646x404

Soldații ruși, între vis și realitate

By: Borac
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Recent, Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie din Moscova a dezvăluit prototipul noii generaţii de echipamente de luptă pentru soldaţii ruşi. Costumul este unul impresionant, care aminteşte de costumele din Star Wars. Conform declarațiilor oficialilor ruși aceste costume vor putea fi folosite într-un viitor nu prea îndepărtat de armata rusă.
Dezvoltat de Institutul de Cercetare Ştiinţifică, prototipul noului echipament de luptă a fost prezentat la sfârșitul lunii iunie la expoziţia dedicată deschiderii centrului de prototipuri din cadrul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie.
Costumul, cu protecţie sporită, dispune de o cască ce acoperă complet faţa soldatului şi un exoschelet care îmbunătăţeşte performanţa şi rezistenţa în timpul luptei.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Soigu, a anunțat că armata rusă îşi continuă procesul de modernizare. În acest an, Forţele aeriene vor primi 170 de noi avioane, armata va primi 905 tancuri şi alte vehicule blindate, iar marina va primi 17 noi vase.
Totodată, trei regimente ale forţelor nucleare strategice ale Rusiei vor primi noi rachete balistice intercontinentale, a declarat Şoigu, adăugând că armata dispune acum şi de 2.000 de drone, faţă de numai 180 în 2011.
În plus, Rusia a desfăşurat recent radare de avertizare timpurie cu rază lungă de acţiune, pentru a supraveghea spaţiul său aerian, pe toată lungimea graniţelor ţării. Moscova va consolida capacităţile Forţelor de operaţiuni speciale pentru ca acestea să fie pregătite să asigure securitatea Federaţiei Ruse şi a aliaţilor ei şi a înfiinţat o unităte specială însărcinată cu războiul informaţional.
Si când te gândeşti că până în 2014 soldaţii ruşi nu aveau nici şosete în picioare.
Încă din secolul XVI, soldaţii ruşi foloseau bucăţi de pânză în care îşi înfăşurau laba piciorului înainte de a se încălţa cu bocancii greoi şi fără şireturi, pentru a preveni formarea băşicilor.
Denumite „portianki“, aceste cârpe fac parte din echipamentul standard al soldaţilor ruşi încă de când ţarul Petru cel Mare a dat acest ordin, după exemplul armatei olandeze. Ele au fost folosite în timpul „Războiului de şapte ani“, războaielor napoleoniene, războiulului din Crimeea şi în timpul cele două Războaie Mondiale – adică în toate războaiele în care armata rusă a luptat încă din secolul al XVII-lea.
Bucăţile de pânză – întâlnite peste tot înainte de revoluţia industrială – au fost destul de practice: mult mai ieftine decât şosetele, mai repede şi mai uşor de spălat, de uscat şi de reparat.
Presa de la Moscova anunța încă de acum doi ani că Rusia îsi va face armata SF. În 2015, mass-media rusă făcea publică știrea conform căreia forțele armate ruse vor fi echipate cu exoschelete ce vor fi controlate cu ajutorul mintii, ceea ce ar spori masiv puterea, rezistenta si eficienta militarilor, de mai multe ori, permițând fiecărui soldat să transporte până la 300 de kilograme de echipament personal, susținea presa rusa. Robotii portabili vor fi controlați prin intermediul undelor cerebrale, specialiștii estimând la acea dată că in aproximativ cinci ani va fi introdusa o interfață neuro-electronică ce va controla exoscheletele și membrele artificiale prin intermediul potențialului electric al creierului uman, relata agenția rusa Sputnik.
Noul concept le va permite soldaților să efectueze sărituri mai mari, dar și să se miște și să arunce obiecte grele.
Conform descrierii specialiștilor, exoscheletul este alcătuit din metal și este menit susținerii si protejării corpului, principala funcție fiind ajutarea celui care îl poartă, prin sporirea rezistenței și forței sale.
Toate aceste știri menite să prezinte Forțele Armate ale Federației Ruse ca o entitate modernă, înzestrată cu cele mei recente descoperiri ale științei și tehnologiei fac parte din noua concepție de politică externă care are menirea de a prezenta Rusia ca pe o superputere. Totuși, există imagini și realități care vin în contradicție cu ideea de armată invincibilă pe care dorește Putin să o promoveze, inclusiv prin parade impresionante. Iată doar câteva ipostaze cu soldați ruși care demonstrează că materializarea conceptului noului soldat rus va mai întârzia ceva vreme:

armata-rusa_10337800armata-rusa_53102900armata-rusa1_51350500armata-rusa2_95808200armata-rusa3_86123700armata-rusa5_11191600armata-rusia-6_27856000armata-rusia7_30934300armata-rusia-8_56057300armata-rusia-9_41553300armata-rusia10_73282100armata-rusia-12_10280200armata-rusia13_17513500armata-rusia14_98042700armata-rusia-6_27856000armata-rusia-16_94668000armata-rusia-17_84348000hqdefaulthqdefault

2 Comments

  • Andrei:

    Dezvăluirile cercetătorilor ruși îmi amintesc de programul de reînarmare a Rusiei cu o „armată de gonflabile”. Presupun că de același tip sunt și cele 170 de noi avioane, 905 tancuri şi alte vehicule blindate și 17 noi nave. Totuși, este de apreciat măiestria lor în înșelăciune și dezinformare.

  • Robert:

    Cam bruscă trecerea la exoschelete controlate mental dar, cu sprijinul mass-media rușii chiar pot avea o armată SF pe palierul războiului informațional. În alte medii este mai greu pentru mujici să exceleze având în vedere problemele economice, cunoscute la nivel global, mai puțin de presa de la Kremlin, și dificultățile în dezvoltarea unor specialiști calificați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top