Alep MSF

Raidurile aeriene din Alep semn de slabiciune al unui regim sustinut artificial

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Spital al MSF tinta raidurilor aeriene ale regimului Assad in Alep

Raidurile aeriene din orasul sirian Alep lansate saptamana trecuta demostreaza faptul ca regimul Assad are putine sanse, in viitorul apropiat, sa restabileasca controlul asupra importantelor centre urbane din apropierea capitalei.

Intr-un articol precedent am discutat despre o decizie probabil inedita in lumea assistentei umanitare din partea uneia din cele mai mari organizatii nonguvernamentale: Medici Fara Frontiere. Aceasta organizatie a decis sa nu mai comunice regimului de la Damasc si fortelor ruse prezente in Siria locatia spitalelor fondate si sprijinite de membrii sai ca urmare a raidurilor aeriene ce au vizat exact aceste institutii.

Citeste: MSF a decis sa nu mai dezvaluie coordonatele GPS regimurilor de la Damasc si Kremlin

Aceasta este o decizie inedita avand in vedere faptul ca, organizatia, prezenta in multe zone de conflict de pe glob, trateaza victimele conflictului fara discriminare. In Afganistan, o tara macinata de conflicte de mai bine de 35 de ani, organizatia a tratat atat populatia civila cat si membrii miscarii de insurgenta talibana daca situatia a impus acest lucru. Toate acestea in conditiile in care spitalele MSF au fost de-a lungul timpului tinta insurgentilor.

Bombardarea in orasul Alep a spitalului fondat de organizatia MSF soldat cu uciderea mai multor pacienti dar si a unui medic pediatru demonstreaza atat fragilitatea armistitiului de incetare a ostilitatilor cat si slabiciunea regimului al-Assad. In conditiile in care in prezent 5 medici deservesc o populatie de aproximativ 300.000 de oameni sansa de supravietuire a populatiei din Alep in contextul escaladarii recente a conflictului este una limitata.

Alep un exemplu al incercarii regimului de a diviza opozitia moderata

Regimul lui Assad a inteles de ceva timp faptul ca singura sansa de a supravietui negocierilor de pace este o opozitie divizata cu un control teritorial limitat. In acest context armata siriana si forte loiale regimului de la Damasc urmaresc doua obiective care sa asigure o pozitie de forta la masa negocierilor: taierea liniilor de aprovizionare dinspre exterior a FSA (Free Syrian Army) si a cailor de comunicatii interne ce asigura legatura intre diferite grupuri moderate de opozitie si limitarea prezentei acestora in principalele centre urbane.

Alep, devine astfel imaginea probabil cea mai reprezentativa pentru situatia din Siria in prezent. Este unul din orasele siriene in care influenta si controlul sunt disputate intre fortele armate siriene, cele loiale regimului Assad, grupurile moderate de opozitie dar si organizatiile teroriste Stat Islamic si Frontul al-Nusra fransiza siriana a gruparii al-Qaeda.

O eventuala victorie asupra orasului Alep are astfel implicatii psihologice pentru populatia civila dincolo de simplul castig teritorial. Pe termen scurt acesta victorie va transmite un mesaj clar populatiei care se vede de multe ori nevoita sa urmeze calea celui mai puternic actor la nivel local. Orasul Alep, scena unui nou val de violente, a devenit astfel „Stalingradul” lui Bashar al-Assad, cel mai probabil, sub indrumarea liderului de la Kremlin.

Cresterea violentelor se traduce prin lipsa controlului

In ciuda interventiei ruse si a aprovizionarii indelungate a fortelor armate siriene de catre Kremlin cu armament si echipamente militare, bombardamentele si escaladarea conflictului in Alep arata ca sprijinul pentru regimul Assad este in continuare unul limitat. Trecand peste prezenta fizica a tancurilor si armatei siriene, lovirea unui spital arata inca o data faptul ca atat fortele loiale regimului cat si cele straine responsabile de supravietuirea acestuia, care ar trebui sa fie primele care detin informatii despre situatia din zona, nu se pot baza pe sprijinul populatiei civile atunci cand vine vorba de lovirea precisa a locatiilor unde se ascund membrii gruparilor teroriste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top