incepe retragerea fortelor rusiei din siria

Obiectivele indeplinite la retragerea fortelor Rusiei din Siria

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Vladimir Putin anunta retragerea fortelor Rusiei din Siria

Pe data de 15 martie, a inceput retragerea fortelor Rusiei din Siria, conform declaratiei liderului de la Kremlin care a tinut sa sublinieze obiectivele indeplinite ale Rusiei in tara macinata de aproximativ 5 ani de conflicte. Cu toate acestea, Rusia va pastra in continuare forte militare in portul Tartus si la baza aeriana Khmeimim din provincia Latakia.

Dincolo de un acord de incetarea a ostilitatilor inca subred (fapt evidentiat de numeroasele acuzatii de violare a termenilor de ambele parti), la care regimul de la Damasc a aratat ca se conformeaza mai degraba de teama pierderii sprijinului de la Kremlin decat din motive umanitare sau pentru a asigura un proces de tranzitie in Siria, cred ca ar trebui sa vedem ce insemna obiectivele indeplinite anuntate la retragerea fortelor Rusiei.

Obiectivele indeplinite in lupta contra terorismului sau agitarea unui cuib de viespi?

Atunci cand vine vorba despre obiectivele fortelor ruse in Siria, toate site-urile de stiri ale agentiilor media pro-ruse se grabesc sa amplifice mesajele venite de la Kremlin care tin sa evidentieze faptul ca interventia militara a fost un mare succes in combaterea terorismului reusind diminuarea fortei combative a organizatiei teroriste Stat Islamic.

Acesta ar trebui sa fie un mesaj incurajator nu doar pentru populatia din Siria sau Irak, unde Statul Islamic pe fondul instabilitatii si tensiunilor interne a gasit un climat prielnic dezvoltarii sale, dar si pentru statele Occidentale care in ultimii ani s-au confruntat cu un „val” de atentate teroriste pe teritoriul lor.

Incerc sa nu dau curs mesajelor alarmiste care vorbesc despre „un val fara precedent de atentate teroriste” care se regasesc atat in presa occidentala cat si in cea rusa si sa raman la date concrete care arata ca, din punct de vedere al atacurilor teoriste, Europa nu se situeaza in topul celor mai nesigure regiuni, iar multe astfel de incidente nu au ca origine extremismul islamic.

Cu toate acestea povestea de succes a interventiei ruse in Siria si obiectivele indeplinite in lupta contra terorismului nu imi par atat de incurajatoare. Motivul principal, argumentele care vin exact din partea celor ce promoveaza acest succes:

– peste 9000 de lovituri aeriene impotriva fortelor si infrasctructurii organizatiei teroriste Stat Islamic;

– sute de luptatori ISIS omorati aproape zilnic (informatii pe care nimeni nu le poate verifica);

– poduri sau rafinarii distruse pentru a interzice activitati de contrabanda ale ISIS;

– imagini difuzate de posturile de televiziune pro-Kremlin care arata tone de bombe sau rachete de croaziera lansate de la bordul unor nave de lupta sau de bombardiere.

Lista poate continua cu siguranta in detrimentul masinii de propaganda ruse care nu face altceva decat sa foloseasca cifre si cuvinte mari pentru argumente slabe asa cum ne-a obisnuit de-a lungul timpului.

Aruncam capra raioasa in curtea vecinului

Trecand peste faptul ca bombardamentele Rusiei au amplificat fenomenul imigrationist, si-au „gresit” de multe ori tinta prin distrugerea de scoli sau spitale (fapt mereu infirmat de autoritatile ruse) si au urmarit inlaturarea oricarei forme de opozitie indreptata impotriva regimului al-Assad (alt aspect mereu infirmat prin intermediul masinii de propaganda pro-Kremlin), armata rusa nu se poate lauda cu o tinta importanta din conducerea ISIS distrusa.

Coalitia anti-Stat Islamic condusa de SUA, desi nu vorbeste despre sute de luptatori ISIS ucisi aproape zilnic in raiduri aeriene se poate lauda cu tinte precise: Haji Mutazz, loctiitorul lui al-Baghdadi in Irak, fostul calau al ISIS supranumit Jihadi John, liderii retelei ISIS din Afghanistan si lista poate continua.

Cu exceptia orasului Aleppo unde sferele de influenta sunt impartite intre armata siriana, grupuri moderate de opozitie si organizatii teroriste, nici un oras al Siriei aflat sub controlul organizatiei teroriste Stat Islamic nu a fost eliberat de fortele lui al-Assad ca urmare a sprijinului aerian acordat de Rusia in acest conflict.

In tot acest timp numarul luptatorilor ISIS proveniti din partea de sud a Rusiei (Cecenia si Daghestan) a continuat sa creasca, depasind atat statele occidentale cat si multe state din Orientul Mijlociu, iar organizatia Stat Islamic si-a intensificat activitatea in Africa de Nord.

Interventia militara din Siria, un ingredient esential pentru un spectacol mediatic marca propaganda rusa

Cu alte cuvinte, interventia militara din Siria, a fost un eveniment menit sa furnizeze material brut institutiilor media pro-Kremlin. Pentru unul din cele mai importante instrumente mediatice ale Kremlinului, RT, in lista concluziilor de top asupra interventiei ruse in Siria este utilizarea de „avioane si arme noi pe care Rusia nu le-a mai folosit pana acum intr-un conflict”.

Tot din lista obiectivelor indeplinite de Rusia in urma interventiei militare din Siria se numara si incercarea constanta a mass-media finantate de stat sau apropiati ai lui Vladimir Putin de a-l portretiza pe liderul de la Kremlin drept un aparator al pacii, distragerea atentiei de la anexarea Crimeei, invinovatirea statelor occidentale de impunerea unor sanctiuni economice nedrepte, Federatiei Ruse dar si de criza imigrationista.

Incepe retragerea fortelor Rusiei din Siria. Roata primului avion rus se ridica de pe pista bazei aeriene Khmeimim… iar spectacolul mediatic continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top