inarmare_terti

Inarmarea tertilor – viitoarea bomba cu ceas a Rusiei

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Aflată într-o situație nu tocmai ușoară din punct de vedere economic, urmare a sancțiunilor impuse de statele vestice după implicarea sa în Ucraina și a scăderii dramatice a prețului petrolului, Rusia își concentrează tot mai mult atenția asupra exportului de armament.
Conform Institutului Internațional de Cercetare a Păcii de la Stokholm în anul 2015, un număr de 11 companii producătoare de armament din Rusia s-au clasat în topul primelor 100 de astfel de organizații exportatoare la nivel mondial, după ce cu un an în urmă doar 9 reușiseră să pătrundă pe această listă. Nu doar numărul de companii se află în creștere ci și veniturile încasate. Tot anul trecut, exporturile de armament ale companiilor din Rusia au însumat 15 miliarde de dolari, o creștere de 48,4 procente față de 2014.

Din punct de vedere economic Rusia încearcă astfel să compenseze evoluția negativă a produsului său intern brut care a suferit o scădere de aproximativ 70 de miliarde de dolari anul trecut față de 2014.

După cum am afirmat într-un articol anterior, strategia militară aplicată în Siria nu este ceva nou, “modelul Grozny” fiind testat de liderii de la Kremlin în anii ’90 în Cecenia. Ceea ce Rusia a realizat însă în Siria este promovarea sistemelor proprii de armament – în special a celor din domeniul aviației dar și a blindatelor grele – în vederea creșterii exporturilor către statele interesate.

Citește articol: Răspunsul UE la criza refugiaților, indicator al performaței militare a Rusiei în Siria

Compensarea pierderilor economice nu este însă singurul scop urmărit de Rusia atunci când vine vorba de exporturile de armament. Tot mai multe voci afirmă faptul că, prin exporturile de armament, în special în Orientul Mijlociu și Asia de Sud, Rusia urmărește menținerea unei situații instabile în aceste regiuni de pe urma căreia să beneficieze. Dacă ne uităm la exporturile de armament în anul 2014 din Orientul Mijlociu [foto mai jos], actualele tensiuni dintre statele cu populație și conducere preponderent sunită și cele preponderent șiite servesc intereselor Rusiei care valorifică și amplifică o criză intraconfesională în lumea musulmană.

arms race 2014

Rusia urmărește astfel să sprijine din punct de vedere al înzestrării militare state musulmane precum Iranul sau Siria, care se opun aliaților tradiționali ai SUA. Intrarea în dotarea celor două state a sistemelor anti-aeriene de producție rusească S-300 și S-400 sunt doar un exemplu în acest sens.

După evenimentele din Ucraina, Rusia a demonstrat occidentului că războiul capătă o nouă față în care orice tactică sau strategie anterioară este o opțiune, iar combinarea acestora este cea care în final va decide cui îi aparține victoria.

Pe fondul sporirii instabilității în Orientul Mijlociu există posibilitatea să asistăm la noi conflicte prin terți între SUA și Rusia. Yemenul este poate cel mai recent exemplu în acest sens pe fondul războiului civil cu care această țară se confruntă și în care Iranul și Arabia Saudită sunt principalii actori opozanți.

După un succes al diplomației occidentale în ceea ce privește programul nuclear al Iranului și reluarea relațiilor înghețate de câteva decenii, este tot mai evident că actualele acțiuni ale Rusiei urmăresc diminuarea acestor progrese și menținerea instabilității în Orientul Mijlociu.

2 Comments

  • Vali P:

    Economia Rusiei este o zecime din cea a SUA, iar cheltuielile destinate apărării păstrează proporția. Inițierea unui conflict în Orientul Mijlociu ar putea fi soluția viabilă pentru eliminarea furnizorilor și creșterea prețurilor petrolului.

  • Hector:

    Este un punct de vedere tare interesant, cel expus în articol….Rusia încearcă prin extinderea industriei de armament, practic, să lovească doi iepuri dintr-o lovitură,: să se redreseze economic și să alimenteze adversarii adversarilor. Pe principiul „dușmanul dușmanului meu imi e prieten”! :)))). Problema actuală este, însă, că Rusia augmentează dimensiunea conflictelor , furnizarea de armament întreținând flacăra islamică…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top