Former Kremlin Trolls

Kremlin Trolls sau mercenarii virtuali ai propagandei ruse

By: Spotless
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Kremlin Trolls rup tacerea

Kremlin Trolls, sau armata de Troli a Kremlinului, desemneaza hoarda de postaci, remunerata mult peste media salariului minim, pentru a promova mesajele de propaganda ale Rusiei si pentru a pune pe tapet toate nedreptatile facute de societatile occidentale.

Astazi, in mediul on-line, din ce in ce mai multe postari si comentarii sunt facute de oameni profesionisti, care, sub protectia anonimatului, initiaza teme de dezbatere sau le redirectioneaza pe cele existente in sprijinul agendei facute de liderii de la Kremlin.

 Marat Burkhard, un fost Troll la Sankt Petersburg, a explicat intr-un interviu Marat Burkhard-Kremlin Trollpentru Radio Free Europe/ Radio Liberty cum se desfasoara o zi normala de munca in asa numitele Troll Factories si cum sute de oameni, in schimburi de cate doisprezece ore, inunda/incarca forumurile cu comenturi pro-Kremlin.

Internet Research Center , poate cea mai cunoscuta Troll Factory din Rusia si locul in care Marat Burkhard a activat pentru cateva luni, are un departament Live Journal, unul de stiri, unul pentru crearea imaginilor de satira grafica si altul pentru crearea clipurilor video.

Activitatea de propaganda, a acestei institutii de stat neasumata, este astfel organizata incat vizeaza atat statele vest-europene, Ucraina si statele din sfera de influenta a Rusiei, cat si poplatia rusa, al carei sprijin legitimeaza politica de la Kremlin.

Marat a explicat cum postacii sunt organizati pe echipe de cate trei oameni, din care unul e Ticalosul, cel care critica tot si care da o nota de autenticitate, iar ceilalti doi care il combat pe acesta, aducand argumente, prezentand imagini grafice sau video, postand linkuri care sa le sustina opiniile. Tot acest joc este facut pe de o parte pentru a demonstra validitatea actiunilor pro-Rusia, pro-Putin, iar pe de alta parte pentru a incarca sectiunea de comentarii a forumurilor, blogurilor sau retelelor de socializare astfel incat opiniile contra-Rusiei sa devina practic invizibile, sa treaca neobservate in marea de mesaje vehiculate.

Regulile vitale pe care Kremlin Trolls trebuie sa le respecte se refera la Keywords, Tags si orice ajuta motoarele de cautare sa le acceseze informatia, iar orice coment/postare trebuie sa contina minim 200 de caractere.

O alta persoana, care nu a dorit sa-si faca publica identitatea, a declarat pentru Sydney Morning Herald, ca dupa ce a lucrat in aceeasi fabrica de mercenari web, din Sankt Petersburg, a observat care este tipologia Kremlin Trolls, astfel:

 1. Sunt persoane care nu-si dau seama ce fac cu adevarat
 2. Altii, stiu ca sunt un instrument al propagandei ruse, dar sunt platiti destul de bine pentru asta si nu exista loc pentru mustrari de constiinta
 3. Mai exista   categoria celor care sunt convinsi ca sunt parte a unui razboi corect impotriva juntei fasciste din Ucraina sau a celor care sunt considerati rusofobi.

Luati individual, acesti Kremlin Trolls pot parea inofensivi, dar daca ii privim ca pe niste rotite ale sistemului de propaganda rus, putem constata rolul malefic pe care il au in alterarea mesajelor vehiculate in mediul on-line.

3 Comments

 • Gabriel:

  Eu nu înțeleg ce-o fi așa complicat și cu propaganda rusă? Te întâlnești cu „agresiunea trolilor” – schimbi postul!

 • Vali P:

  Schimbi postul, închizi articolul. Totuși majoritatea aspectelor care apar în prezent în media pot fi caracterizate drept propagandă,iar scopul propagandei este îndeplinit chiar și dacă generează cititorul chiar și cele mai scăzute sentimente de derutare, intimidare, confuzie sau modificare de percepție.

 • LORY:

  Nu e chiar așa simplu – dacă schimbi postul sau închizi articolul și te duci la alt post sau la alt articol, care a preluat informația din sursa pe care tu ai închis-o anterior? Ce mai faci atunci cu propaganda? că doar n-o fi informația aia îmbrăcată la fel! Este diferită, doar că induce aceeași îndoială și confuzie…În ziua de astăzi instituțiile de media preiau una de la cealaltă informațiile, mai obțin încă alte câteva și creează o nouă știre, care însă se fundamentează pe cea inițială. Așa că…procesul de evitare a acțiunilor armatei de trolli este muult mai complex decât o banală schimbare a postului. Necesită discernământ din partea publicului, mult discernământ și multă rațiune și coerență în gândire, ca să își dea seama care informație merită luată în considerare….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top