Organizația internațională “Medici Fără Frontiere” a decis să nu mai dezvăluie coordonatele GPS

Organizatia internationala Medici Fara Frontiere a decis sa nu mai dezvaluie coordonatele GPS ale spitalelor sale catre guvernulele de la Damasc si Moscova

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Începând cu jumătatea lunii februarie, Organizația internațională Medici Fără Frontiere a decis să nu mai dezvăluie coordonatele GPS ale spitalelor pe care le administrează acestor doi actori ca urmare a bombardamentelor ce au vizat mai multe spitale din Siria unde membrii organizației încearcă zi de zi să redea sperața civililor răniți în acest conflict. De la începutul anului un număr de 14 spitale ale organizației au fost lovite în Siria de forțele loiale regimului de la Damasc sau de cele de intervenție ale Rusiei, ducând la o situație fără precedent la nivelul organizației Medici Fără Frontiere.

Organizația s-a mai confruntat cu astfel de cazuri în care forțe militare au lovit spitalele în care membrii săi își desfășurau activitatea și în trecut. Ultimul astfel de incidentprodus în afara Siriei a avut loc în luna octombrie 2015 în orașul Kunduz din nordul Afganistanului, atunci când aproximativ 30 de civili și-au pierdut viața ca urmare a lipsei de coordonare dintre aviația NATO și forțele de securitate afgane.

Cu toate acestea, organizația nu a recurs în trecut la astfel de măsuri extreme. Unul dintre motivele invocate acum pentru această decizie este acela al negării continue de care guvernul al-Assad și Moscova dau dovadă de fiecare dată când sunt puși în fața unor astfel de realități tragice.

Un alt motiv pentru care organizația internațională Medici Fără Frontiere a decis să nu mai dezvăluie coordonatele GPS ale spitalelor sale din Siria este, potrivit președintei organizație, acela că atât forțele guvernului al-Assad cât și forțele Rusiei lovesc aceste facilități în mod deliberat. Un exemplu în acest sens este spitalul din Moadamiyah, o suburbia a Damascului, unde personalul medical este amenințat de membrii guvernului al-Assad cu represalii dacă vor continua să trateze cazuri urgente, în ciuda faptului că oficialii instituției medicale și-au declarant în repetate rânduri neutralitatea.

Situația este cu atât mai gravă cu cât regimul al-Assad și avioanele Rusiei care bombardează fără discriminare zone locuite de populația civilă aplică o strategie menită să producă un număr cât mai mare de victime. După primul val de bombardamente, aviația așteaptă răspunsul populației care se adună în zona respenctivă pentru a acorda primul ajutor, ca apoi să lovească din nou. Strategia denumită “capcana dublă” a fost utilizată de regimul al-Assad în localitatea Zafarana din nordul provinciei Homs atunci când au alt spital al organizației Medici Fără Frontiere a fost distrus de bombardamente.

În două zile de la intrarea în vigoare a termenilor de încetare a ostilităților în Siria, un număr de aproximativ 26 de cazuri de nerespectare a prevederilor armistițiului de către regimul al-Assad sau forțele Rusiei au fost documentate. Cei doi actori au invocat lupta împotriva terorismului ca fiind principala cauză a raidurilor aeriene executate după intrarea în vigoare a armistițiului, însă rapoartele arată că majoritatea atacurilor au avut loc pe teritorii controlate de grupările moderate de opoziție. La rândul său Moscova a invocat un număr de nouă astfel de cazuri ca urmare a acțiunilor grupurilor moderate de opoziție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top