hammond este unul direct, el are meritul de a privi această problemă din perspectiva posibililor beneficiari, încercând să explice dacă cineva are sau nu interesul să conducă opinia publică britanică spre o direcție sau alta în ceea ce privește BREXIT.

Deși Moscova a refuzat să comenteze despre referendumul britanic, de când prim-ministrul David Cameron și președintele Consiliului European Donald Tusk au propus reformarea relațiilor UK-UE, mass-media controlată de la Kremlin acordă spații de emisie generoase  pentru acoperirea subiectului.

Acest lucru nu înseamnă că Vladimir Putin nu face tot posibilul ca să forțeze ieșirea Marii Britanii din UE, doar că spre deosebire de alți oameni politici de dreapta din occident, cum ar fi Marie Le Pen sau Donald Trump, el cunoaște bine faptul că alegătorul britanic nu vrea sa îi fie spus ce anume să facă de către un autocrat rus.

“It’s asymmetrical warfare—this is KGB stuff—where you’re carefully funneling money into propaganda to nudge people,” a spus Charles Crawford, fost diplomat britanic la Moscova înainte de a fi numit ambasador în Saraievo, Belgrad și Varșovia, încercând să caracterizeze implicarea Rusiei în campania BREXIT.

Un lucru este clar, Kremlinul încearcă să influențeze lucrurile. Întrebarea este cum poate face asta cel mai bine fără să-și arate implicarea.

La Moscova, Russia Today și Sputnik, cele mai importante instituții media aflate sub controlul lui Putin, practică o politică editorială părtinitoare ce insistă obsesiv în prezentarea știrilor ce vorbesc despre necesitatea ieșirii Marii Britanii din blocul european.

În plus, Russia Today UK, lansat în  2014,  a devenit cel mai urmărit canal de televiziune străin din Marea Britanie, practicând o KREMLIN SETTING AGENDA în concordanță cu interesele europene ale lui Vladimir Putin.

În ultimii ani,  Marea Britanie a fost cel mai vocal stat care a condamnat acțiunile Rusiei în Ucraina, militând vehement pentru menținerea sancțiunilor impuse. Dacă luăm în considerare faptul că, spre deosebire de regat, în Germania și Franța există tabere puternic pro-ruse, având o orientare extremistă, putem înțelege că regimul lui Putin iși dorește ieșirea britanicilor  din UE. Această susținere poate fi explicată, pe de o parte , de politica anti-europeană a partidelor de extremă dreapta, iar pe de altă parte de sprijinul financiar rus de care au beneficiat aceste grupări.

În consecință, deși nu pare, regimul de propagandă al Kremlinului practică un proces de influențare care încearcă să încline balanța spre încurajarea opiniei publice europene să susțină campania BREXIT.

De ce? Pentru că Vladimir Putin preferă  negocierea individuală cu statele europene, practicând bine cunoscuta politică „Dezbină și cucerește”.

UE va putea hotâri extinderea sancțiunilor impuse Rusiei doar în caz de unanimitate, iar pentru a continua politica de constrângere a Kremlinului ca să înceteze susținerea grupărilor separatiste din Ucraina, statele europene au nevoie de coeziune.

Deci orice acțiune de dezbinare/separare europeană este în folosul Rusiei.

1 Comment

  • Lory:

    Ntz, ntz, ntz! – implicarea Rusiei poate spune multe despre interesele ei vis-a-vis de UE, mai exact de dezbinarea UE, insa poate arata si elemente de actualitate ale naivitatii britanicilor. Sunt doua variante: fie portalurile de stiri controlate de Moscova au strategii super-eficiente de dezinformare si manipulare, in special a formatorilor de opinie din clasa politica, fie poporul britanic este prea susceptibil exercitarii unui asemenea control in masa! Eu cred ca putin din amandoua, ca de altfel nu s-ar fi ajuns la Brexit. Cred ca daca M. Britanie avea o atitudine proactiva de cand a observat prima data intentia Rusiei de a modela opinia publica, UE nu ar fi ajuns in situatia de fata. Brexit poate constitui semnalul de trezire pentru ceilalti membri UE, ca iesirea Londrei sa nu constituie un precedent si ca Uniunea sa isi mentina stabilitatea!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top