Religia lui Putin

RELIGIA LUI PUTIN

By: Spotless
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Aparitiile publice ale lui Vladimir Putin, alaturi de reprezentanti de marca ai Bisericii Ortodoxe Ruse, ne fac sa ne punem intrebari: cum arata crestinismul in viziunea Kremlinului, ce rol joaca biserica in geopolitica Rusiei, in ce crede si care este religia lui Vladimir Putin?

Nascut si crescut in perioada Uniunii Sovietice, Vladimir Putin a fost educat in cel mai ateist spirit comunist, avand-ul ca model pe tatal sau care a fost un militant ateist inflacarat. Fara indoiala ca trecutul KGB-ist si dezvoltarea sa socio-profesionala din perioada sovietica si-au pus amprenta asupra modului in care acesta trateaza ideea de religie, de crestinism.

Atunci de unde aceasta apropiere, din ultimul timp, de biserica, de valorile crestine si, in cele din urma, de Dumnezeu?

Un raspuns sincer asupra acestui mister este ca Vladimir Putin se serveste de Biserica pentru a-si desavarsi politica de propaganda, asa cum ar face cu orice alta institutie/organizatie la care publicul adera si crede  in mod liber, total. Cu alte cuvinte, asta este Religia lui Putin.

Acest aspect nu a luat insa nastere de pe o zi pe alta, ci coincide cu ascensiunea politica a presedintelui rus.

Intr-un interviu realizat de publicatia americana Time, dupa ce aceasta l-a desemnat omul anului 2007, Putin a declarat: “First and foremost we should be governed by common sense. But common sense should be based on moral principles first. And it is not possible today to have morality separated from religious values”.

Asta inseamna ca Putin a inteles de la bun inceput potentialul Bisericii Ortodoxe si necesitatea de a o transforma in instrument de manipulare, pentru a-si legitima ambitiile politico-militare. In acest sens, Putin promoveaza idei mai vechi preluate de la tarii rusi, precum: „Rusia este continuatoarea de drept a Imperiului Bizantin” sau „Rusia este, si trebuie sa fie, protectoarea tuturor crestinilor-ortodocsi”.

Vizita lui Putin la Athos sau pelerinaj intr-o alta Europa

Acum cateva zile, Vladimir Putin a mers la Muntele Athos, unul din bastioanele crestinismului ortodox, insotit fiind de Patrarhul Kiril al Rusiei. Motivul acestei vizite a fost celebrarea a 1000 de ani de prezenta duhovniceasca rusa in Athos, materializata prin dainuirea in timp a Manastirii Sf Pantelimon.

Aceasta vizita este importanta datorita contextului politic in care a fost facuta.

In primul rand, Muntele Athos este o regiune cu statut special in cadrul Greciei, care nu adera la toate prevederile legislatiei europene in materie de garantare a drepturilor constitutionale (ex: femeilor le este interzis accesul pe Sfantul Munte), desi se afla pe teritoriul Greciei, stat membru al Uniunii Europene.

Prin prezenta sa aici, Vladimir Putin doreste sa semnaleze ca Athosul a ramas singurul loc din UE in care valorile traditionale europene s-au pastrat, speculand politica libertina a societatilor occidentale care au permis alterarea acestora. Nu este de mirare, in conditiile in care „Vladimir Putin – aparatorul valorilor crestin-ortodocse” pare sa fie una din teme de propaganda preferate ale presedintelui rus atunci cand vine vorba de imaginea sa.

In al doilea rand,  acest „pelerinaj” face parte dintr-un demers mai amplu al Rusiei prin care incearca sa „curteze” Grecia, pe fondul nemultumirii populatiei fata masurile de austeritate impuse de Uniunea Europeana.

Vizita in Grecia a liderului rus, care a inceput cu o intrevedere cu primul ministru Alexis Tsipras  pentru a încheia o serie de acorduri comerciale şi economice cu Atena, vine intr-un moment foarte delicat. De ce? Pentru ca aceasta vizita apare in contextul in care UE urmeaza sa decida luna viitoare prelungirea sau nu a sanctiunilor impuse Moscovei pentru rolul sau in conflictul ucrainean, iar Greciei tocmai i s-a aprobat, cu destule probleme, finantarea unui nou plan de salvare pentru a fi in masura sa plateasca urmatoarea transa din datoria uriasa catre creditorii internationali.

De aici putem intelege ca Rusia doreste dezbinarea Uniunii Europene, din moment ce relationeaza doar cu Grecia, a carei situatie economia este una precara si unde euroscepticismul a atins probabil cele mai mari valori in mentalul social.

Un alt punct esential este faptul ca Vladimir Putin a fost insotit de patriarhul Kiril. Acest lucru poate parea normal, in situatia data, dar Kremlinul  nu lasa nimic la voia intamplarii si a normalului. Prin promovarea acestui duet, Rusia vrea sa arate ca statul si Biserica conlucreaza (impotriva occidentului) pentru binele populatiei, spre deosebire de SUA si statele vest-europene unde acestea se delimiteaza clar una de alta.

Mai mult decat atat, titlul de Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii, atribuit liderului bisericii ortodoxe ruse, ne releva faptul ca acesta isi exercita jurisdictia asupra crestinilor ortodocsi din Rusia si din unele tari slave inconjuratoare, a caror biserica nu este autocefala, cum sunt: Estonia, Letonia, Lituania, Moldova, Belarus si Ucraina.  Deci,  asocierea imaginii celor doi lideri este una voita, ce transmite un mesaj clar liderilor si cetatenilor acestor tari referitor la cine este cel care decide viitorul si evolutia politica in zona.

Daca Religia lui Putin inseamna manipularea credintei oamenilor, asistam la un nou tip de propaganda din partea Rusiei, cea totala, care se manifesta in toate sectoarele sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top