putin and panamapapers

Putin:„Ce e Panama?” Cum arata cazul Panama Papers in mass-media din Rusia.

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Cazul Panama Papers prin care o serie de personaje influente, de la oameni politici la bancheri sau oameni de afaceri si pana la criminali si hoti reuseau sa isi ascunda valorile detinute prin intermediul firmelor offshore infintate de compania panameza Mossack Fonseca tine in continuare ocupata prima pagina a tuturor institutiilor de presa, mai putin in Rusia unde aparatul este construit pentru apararea lui Putin.

Efectul Panama Papers in lume si in Romania

Concret, ministrul Islandei si-a dat demisia in urma acestui scandal de care a fost legat, presedintele Ucrainei se afla si el intr-o situatie delicata si evident aflam ca nici oamenii de afaceri din Romania nu au ezitat sa apeleze la serviciile companiei din Panama.

Toate aceste lucruri le-am aflat datorita faptului ca in ciuda influentelor politice din mass-media autohtona care urmareste sa arunce cu noroi peste gard in tabara cealalta, o astfel de stire nu poate trece nedezbatuta indiferent cat de defavorabila poate fi ea.

Lista persoaneleor ce fac obiectul Panama Papers este completata de o multime de nume din China, insa asa cum au sugerat multe titluri, din pacate, populatia chineza nu poate avea acces la astfel de informatii. In fond, in ciuda pietei libere din China, nu trebuie sa uitam faptul ca aceasta tara este in esenta una comunista, iar accesul la informatii este sever restrictionat. Acest lucru nu ar trebui sa ne mire.

Panama Papers Putin si presa din Rusia

Exista insa o forma mult mai perfida de a cenzura ceea ce insemna stiri, si aici ma refer la cazul presei din Rusia.

In incercarea de a juca moneda unei mari puteri la nivel mondial, inclusiv in ceea ce priveste informatia, Rusia nu se poate sustrage de la agenda presei mondiale, fiind departe de a o putea influenta (fara vreo interventie militara evident). Cu toate acestea, negarea si prezentarea a ce se intampla in curtea vecinului raman de fiecare data principalele teme folosite de presa rusa atunci cand vine vorba de cazuri concrete de natura sa afecteze imaginea liderului de la Kremlin si apropiatilor sai. De cele mai multe ori rezulta un mix de speculatii fara argumente combinat cu imformatii defaimatoare preluate din presa occidentala, care, pe principiul obiectivitatii scoate in evidenta atat aspecte pozitive cat si negative legate de o serie de probleme (criza refugiatilor, Uniunea Europeana etc.) sau persoane.

Panama Papers este un caz concludent de cenzura rusa pe probleme de pe agenda mondiala. Protestele din Islanda sau numarul oamenilor de afaceri americani care au avut legatura cu firma Mossack Fonseca sunt amplu dezbatute, dar cand vine vorba de oligarhii rusi din apropierea lui Vladimir Putin angrenati in activitati similare se asterne linistea; pe principiul: „Ce e Panama?”

Cenzura impusa presei din Rusia duce la modalitati creative de exprimare alternativa din partea celor ce incearca sa scoata in evidenta abuzurile pe care Kremlinul le face in ceea ce priveste accesul la informatie. Posterul de mai jos afisat intr-o statie de autobuz din centrul Moscovei reprezinta o satira la adresa lui Vladimir Putin si a implicarii acestuia in scandalul Panama Papers. Mesajul se traduce „Ce e Panama?” si este o lovitura data presei din Rusia care incearca sa construiasca imaginea liderului de la Kremlin drept o persoana corecta si nematerialista pe care salariul de presedinte il intereseaza prea putin. Evident ca acest este mai putin interesent atunci cand ai varianta ajutatorare: „Suna un prieten (oligarh)”.

panama papers putin propaganda moscova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top