cenzura presa rusa

Rossiya Segodnya si presa rusa: despre o noua era a jurnalismului international. Libertatea presei intr-un sector cenzurat la extrem.

By: genuine
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Pilon important în presa rusa, Aaenția internațională de știri Rossiya Segodnya, a găzduit un forum a cărei temă principală a fost aceea a dezvoltării unui nou concept despre jurnalism gravitând în jurul titlului: rămas bun mass media convențională.

Evenimentul s-a desfășurat între 6-7 iunie și a avut printre obiective lansarea de dezbateri care să abordeze evoluția mass media alternative, pierderea monopolului de către mass media convențională și conturarea new media drept garantor al libertății de informare.

În fapt evenimentul se constituie într-o aniversare de 75 de ani de propagandă ce a început odată cu înființarea Biroului Sovietic pentru Informații, la câteva zile de la atacul lansat de Germania nazistă asupra Uniunii Sovietice, și care ulterior s-a transformat în agenția Rossiya Segodnya.

Tema centrală a forumului nu este altceva decât direcția principală pe care marșează puterea de la Kremlin în executarea de operațiuni specifice războiului informațional vizând cu precădere utilizarea masivă a vectorilor informaționali specifici segmentului new media – social media.

Evenimentul a avut drept apogeu ziua de 7 iunie, moment în care forumul a fost onorat de prezența președintelui Putin. Apogeul a fost atins în momentul în care Vladimir Putin a prezentat prin alocuțiunea sa ceea ce reprezintă o caracteristică principală a propagandei ruse din aceste zile: tupeu în prezentarea minciunilor ca fiind în totalitate fapte adevărate considerând principiul în care contează să spui primul și mai puțin ceea ce spui, drept unul fundamental.

Vladimir Putin despre presa rusa in general

După ce ne-a anunțat că în opinia domniei sale jurnalism înseamnă ”căutarea adevărului„ Vladimir Putin a afirmat fățis că ”informarea trebuie să fie obiectivă și libertatea de exprimare neîngrădită sau limitată„ accentuând faptul că exercitarea de presiuni asupra jurnaliștilor pentru informațiile publicate este de neacceptat iar autoritățile ar trebuie să asigure liberatea presei.

Maria Zakharova presa rusa

Maria Zakharova la forumul Rossiya Segodnya

Ceea ce nu a menționat președintele rus este țara în care aceste prevederi să fie respectate deoarece în Rusia cu certitudine că acestea sunt încălcate în totalitate iar în loc de o presa rusa liberă a fost construit un sistem mediatic propagandistic aservit în totalitate regimului.

Deoarece cultul personalității este în continuă dezvoltare în Rusia, alte personalități din federație i-au ținut isonul președintelui. Astfel tot felul de trăznăi au putut fi auzite, amintim aici doar câteva aparținând avocatului poporului pentru drepturile omului din Ministerul de Externe rus, Constantin Dolgov: „pluralismul este mai bine dezvoltat în media din Rusia decât în cea din SUA„ sau „occidentul are nevoie de o alternativă la media convențională deoarece în prezent este spălat pe creier„.

Declarațiile acestuia au fost completate de Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerul de Externe care ne-a lăsat mască complet prin comentariul său plin de înțelepciune: „din punct de vedere al propagandistului – iar eu sunt un propagandist – cred cu tărie în obiectivismul jurnalistic !„.

Este evident faptul că alternativa mult dorită este reprezentată de propaganda rusă întruchipată cel mai probabil de postul de televiziune RT și agenția de știri Sputniknews ambele pline de ”obiectivism jurnalistic”.

Pentru că tot am prezentat ceea ce s-a discutat la forumul propagandei organizat de Rossiya Segodnya, am cercetat câte ceva despre alternativele media pe care le oferă presa rusa publicului din federație dincolo de afirmațiile oficialilor de la Kremlin.

Astfel, conform unui sondaj efectuat de către Levada Center pe un eșantion de 1600 de persoane, aflăm că 87% dintre aceștia nu au avut niciodată acces la informare din surse externe!

Gradul de liberatate din presa rusa

Gradul de liberatate din presa rusa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top