Pro-Russian Trolling

PRO-RUSSIAN TROLLING

By: Spotless
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Internet Trolling

Centrul de Excelenta pentru Comunicare Strategica al NATO din Riga, Letonia, a publicat la inceputul anului un studiu care arata ca Rusia utilizeaza tehnici de Internet Trolling pentru a-si propaga ideile si a favoriza producerea unor schimbari politice in zonele de interes.

Activitatea de Trolling se refera la agenti platiti pentru a posta mesaje agresive, violente, de atacuri la persoana si critici la adresa administratorilor in diferite zone ale mediului on-line, cum ar fi: forumuri, bloguri sau retele social media, pentru a-i determina pe cititori sa genereze raspunsuri viciate de emotii sau pentru a distrage atentia de la tema lansata initial.

Pro-Russian Trolling inseamna sute de blogg-eri platiţti pentru a posta comentarii anti-occidentale si pro-Kremlin pe forumurile şi retelele de socializare din Rusia si din strainatate. Acestia au misiunea de a inunda forumurile rusesti, retelele de socializare şi sectiunile de comentarii ale publicatiilor occidentale cu laude la adresa presedintelui Vladimir Putin si cu satira la adresa depravarii si nedreptatii din Occident.

Russian Trolling in SOcial Media

Social Media Trolling in Ucraina

Evenimentele petrecute in Crimeea au demonstrat eficacitatea operatiilor de influentare in care rolul traditional al fortelor conventionale a fost minimizat.

Prin intermediul operatiunilor de Internet Trolling, Rusia incearca sa influenteze inima si mintea audientei tinta (populatia ucraineana) pentru ca reusind mobilizarea sustinatorilor, demonizarea inamicului, demoralizarea guvernului si a fortele armate, si legitimizarea actiunilor sale, atunci numai este nevoie de un conflict conventional pentru a destabiliza/supune Ucraina.

Exista numeroasele probe care demonstreaza ca retelele de socializare, in conflictul ruso-ucrainian, au fost folosite pentru a sprijini actiunile militare ale separatistilor pro-rusi.

„Daca incerci sa cauti ceva legat de Ucraina, probabil primele zece informatii aparute sunt furnizate de cei de la Kremlin“, spune Sanda Svetoka, o experta in comunicare de la Centrul de Excelenţa pentru Comunicare Strategica al NATO din Riga.

Ca orice activitate de influentare, Internet Trolling a reusit sa genereze frica, incertitudine si indoiala in ceea ce priveste mediul economic, cultural si de securitate nationala a Ucrainei, in special in provinciile din est, unde exista leagaturi puternice cu Rusia.

Scopul operatiunilor de Internet Trolling in cadrul Social Media este de a-i convinge pe ucrainieni ca Euromaidanul a condus doar la instalarea haosului in tara lor si ca alipirea Crimeei la Federatia Rusa a condus la securitate si stabilitate in peninsula.

4 Comments

 • Catalin Anton:

  Cred ca ar trebui sa vorbim mai mult despre ceea ce face masinaria de propaganda rusa in Romania. Crezi ca aici nu au inceput sa faca la fel? Ce ai spus mai sus e foarte corect dar e cam teoretic. Daca ne uitam la noi pe site-uri de stiri sau pe bloguri e plin de rasism, xenofobie si mesaje anti-UE. Daca ai incercat sa ai o parere diferita devii o tinta sigura a acestor „trolli autohtoni”. Discutia inteligenta si argumentata este imediat repudiata. As vrea sa vad un material despre astfel de cazuri pe retelele de socializare si site-urile de la noi din Romania.

 • Mark:

  Si care e diferenta dintre propaganda rusa si aia de vine din uniunea europeana sau de la americani mai desteptule. Romanii la fel o sa traiasca cu sau fara una sau alta.

 • valencia:

  Many thanks a whole lot for sharing! I will definitely be back.

 • Karmen:

  Situația din Ucraina sperie majoritatea statelor din est – adică și România..mi se pare justă solicitarea de a cunoaște elemente de propagandă rusească din țara noastra! Deși….zilnic sesizezi exemple concrete …Uite unul! O publicație rusă a lansat zilele trecute ipoteza că Ana Birchall va fi noul prim-ministru al României. Informația a fost preluată de majoritatea publicațiilor pe care românii le urmăresc. Unii dintre ei nici nu cunosc, probabil, de unde a fost citată știrea… Anunțul a fost făcut în condițiile în care moțiunea nu fusese votată…cred că îndeplinește ceva criterii enumerate în articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top