Închiderea graniței Turcia-Siria

Închiderea graniței Turcia-Siria și redesenarea sferelor de influență în Orientul Mijlociu

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Recent, Ministrul de Externe al Rusiei a cerut închiderea graniței Turcia-Siria liderilor de la Ankara invocând din nou tema terorismului transfrontalier ca principal argument pentru a-și ascunde intențiile de redesenare a sferelor de influență în Orientul Mijlociu. Aceste declarații vin pe fondul răcirii relațiilor diplomatice dintre Turcia și Rusia după ce Ankara a acuzat în repetate rânduri aviația rusă de violarea spațiului său aerian.

Tranzacțiile cu petrol și alimentarea cu luptători ai organizației teroriste ISIS prin porțiunea de graniță dintre Siria și Turcia care se află încă deschisă sunt invocate de ministrul de externe rus în comunicatul său.

Ceea ce mașina de dezinformare a Rusiei evită să menționeze este faptul că, de la declanșarea războiului civil din Siria, autoritățile de la Ankara au găzduit pe teritoriul Turciei un număr de 3 milioane de refugiați dintre care 2,6 milioane numai sirieni. Inevitabil acest lucru a reprezentat o presiune extraordinară pentru securitatea Turciei care s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de atentate teroriste sângeroase. Un preț pe care autoritățile de la Ankara au fost mereu conștiente că îl vor plăti de-a lungul procesului de tranziție din Siria.

În tot acest timp, Moscova continuă să mențină politica granițelor închise atunci când vine vorba de criza refugiaților, dar acuză de fiecare dată când are ocazia Occidentul de o gestionare neadegvată a acestei probleme.

În esență actuala cerere de închiderea graniței Turcia-Siria face parte din încercarea Kremlinului de a redesena sferele de influență în Orientul Mijlociu. Rusia urmărește consolidarea ieșirii la Marea Mediterană prin Orientul Mijlociu (ceea ce îi oferă avantaje atât din punct de vedere economic cât și militar) și crearea unui coridor terestru până la acest punct strategic din care mai fac parte Iranul și Irakul dar și state desprinse din fosta Uniune Sovietică precum Uzbekistan, Turkmenistan sau Kazakstan. Modul în care Occidentul va gestiona relațiile cu Teheranul care s-au îmbunătățit după reluarea negocierilor pe problema programului nuclear iranian sunt cheia limitării intereselor Rusiei în această regiune.

La fel ca și în alte cazuri, Rusia urmărește să fructifice orice diferență de opinie existentă între statele membre NATO sau UE pentru a le amplifica și crea diviziuni în cadrul acestor blocuri militare sau economice. Închiderea graniței Turcia-Siria a fost cerută în trecut și de Casa Albă pentru a se limita astfel fluxul de luptători ai ISIS.

O parțială limitare a fluxului refugiaților în aceată porțiune de graniță a fost aplicată de Turcia în luna februarie a acestui an când atacurile nediscriminate ale aviației ruse și a forțelor loiale regimului al-Assad asupra orașului Aleppo au dus la un val de zeci de refugiați și amplificarea crizei umanitare din Siria. Turcia a limitat accesul acestora pe teritoriul său constrind însă tabere de refugiați de partea siriană a graniței și oferind acestora asistență umanitară. La acel moment ONU a cerut de urgență Turciei deschiderea graniței pentru a permite refugiaților să scape din zonele de conflict.

Închiderea graniței Turcia-Siria ar însemna de asemenea o amplificare a crizei umanitare siriene pe considerente interetnice. Stoparea fluxului de ajutoare umanitare din Turcia ar duce automat la un monopol al regimului al-Assad și Rusiei asupra modului în care acestea sunt distribuite populației civile, ceea ce nu ar face decât să amplifice suferința civililor din zonele ținute sub asediu de armata siriană până la intrarea în vigoare a acordului de încetare a ostilităților.

Având cea mai mare rată a victimelor colaterale ca urmare a acțiunilor militare, o politică discriminatorie de distribuire a ajutoarelor umanitare pe criterii politice și etnice și fiind principala sursă de înarmare a regimului al-Assad, Rusia ridică ample semne de întrebare privind interesul pe care Kremlinul îl are în limitarea suferinței populației civile siriene în contextul cererii recente de închiderea graniței Turcia-Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top