Rusia si puciul turcesc

RUSIA SI PUCIUL TURCESC

By: Spotless
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Rusia și puciul turcesc

Turcia, prin poziționarea geostrategică și statutul de a doua putere militară a NATO, după SUA, reprezintă un actor deosebit de important în politica de securitate a Rusiei.  Aflate de cele mai multe ori, de-a lungul istoriei, în tabere adverse, aceste mari puteri de la Marea Neagră au ajuns în prezent, poate, la cel mai modest nivel al relațiilor bilaterale, de după Războiul Rece.

Există și câteva similitudini  în ceea ce privește existența loviturilor de stat în istoria recentă a celor două țări, astfel că  în Rusia în 1991 în urma unei tentative eșuate a unei facțiuni conservatoare nu s-a reușit îndepăraterea imediată de la putere a lui Mihai Gorbaciov, dar s-au creat condițiile care au dus la destrămarea Uniunii Sovietice.  Imediat în 1993 forțele de extremă dreapta au fost foarte aproape de a reuși o lovitură de stat și să-l îndepărteze pe Boris Eltin dar acesta prin intermediul forței armate a suprimat revolta prin memorabila bombardare cu blindatele a clădirii parlamentului care devenise un fel de cartier general al opoziției.

Indiferent de natura relațiilor, un eveniment ca cel din noaptea de 15 spre 16 iulie, puciul turcesc, suscită interesul  și nevoia aproape instinctuală a Moscovei de a interveni, de a influența, de a manipula având în vedere ”expertiza din domeniu”. Astfel, lovitura de stat eșuată și contextul creat în jurul acestui eveniment  au făcut din Turcia un teren fertil pentru propaganda regimului de la Kremlin, în de-acum obișnuita sa luptă pentru dezbinarea inamicului.

În acest caz, nu este nici o îndoială că Rusia urmărește tensionarea reațiilor dintre SUA și Turcia, sau altfel spus, afectarea coeziunii și integrității Alianței Nord-Atlantice, prin importanța și dimensiunea pe care aceste țări le au în cadrul Alianței.

Canalele media (de propagandă) fidele regimului de la Moscova, se întrec în a prezenta poziția Washington-ului vis-a-vis de Fethullah Gulen, cleric, predicator și activist social-politic,  autoexilat în 1999 în Statele Unite , fost partener al lui Erdogan.

În acest sens, este privită cu suspiciuni reacția oficialilor americani de a cere dovezi concludente pentru a proceda la extrădarea lui Gulen, din moment ce toată lumea în Turcia  îl consideră pe acesta vinovat  și direct responsabil de puciul turcesc.

Mai mult decât atât, se merge până acolo încât se caută o legătură între activitatea organizației condusă de acesta și (posibila) administarație Clinton, care ii va acorda sprijin politic internațional.

În al doilea rând, publicațiile rusești  au prezentat, în această săptămână, faptul că Generalul Bekir Erkan Van, comandandul bazei aeriene  turco-americane de la Incirlik, a fost reținut și acuzat de autorități pentru implicare în tentativa de lovitura de stat. De reținut este modul de abordare al acestui subiect prin care presa de la Moscova încearcă să mai găsească o legătură a americanilor cu puciul din Turcia.

Astfel, în mod voalat se sugerează faptul că puciștii nu ar fi putut folosi baza de la Incirlik, pentru a-și realimenta avioanele cu care au bombardat diferite obiective, fără acordul conducerii americane a acestei baze. Iar ca o consecință firească a acestui lucru autoritățile de la Ancara au închis spațiul aerian din sudul Turciei, afectând astfel și operațiunile militare americane în lupta contra ISIS.

Cu toate acestea, Turcia a redeschis  baza aeriană pentru avioanele americane ce participă la raidurile împotriva jihadiștilor după numai o zi, iar Washington-ul a și-a anunțat sprijinul și asistența necesară pentru guvernul democratic ales de la Ankara.

Pentru ca totul să decurgă conform unui scenariu de propagandă sovietică ce atinge paroxismul, s-a făcut cunoscut faptul că pilotul turc care a doborât anul trecut un avion de luptă rusesc SU-24, a fost reținut ca făcând parte din grupul puciștilor fiind membru al unei organizații secrete tip ”stat paralel” pretins conduse de același cleric Fethullah Gulen care trăiește în exil în Statele Unite.

Totul conduce paradoxal către o adevărată teorie a conspirației care va inspira cel mai probabil un film în linie cu cele gândite cu voce tare de primarul din Ankara, Melih Gokcek, și difuzate cu mult suflet de publicațiile propagandistice de sub tutela Kremlin.

”Este un stat paralel care a ruinat relația noastră cu Rusia. A fost un accident în care a fost implicat 100% un pilot din această organizație. El a făcut parte din participanții la lovitura de stat”…..

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top