feature Merkel si Putin

PUTIN și MERKEL. DUET SAU DUEL?

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Putin și Merkel formează, poate, cel mai ciudat cuplu politic al timpurilor moderne.

Deși toată lumea așteaptă cu sufletul la gură întânirea dintre Putin și Trump ce va avea loc la Hamburg cu ocazia Sumitului G20, duetul format dintre președintele rus și cancelarul german este cel puțin la fel de interesant.

Aceștia sunt liderii unora din cele mai puternice state ale lumii. Mai mult aceștia sunt și unii dintre cei mai longevivi lideri europeni încă la putere. Putin conduce de facto Rusia  încă din momentul în care Boris Elțin l-a numit prim ministru în august 1999. Angela Merkel este cancelar al Germaniei din 2005. Datorită notorietății, Merkel și Putin par ca fețele aceleiași monede iar relația celor doi este una complexă, presărată cu suișuri și coborâșuri.

Se spune că Merkel este singurul lider vest european pe care Putin îl respectă cu adevărat.

Cu toate astea, multe momente ce aparțin relației celor doi au fost mai dgrabă conflictuale. Merkel s-a opus anexării Crimeei și sprijinului acordat de Putin separatiștilor din estul Ucraina, iar acum critică sprijinul acordat de Rusia lui Bashar Al Assad în războiul civil din Siria.

Cancelarul german se teme că hakerii ruși, acei patrioți ai lui Putin, să nu intervină în campania electorală din luna septembrie anul acesta, așa cum s-a întâmplat în SUA.

Mai mult, dacă observăm anumite fapte petrecute nu cu mult timp în urmă putem trage concluzia că un astfel de incident este perfect posibil. În mai 2015 rețeaua de date a Parlamentului german a fost infiltrată de hackeri care au sustras cantități foarte mari de date iar un an mai târziu, Servicul german de securitate, BND, a ajuns la concluzia că aceștia acționau din Rusia. La sfârșitul lui noiembrie 2016, în urma unui atac informatic asupra rețelelor Deutsche Telekom, cel mai mare operator de comunicații din Germania, aproape 900.000 de abonați au fost deconectați pentru câteva ore de la internet și de la servicii de telefonie. Mulți experți au apreciat că acest atac poartă amprenta hackerilor ruși.

Angela Merkel a fost unul din criticii cei mai vocali la adresa lui Putin în Europa, ajungând să fie unul din cei mai fervenți susținători ai sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei.

Putin Stasi Dresda

Vladimir Putin al doilea din stânga si colaboratorii din Stasi si KGB

În contrapartidă, Putin vede în Merkel personalizarea răului produs de sistemele democratice la nivel global. Obsedat de dorința de fracturare a Europei și a ordinii liberale din cadrul societăților vestice, Putin apare ca un țar modern. El consideră reunificarea Germaniei un caz similar cu reîntoarcerea acasă a Crimeei, iar sanacțiunile clamate de Germania un afrond personal.

Un alt amănunt este faptul că Merkel se teme de câini. Aeastă frică o are din copilărie. Speculând această vulnerabilitate, Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri la Soci din 2007, a aranjat  ca în timpul întrevederii să intre într-un mod neașteptat unul din câinii săi de companie. Incidentul a fost foarte neplăcut pentru cancelarul german. Cu toate că președintele rus și-a cerut scuze, spunând că nu știa de fobia lui Merkel, presa vremii a recunoscut comportamentul KGB-ist al lui Putin care încerca să câștige o poziție dominantă în timpul negocierilor.

Angela Merkel a interpretat incidentul prin prisma frustrărilor Rusiei post sovietice, spunând: Îi este frică de propriile slăbiciuni. Rusia nu are nimic, nici politic nici economic. Tot ce au este asta.

În ciuda tuturor diferențelor sunt și lucruri care îi apropie. Amândoi au cam aceeași vîrstă (Merkel are 62 și Putin 64), amândoi s-au născut în Blocul Estic al Europei și și-au început cariera politică după căderea zidului Berlinului, amândoi au trăit în Germania de Est, Republica Democrată Germană, aflată sub control sovietic până la reunificarea Germaniei, respectiv dizolvarea Uniunii Sovietice. Putin încă regretă aceea perioadă.

Merkel vorbește fluent  rusa și iubește literatura rusă, în timp ce Putin vorbește germana și are o fiică născută în Germania, unde a petrecut cinci ani ca agent KGB. Nu există suficiente detalii credibile asupra activității acestuia în aceea perioadă dar din cele publicate în presă înainte de 2014 activitatea poate fi etichetată ca nesemnificativă și fără succese remarcabile.

sediul KGB Dresda

Cladirea prin care a pasit si Vladimir Putin în stagiu

Nu este încă cunoscut departamentul din cadrul KGB pentru care a lucrat Vladimir Putin iar informațiile publicate de către propaganda rusă după declanșarea războiului hibrid în ianuarie 2014 trebuiesc trecute cu vederea în mod obligatoriu acestea fiind rezultatul unui proces de fabricare made in KGB, FSB and friends….

Cu toate că la un moment dat  cei doi lideri păreau să aibă un parcurs comun, după căderea zidului Berlinului, Merkel a ales vestul și valorile democratice, iar Putin a ales estul, considerând prăbușirea Uniunii Sovietice ca cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului.

Deși cei doi au ales două direcții politice diferite, Merkel considera că se poate înțelege cu Putin până când Rusia a anexat Crimeea și a negat sprijinul militar acordat separatiștilor din Ucraina, în ciuda evidențelor.

Se poate afirma că Merkel nu vrea să facă din Putin un prieten dar nici un dușman declarat, preferând o relație bazată mai mult pe reguli decât pe emoții și un angajament construit pe interese comune, nu pe chimie personală. În schimb Putin ar fi dispus la orice compromis, ideologic sau nu, care să-i garanteze Rusiei un loc la masa celor puternici.

În concluzie putem spune că relația celor doi lideri ai lumii este caracterizată de îngrijorare și suspiciune reciprocă. În centrul acestei relații se află Europa, pe care unul o dorește unită iar celălalt dezbinată.

4 Comments

 • Alexx:

  Mda, interesante detaliile … rămâne să vedem într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat ce va atârna mai greu în balanță: ce îi unește sau ce îi desparte pe cei doi lideri …

 • Irina:

  Cine știe?! Duelul se poate transforma oricând într-un duet … în anumite circumstanțe :)))

 • George:

  Până una-alta filmulețul cu Merkel care își dă ochii peste cap în fața lui Putin a făcut înconjurul lumii spre deliciul presei internaționale și al publicului larg!

 • HECTOR:

  În situația geopolitică actuală, strategia cancelarului Merkel este inteligentă. Practic, condițiile internaționale fac să fie necesară abordarea pe care cred că o aplică politicianul german, conform zicalei „ține-ti prietenii aproape și dușmanii și mai aproape”. Eficiența zicalei va deveni vizibilă după alegerile din Germania: poate avem vreo speranță de „revergorare” :)))) dacă rețeta nemțească are succes 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top