graffiti Putin Catalonia

Put(in) graffiti – Catalonia

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

În mijlocul celei mai importante crize politice din Spania, în care guvernul de la Madrid a încercat să pună capăt mișcărilor de independență din Catalonia, un graffiti care îl înfățișează pe Putin și-a făcut apariția chiar aici. Pe lângă această imagine a mai apărut scris următorul mesaj: “Fiecare popor are dreptul la auto-determinare. La mulți ani, Vladimir Putin!. Este lesne de înțeles că printre mulțimile de oameni care au scandat dorința de independență s-au aflat și susținători ai regimului de la Moscova. La prima vedere pare doar o simplă coincidență.

De ce Catalonia? Și de ce Putin?

În momentul de față stabilitatea Europei este amenințată de 8 teritorii cu asiprații către autonomie (Catalonia, Scoția, Corsica, Țara Bascilor, Italia de Nord, Flandra, Ținutul Secuiesc și Insulele Féroé). Așadar regimul de la Moscova caută în permanență metode de dezbinare a Europei. Și cum poate fi mai simplu decât dezbinarea unui popor care vorbește acceași limbă? Și ce dacă țara respectivă aparține unei anumite organizații precum NATO sau UE? Cu atât mai bine! Pentru că în acest fel distrugi și dezbini un nucleu – Divide et Impera! Fisurile mici din cadrul unei societăți pot să genereze cele mai ample conflicte. Tocmai din acest motiv atenția este îndreptată spre acestea, datorită ușurinței cu care pot fi “plantați” anumiți “sâmburi ai discordiei”.

Imagini ale președintelui rus au apărut și în alte orașe precum Berlin, Paris sau Vilnius.

De ce apare o imagine cu Putin în inima Spaniei, și mai ales în mijlocul unui moment atât de  fierbinte?

Cât de implicată este Rusia în manifestările desfășurate în Catalonia

În ziua referedumului rețeaua de conturi și postări false manevrată de către agenții Rusiei a jucat un rol important. Pe mai multe conturi ale rețelelor de socializare Facebook și Twitter  au apărut chemări la proteste, iar imaginile cu violențe nu au încetat să curgă. Cum se explică această coincidență?

Același lucru s-a întâmplat și în cazul Brexit-ului și al alegerilor prezidențiale americane din anul 2016. Rusia nu scapă nicio ocazie de a se infiltra și de a căuta orice mijloc pentru a influența în favoarea sa securitatea și stabilitatea la nivel mondial.

Așadar, graffiti-ul lui Putin din Catalonia, alături de mesaj, nu reprezintă altceva decât o instigare a populației să participe la demonstrații pentru susținerea independenței. “Auto-determinarea” despre care se specifică în acel mesaj înseamnă îndemnul pentru o luptă care trebuie să înceapă de la individ la mulțime. Iar acest graffiti vine să amplifice “prezența” și “implicarea” lui Vladimir Putin într-o problemă strict europeană în condițiile în care pe plan intern, grupurile etnice de pe teritoriul Rusiei sunt reduse la tăcere atunci când vine vorba de auto-determinare.

1 Comment

  • Cera:

    Catalonia este doar micul bulgăre al avalansei autonomiste care poate ajunge si la noi. Fragmentarea Europei este una dintre cele mai mari amenințări căreia trebuie să-i facă față ideea de casa comună europeană, deoarece ea va cataliza naționalismele în forma lor radicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top