Propaganda rusa

PROPAGANDA RUSA IN RETELE SOCIAL MEDIA

By: genuine
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Rusia duce de ani buni un război ascuns pe frontul informațiilor din Europa, dar mai ales în imediata vecinătate a granițelor sale, prin executarea unor operatii de propaganda in spatiul mediatic.
Acest război inteligent practicat de Rusia, dincolo de nevoia de cunoaștere a intențiilor inamicului sau de generarea unor puncte de sprijin care să susțină obiectivele sale la nivel socio-politic, urmărește destabilizarea (de orice natură) a societăților occidentale sau pro-ocidentale.
În perioada în care la conducerea țării a venit Vladimir Putin, un fost ofițer de informații, șocul pierderii războiului rece a fost dat uitării, iar capabilitățile militare și informaționale ale Rusiei au fost refăcute și modernizate corespunzător dezvoltării tehnologice actuale.
Pentru că în mai toate țările europene cetățenii nu au încredere in mesajele promovate de Rusia, se poate crede că propaganda rusa directă, prin canale controlate de Kremlin, nu functionează asa de bine cum se întamplă în fostele state sovietice. De aceea, mesajele prin care Moscova încearcă să influențeze opinia publică, sunt asociate temelor actuale ale dezbaterii publice ajungând să fie promovate prin intermediul rețelelor de socializare.
Un exemplu grăitor este cazul lui Sergey Alexandrovich Markov, profesor în științe politice, membru al mai multor instituții publice la Moscova, care face obiectul unui material publicat de http://observers.france24.com pentru că a postat în data de 17 februarie pe contul său de Twitter o fotografie preluată, al cărui mesaj a fost “photoshopat”.

Fotografia originală, cu mesajul “Pray God, miracles happen” a fost făcută pe o plajă din Malaezia pentru a comemora victimele accidentului aviatic de la începutul lunii martie a anului 2014, în care a fost implicată o aeronavă a Malaysia Airlines.

Propaganda malaysia airpalne

Original message used for propaganda

Fotografia postată de Markov, al cărei mesaj a fost schimbat cu “Poroshenko – killer”, a fost asociată tragediei aviatice în care un avion Boeing 777, al aceleiași companii Malaysia Airlines, care transporta 283 de pasageri, a fost doborât în data de 17 iulie 2014 sub tirul unui sistem de rachete antiaerian în regiunea Donetk, Ucraina, la 40 de km depărtare de granița cu Rusia. Atât guvernul Ucrainei, cât și administrația Republicii Populare Donețk sprijinită de Rusia, au negat implicarea în doborârea avionului.

propaganda rusa

New Russian propaganda message

Comentariul postat deasupra fotografiei exprimă clar intenția lui Sergey Alexandrovich Markov, încorporand linia de propaganda rusa trasată de la Kremlin:

“Chiar și oamenii de rând din Malaezia știu că Boeing-ul lor a fost lovit de Junta de la Kiev, și că guvernul american și cel olandez ascund această crimă cu bună știință, în loc să permită derularea unei anchete reale.”

4 Comments

 • Mihai Preda:

  Propaganda rusa se bucura de sprijinul Kremlinului.

 • Ana D:

  Rusii au inventat propaganda la scara mare.

 • Alex Andra:

  Sau Kremlinul se bucură de sprijinul propagandei ruse.

 • Hector:

  Referitor la avionul companiei din Malaesia, Rusia a mai publicat un video în care a insinuat că la bord se aflau agenți CIA, care au plasat o bombă. L-am văzut în 2015 (atunci cred că l-au emis în toooată presa, internetul a fost pur și simplu înțesat!). Era clar că nu era real scenariul, pentru că presupușii agenți (găsiți de jurnaliștii destoinici ruși) nu vorbeau engleza foarte bine (aproape deloc) :))))). Cred că rușii fac lucruri din astea ca să ne determine să nu credem variantele furnizate de oficiali (cele reale, gen), nu neapărat să le credem pe ale lor! Practic, Rusia decredibilizează instituții consacrate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top