Rusia si terorismul

Rusia, noul inamic al terorismului?

By: Mangusta
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Rusia are o îndelungată relație de amiciție cu terorismul internațional, moștenită încă de pe vremea URSS și întreținută mai apoi fie prin elemente proxy de tipul Gaddafi sau Assad, fie prin organizații ce se constituie în urmașe ale defunctului KGB. Însă câteodată în cadrul mariajului mai intervin și momente tensionate  care nu au condus niciodată la un divorț cu acte în regulă.

Pe 3 martie, o bombă artizanală a explodat într-o garnitură de metrou în St. Petersburg, omorând cel puțin 14 persoane și rănind alte zeci. Răspunsul oficial al guvernului rus a fost inițial nesigur. Procurorul general părea să confirme că a fost un atac terorist, punct de vedere susținut și de către prim-ministrul Dmitry Medvedev, dar președintele Vladimir Putin, aflat chiar în Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu președintele belarus Alexander Lukashenko, a avertizat mai târziu în acea zi că motivele nu au fost încă cunoscute. Pentru mass-media de stat a Kremlinului, semnalul de luptă a fost clar.

A fost lansată imediat o acoperire mediatică nonstop a „atacului terorist“, plină cu fotografii ale victimelor și ale presupusului atacator – mai târziu s-a adeverit că acesta nu era făptuitorul, ci un simplu martor „cu barbă” – precum și a unui al doilea dispozitiv care se presupune că a fost găsit și dezamorsat. Putin, de asemenea, în ciuda precauției sale anterioare, a emis o declarație cu privire la mesajul de condoleanţe din partea președintelui american Donald Trump, menţionând că cei doi lideri au convenit că „terorismul este un rău care trebuie combătut în comun“ .

Ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, a întărit apelul pentru mai multă cooperare internațională pentru combaterea terorismului. Profitând de așteptata vizită a secretarului de stat Rex Tillerson la Moscova, în săptămânile următoare, și de faptul că guvernul rus încă mai încearcă să distragă atenția de la recentele proteste anti-corupție din întreaga țară, nu este nici o surpriză în a vedea cum mașina mass-media de stat se concentrează pe importanța cooperării între Statele Unite și Rusia pentru a lupta împotriva terorismului și pe nevoia de securitate sporită într-un moment de neliniște. Din cauza atacului Duma de Stat a propus deja interzicerea demonstrațiilor politice „pentru o vreme“.

Un alt curs de acțiune în mass-media poate fi considerat cel în care acest atentat va fi pus în pagină în corelație cu bombardarea clădirii de apartamente din 1999, în care potrivit unor jurnaliști a fost implicat Serviciul Federal de Securitate (FSB), și care a constituit atât motivul declanșării celui de al doilea război cecen cât și ocazia perfectă pentru ascensiunea lui Putin în poziția de președinte al federației.

Rusia vs. grupari teroriste

Rusia vs. grupari teroriste

Dar speculațiile cu privire la operațiunile de „false flag“ urmăresc distragerea atenției de la realitate,  aceea a atitudinii Kremlinului față de organizațiile teroriste. Și această realitate este cutremurătoare, fără nici o cosmetizare. Astfel că de la atacurile din 9/11, Kremlinul s-a străduit să folosească dorința comună de a lupta împotriva terorismului ca fundament pentru restabilirea relațiilor cu Washington. Acesta a fost îndemnul pentru administrația George W. Bush, capcană pentru administrația Barack Obama, iar acum linia de efort urmărită cu administrația Trump și anume că „terorismul“ este amenințarea de top în America, mai degrabă decât în Rusia.

Peste tot în Orientul Mijlociu, Rusia își extinde amprenta militară și diplomatică, sub forma apelului pentru „stabilitate“, care tinde să însemne păstrarea regimurilor autocratice, ca mijloc de combatere a terorismului. Toate aceste cuvinte sunt în contrast puternic cu acțiunile Rusiei.

Intervenția Moscovei în sprijinul președintelui sirian Bashar al-Assad a alimentat o criză care a destabilizat regiunea. S-a văzut cum Kremlinul a devenit partener cu o serie de organizații teroriste. În Siria, de exemplu – unde s-a remarcat faptul că principalul obiectiv al Kremlinului este de a păstra  regimul Assad, mai degrabă decât să lupte împotriva Statului Islamic – Rusia a folosit orgnizația Hezbollah din Liban și Forța Quds a Iranului în presupusa luptă împotriva Statului Islamic, ambele grupuri acționând ca forțe paramilitare pentru operațiunile la sol.

Este greu de ignorat faptul că primul grup de jihadiști vorbitori de limbă rusă a apărut în Siria, exact la momentul potrivit pentru muta războiul departe de Assad înspre Irak. Ei au făcut acest lucru inteligent prin acțiunea rapidă și sincronizată cu Abu Bakr al-Baghdadi și alți lideri sunniți ai Statului Islamic. Cel mai important moment în care Rusia a acționat „mediatic” împotriva Statului Islamic poate fi considerat episodul Palmyra când în urma retragerii islamiștilor Rusia a organizat un concert foarte mediatizat în amfiteatrul roman din localitate.

Pe lângă operațiunile din Siria, în media au fost semnalate stabilirea unor legături ale Moscovei cu talibanii din Afganistan. Mesajul de la Kremlin a devenit tot mai clar: dacă vrei să fii terorist, trebuie să fii teroristul nostru (și trebuie să acționezi în afara teritoriului rusesc).

O întrebare persistă: cum se face că primul răspuns hotărât al teroriștilor din Statul Islamic la adresa Rusiei a survenit la un an și jumătate de la debutul operațiunilor acesteia în Siria, în condițiile în care caucazul rusesc și Asia centrală sunt zone cunoscute pentru existența rețelelor islamiste iar frontiera acestora cu Rusia este practic inexistentă?

6 Comments

 • Vali P:

  Așa au devenit tinerii participanți la protestele anti-corupție nu doar disidenți, ci potențiali trădători care critică președintele atunci când țara lor este în pericol… iar diplomații ruși au primit oportunitatea pentru a muta atenția internațională departe de Ucraina și presupusa implicare a Moscovei în alegerile occidentale prin sublinierea „importanței intensificării eforturilor comune de combatere a acestui rău”sau așa susține Lavrov.

 • Criss Dani:

  În Ucraina, campaniile teroriste (Kharkiv, Zaporizhzhya) au fost utilizate ca părți distincte, dar complementare ale războiului hibrid. Deci se poate spune că Rusia este un „inamic” al terorismului.

 • Gabriel:

  Și armele chimice din Siria reprezintă tot operațiuni „false flag” menite să-l atragă pe Trump în conflictele din Orientul Mijlociu?

 • Miha:

  Păi da… „ce-și face omul cu mâna lui …e bun făcut”! Atacul ăsta terorist a picat la țanc pentru Kremlin! Din cel puțin două motive: unu, îi dă apă la moară lui Putin (care „absolut întâmplător ” se afla în ziua respectivă la Sankt Petersburg și a auzit cum i-a șuierat explozibilul pe la ureche) care ține morțiș să se împrietenească cu Trump ( dacă nu a reușit cu predecesorii de la Casa Albă) pe principiul „unirii forțelor în lupta contra terorismului” și doi, le arată rușilor că terorismul e mai rău decât corupția, că se lasă cu sânge și morți, deci să lase protestele anticorupție.

 • Laurențiu:

  Așa ziceam și eu Miha! Drăguțul de Putin își pregătește terenul pentru un nou mandat! Cu ocazia „atentatului” hop a venit și Duma de stat cu propunerea de interzicere a demonstrațiilor „pentru o vreme”. Cum cât?! Păi măcar până se alege iar Putin președinte! Convenabil, nu?

 • Hector:

  Mda. Este super ciudată sincronizarea asta, generează multe suspiciuni! Pe lângă asta…este evident că Putin este cu teroriștii ca Chuck Norris cu mușcătura de cobră (moare cobra în câteva ore după ce îl mușcă :))))). În situația de față, Chuck este prieten cu cobra și a lăsat-o să îl muște puțin, pentru a obține efectele dorite la nivel internațional. Cât de eficient va fi acest demers, cred că vom vedea pe parcurs…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top