Propaganda rusa, libertatea presei si Reporteri fara frontiere

PROPAGANDA RUSA SI LIBERTATEA PRESEI

By: Spotless
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

„Reporteri fara frontiere” si libertatea presei in lume

Indexul global al libertatii presei, aparut luna aceasta pentru anul 2016,  este un clasament anual publicat de organizatia Reporteri Fara Frontiere, care analizeaza libertatea presei si evolutia acesteia in 180 de state ale lumii.

Acest document reflecta politica statelor vis-a-vis de asigurarea libertatii presei si masura in care jurnalistii sau agentiile de presa isi pot desfasura activitatea in mod nestingherit.

In cadrul acestui clasament, Rusia ocupa un „onorabil” loc 148.

Libertatea presei in Rusia

Rusia nu a excelat niciodata la acest capitol, dar de cand Vladimir Putin s-a instalat  la Kremlin spatiul public de dezbatere a fost supus unui control de stat din ce in ce mai riguros.

Desi constitutia Rusiei prevede libertatea presei si a opiniilor, politicieni si oficiali guvernamentali folosesc in mod frecvent sistemul de justitie politizat si corupt pentru a hartui putinii jurnalisti care indraznesc sa trateze abuzurile autoritatilor.

Criza economica, situatia din Ucraina sau sanctiunile internationale au fortat regimul de la Kremlin sa recurga la un joc mediatic de propaganda care sa confere legitimitate actiunilor supremului lider si sa discrediteze imaginea democratica a societatilor occidentale.

Duma de Stat, parlametul rus, a adoptat in era Putin legi draconice care , treptat, au ajuns sa sugrume libertatea de exprimare in spatiul public si sa submineze independenta celor mai importante institutii de presa din Rusia.

Doua legi care au intrat in vigoare in 2014 au extins semnificativ controlul statului asupra mediului on-line. Legea nr. 398, promulgata de presedintele Vladimir Putin in decembrie 2013, permite procurorului general sa evite sistemul juridic si sa dispuna, prin autoritatea de reglementare in telecomunicatii – Roskomnadzor, blocarea adreselor de internet care transmit apeluri la manifestatii, activitati extremiste, si participarea la adunari neautorizate.

Cele cateva institutii media independente care mai exista, sunt considerate de catre regimul de la Kremlin ca fiind agenti straini si au devenit, cu timpul, subiectul mai multor forme de hartuire.

Internetul, cea mai accesibila cale de exprimare in societatea moderna, nu a scapat nici el de controlul masinii de propaganda ruse.

In mai 2014, Putin a semnat legea federala nr. 97, denumita si ”legea bloggerilor”, care impune ca orice blog sau website, cu un numar de vizitatori zilnic mai mare de 3000, sa fie inregistrat la Roskomnadzor ca trust media. Prin aceasta masura s-a urmarit atat interzicerea publicarii de articole anonime si folosirea obscenitatilor cat si asumarea legala pentru comentariile postate de catre utilizatori.

Astfel, lista website-urilor blocate, inceputa in 2012, devine din ce in ce mai consistenta,  iar blogger-ii (cei mai influenti) sunt obligati sa se inregistreze sub identitate reala  si sa se conformeze procedurilor de control, asemenea institutiilor media.

Mai mult decat atat, numerosi utilizatori inregistrati in retelele de socializare au facut cunostinta cu sistemul militienesc al Kremlinului fie si doar pentru un like sau  comentariu considerat ca fiind extremist.

Glasnost Defence Foundation este unul dintre acei  agenti straini care in ultimii ani a militat pentru libertatea presei in Rusia.

Infiintata in 1991 de jurnalisti si regizori de film, Glasnost Defence Foundation este o organizatie non-guvernamentala care identifica si raporteaza cazurile de incalcare a drepturilor jurnalistilor in Rusia.

Ca urmare a faptului ca misiunea acestei organizatii nu s-a aliniat politicii de propaganda a Kremlinului, la data de 19 noiembrie 2015 Ministerul de Justitie al Federatiei Ruse a inclus-o pe lista organizatiilor non-guvernamentale comandate de agenti straini.

In concluzie, atat timp cat institutiile mass-media nu vor fi  libere sa prezinte fapte surprinse din realitate, sa denunte abuzurile de tot felul si sa alerteze publicul, democratia inchipuita de regimul de la Kremlin nu poate fi una valida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top