rusia militarizeaza polul nord

Polul Nord va migra în Rusia

By: Spotless
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Sunt două cel puțin două motive care ne fac să credem că Polul Nord va migra în Rusia: mișcarea nordului magnetic dinspre ghețarii din Canada înspre Rusia cu 40 mile/an, și desfășurarea constantă de forțe și capabilități militare făcute de Putin în zona arctică.

Dacă primul motiv amenință tot ce este legat de siguranța sistemelor moderne de transport până la rutele tradiționale de migrare a animalelor, cel de-al doilea anunță iminența unui nou conflict internațional în jurul acestei mine de aur încă neexploatată – Oceanul Arctic.

Potențialul economic al zonei arctice

Se estimează că 22% din rezervele de petrol și gaze naturale neexploatate ale planetei se află sub ghețarii Oceanului Arctic.

Spre deosebire de Antarctica (Polul Sud), Arctica nu este un continent, ci un ocean cu ghețari. Din cauza procesului de încălzire globală, care afectează tot mai mult regiunile nordice, suprafața de apă se mărește în dauna ghețarilor. Acest fenomen eliberează noi trasee pentru nave,oferind posibilitatea de exploatare a resurselor de aici.

În prezent există două rute de transport: culoarul nord-vestic și culoarul nord-est, care trece pe lângă coastele nordice ale Rusiei, acesta din urmă fiind mult mai accesibil navelor maritime.

Interesele energetice ale Rusiei au ajuns la Polul Nord

Scăderea prețului barilului de petrol, pe lângă sancțiunile economice impuse de Vest, au determinat Rusia să adopte o atitudine mai hotărâtă asupra Oceanului arctic, o zonă din ce în ce mai râvnită.

La sfârșitul lunii martie Rusia a organizat cea de-a patra ediție a Forumului Intrenațional “Polul Nord – Zona dialogului”, prilej cu care Vladimir Putin a pledat pentru zona arctică ca o patrie comună a omenirii. Acest forum se autoproclamă ca fiind unul care se preocupă de asigurarea dezvoltării stabile a societății și a economiei din zona arctică, îmbunătățirea vieții locuitorilor și protejarea mediului înconjurător din zonă, prin cooperarea organizațiilor internaționale și guvernamentale din țările implicate.

Un lucru este cert, Rusia deschide un capitol nou pe agenda internațională și acționează în mod agresiv.

Nordul extrem este o regiune care prezintă interes și pentru ceilalți șapte membrii ai Consiliului Arctic, care întâmplător sau nu, au militat pentru impunerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse în urma anexării Crimeei, dar și pentru China care are statut de observator în acest consiliu. Cu toate acestea, amprenta arctică, puterea militară, interesele economice și geopolitice fac ca toate aceste state să acționeze diferit. Astfel, dacă Canada a pretins unei comisii de specialitate a ONU dreptul de a deține Polul Nord, Putin a cerut o prezență militară substanțială în zonă.

Armata rusă ocupă Polul Nord

Având în Shamrock-ul de Nord cea mai mare bază din tundra arctică, Rusia desfășoară de câțiva ani exerciții militare de amploare în această zonă.

În mod normal, obiectivele acestor exerciții par a fi destul de clare și foarte directe, si anume: antrenarea manevrelor de mobilizare în caz de război, crearea unui pretext pentru a desfășura forțe impresionante în zonă fără a atrage atenția, iar nu în ultimul rând, realizarea unei demonstrații de forță adversarilor din vecinătatea geostrategică.

rusia militarizeaza polul nord

Rusia militarizeaza polul nord

Guvernul rus, prin intermediul canalelor oficiale de propagandă, postează în mod constant imagini cu trupe antrenându-se în zona arctică promovând într-un mod bombastic capabilitățile militare ale Rusiei.

Vladimir Putin a dislocat, prin intermediul media, deja 38000 de soldați, peste 40 de spărgătoare de gheață, din care 3/6 sunt nucleare (singurele din lume), câteva nave de război, 15 submarine, iar în viitorul apropiat  la stația Barneo se va construi un aeroport.

Bazele din zona arctică înființate în era sovietică sunt în curs de reabilitare, iar altele noi se vor construi în următorii ani, Rusia încercând să-și consolideze o prezență militară de temut gata să intre în acțiune atunci când scânteia se va aprinde.

Se pare că Putin a lansat cel mai amplu și mai agresiv program de expansiune în zona arctică de la căderea Uniunii Sovietice. Avanposturile și prezența militară din Arctica servesc intereselor Kremlinului care încercă să-și impună suveranitatea în această zonă iar tupeul este fără măsură zgândărind chiar și vigilența Statelor Unite.

Prin dimensiunea acțiunilor sale, Kremlinul confirmă prezența rusă în cercul arctic drept una din prioritățile sale, în contextul în care se estimează că aici se găsesc un sfert din zăcămintele nedescoperite de petrol și gaze naturale.

 

 

8 Comments

 • Mihai:

  Ca de obicei, Rusia isi incordeaza muschii si testeaza terenul. Exemplul Crimeii e inca proaspat. Trebuie luate masuri serioase, pana nu e prea tarziu. Asta daca momentul nu a fost ratat deja…

 • Corina:

  Pinguinii ii pregatesc voluntary pentru referendumul din Antarctica! Al naibii insa, trebuie sa isi schimbe culorile: omuletii verzi nu prea se incadreaza prin acele peisaje! :)))

 • Criss:

  Flota Nordului, este un balon de sapun: marele lor portavion are la bord un grup aerian de 35-40 de avioane si o duzina de elicopetere, mai putin de jumatate de cat poate desfasura un portavion american, navele lor ruginesc in porturi si sunt vopsite doar la parazi. Iar pentru serviciul militar de orice fel la -40 de grade Celsius, le doresc sa aiba vodca la discretie….

 • George:

  Toata aceasta prezenta arctica va costa enorm, bani pe care Rusia nu va mai avea de unde sa-i scoata. Avand o economie bazata exclusiv pe vanzarea de petrol si gaze naturale (si alte materii prime), Rusia va constata ca s-a bagat intr-o cursa a inarmarilor pe care nu o poate sustine.

 • Liviu:

  Putin face exact aceleasi greseli comise de URSS, pe care o caineaza si-o regreta de-i dau lacrimile. O va sfarsi cu botul in pamant, iar rusii, care-l sustin vor plati nota. In anii urmatori, rusii vor constata ca traiesc foarte prost, ca stau la cozi pentru orice, ca nu mai au libertatea de a-si spune parerea.

 • Claudiu:

  Antarctica Antarctica, dar ce ne facem cand rusii or sa isi schimbe iar doctrina militara pentru a isi sustine drepturile asupra satelitului Titan, cel cu lacurile uriase de hidrocarburi???
  Sa vezi atunci arbitraje internationale si tratate! :)))

 • Alexx:

  Ai dracu’ rusii astia! Dupa ce ca ne-au luat trezaurul si nu trebuie sa-l dea inapoi, acum lucreaza la scara mai mare, vor sa ia polul!!!

 • KATY:

  Poate Moscova s-a dus la Polul Nord să îl caute pe Moș Crăciun, eventual și cu sacul plin de cadouri!! :)))). Este clar că sunt lipsiți de soluții rușii, ma îndoiesc că în armata lor are loc acuma o expansiune militară nemaivăzută și nemaiauzită de la căderea blocului sovietic…nu de alta, dar cu gargară nu poți construi submarine, aeroporturi, etc… îți sunt necesare ceva fonduri consistente…pe care yep – ați ghicit! nu au de unde să le obțină, economia fiind acuma o glumă din ce era odată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top