Concert simfonic Palmyra

Orchestra rusească în Palmyra – muzică pentru ochi nu pentru urechi

By: Mangusta
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

 Concert la Palmyra, violenţe în regiunea Alep

Într-un nou gest de propagandă politică, Rusia a organizat recent un concert de muzică sinfonică la Palmyra, un oraş istoric celebru din Siria, eliberat recent de sub ocupaţia organizaţiei teroriste ISIS. Concertul a fost dat de orchestra Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, sub bagheta dirijorului Valeri Gergiev. În deschidere, preşedintele Vladimir Putin, a transmis un mesaj televizat din reşedinţa sa de la Soci.

Concertul a avut loc în vechiul amfiteatru din Palmyra, iar audienţa a fost formată din soldaţi sirieni şi ruşi dar şi jurnalişti. Valeri Gergiev, un suporter înfocat al Kremlinului, a prezentat spectacole în trecut în locaţii controversate cu scopul de a câștiga sprijin pentru politica Kremlinului şi a influenţa audienţa în direcţia dorită. În 2008, acesta a condus orchestra Teatrului Mariinski în Ţhinvali, capitala regiunii separatiste Osetia de Sud din Georgia, la câteva zile după ce între Rusia şi vecinii săi din sud au avut loc confruntări armate, iar ruşii au dorit să celebreze victoria asupra georgienilor.  Intitulat „Rugăciune pentru Palmyra – Muzica redă viață ruinelor antice”, concertul de propagandă organizat de Kremlin în stilul său propriu, a depășind orice proporții în comparație cu manifestările asemănătoare din trecut. Aşa cum se ştie, forțele ruse, au jucat un rol important în eliberarea orașului Palmyra de către trupele regimului Assad, după ce acesta s-a aflat sub ocupația militanțiilor grupării teroriste Statul Islamic timp de zece luni.

Preşedintele rus  – mesaj controversat

Adresându-se orchestrei şi audienţei în cadrul transmisie video directe, Putin a catalogat concertul ca fiind unul în memoria victimelor terorismului şi un semn de speranţă pentru readucerea la viață a oraşului antic. Greu de spus dacă președintele Putin se vede acum și în postura unui împărat roman – dat fiind că orașul și regatul antic al Palmyrei au fost ocupate de romani sub Aurelian – dar, este cert faptul că marele spectacol propagandistic a fost destinat atât comunității internaționale, cât și ca un mesaj de glorie intern pentru societatea rusă.  Aşa se explică difuzarea integrală a evenimentului de către postul de televiziune pro-Kremlin, Russia Today, iar regia concertului a fost indiscutabil abil pregătită pentru a influenţa cât mai multă audienţă.

Mesajul televizat al președintelui Putin a luat forma unui soi de auto-elogiu în calitate de „salvator al civilizației moderne” în fața barbariei. Liderul rus a început prin a mulțumi reprezentanților guvernului de la Damasc și jurnaliştilor pentru evenimentul pe care l-a denumit drept „umanitar”. „Îl privesc ca pe un semn de mulţumire, amintire și speranță; gratitudine față de toți cei care luptă împotriva terorismul, sacrificând totul, inclusiv propria viață, în amintirea tuturor victimele terorismului, indiferent de locul și timpul unde au avut loc aceste crime împotriva umanității, și ca o speranță nu numai de reînviere a Palmyrei ca moștenire culturală a umanității, dar și pentru salvarea civilizației moderne de amenințarea teribilă pe care o reprezintă terorismul internațional.” Cuvintele președintelui rus au fost traduse imediat în limba engleză și în arabă pentru publicul de circa 400 de persoane, între care militari ruși, reprezentanți ai guvernului și cultelor siriene și ai UNESCO.

Gata întotdeauna să răspundă cu orchestra sa de la Teatrul Mariinski apelurilor patriotice ale Kremlinului, Valeri Gergiev,  i-a prezentat pe cei doi soliști aleși pentru a reprezenta Rusia. Unul dintre ei, violoncelistul Sergei Roldugin, un apropiat al liderului rus, a fost descoperit de curând în scadalul Panama Papers ca deţinând câteva companii off-shore.

Mai devreme în aceiaşi zi, a fost repatriat trupul soldatului rus care a fost omorât în timpul confruntărilor pentru recucerirea oraşului Palmyra, eveniment care a beneficiat, de asemenea, de acoperire media cu vădită  intenţie de a coordona mesajul propagandistic pe mai multe paliere.

Mai mult, concertul a fost intenţionat sincronizat cu ceremoniile organizate de Rusia cu ocazia Zilei Victoriei, sărbătorită în fiecare an pe data de 9 mai, care marchează sfârşitul celui de-al doilea război mondial dar a devenit de asemenea, un simbol propagandistic rusesc de preamărire a priceperii armatei ruse.

Organizarea de concerte în locuri unde Rusia a obţinut succese militare a devenit un laitmotiv pentru Kremlin. Cântăreţi populari din Rusia au ţinut de asemenea concerte în Crimea şi estul Ucrainei după grupări separatiste pro-ruse au preluat puterea. Kremlinul a transformat operaţiunile de recuperare a oraşului Palmyra în simbol propagandistic al campaniei sale din Siria, care a fost promovată ca luptă împotriva terorismului în ciuda numărului mare de civili ce au căzut victime bombardamentelor aviației ruse și a intenției vădite de a limita orice formă moderată de opoziție îndreptată împotriva regimului de la Damasc.

1 Comment

  • Mihai Preda:

    Propagana rusa imbraca forme din trecutul comunist cu spectacole de tipul Cantarea Romaniei si cultul personalitatii preluate din Coreea de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top