cover_termeni_incetare_ostilitati_Siria

Termenii acordului de încetare a ostilităților în Siria, indicatori pentru evenimentele viitoare din acest conflict

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Marți 23 februarie, mai multe agenții de presă au evidențiat decizia guvernului de la Damasc – cel mai probabil la presiunea principalului său susținător, Rusia – de a se supune prevederilor acordului de încetare a ostilităților semnat la Munchen, Germania.

Citește: Regimul Al-Assad, un partener dificil chiar și pentru cel mai mare susținător al său: Federația Rusă

Guvernul de la Damasc a anunțat însă că va continua să lupte împotriva “terorismului” fapt ce ridică semne de întrebare privind viitoarea implicare a forțelor armate siriene într-un conflict ce durează de mai bine de 5 ani. Acest fapt se datorează în special determinării grupurilor teroriste care acționează pe teritoriul Siriei de către regimul al-Assad, aspect încă nesoluționat.

În acest sens evenimentele viitoare trebuie privite din perspectiva prezentelor prevederi ale acordului de încetare a ostilităților asupra cărora principalii actori ai Grupului Internațional de Sprijin pentru Siria (International Syria Support Group – ISSG), SUA și Rusia, au convenit.

Principalii termeni ai acordului de încetare a ostilităților includ:

1. Implementarea în totalitate de către toți actorii implicați a prevederilor Rezoluției nr. 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată în unanimitate pe 18 decembrie 2015, inclusiv participarea în procesul de negociere politică facilitat de ONU;
2. Încetarea atacurilor cu orice tip de armament inclusiv rachete, mortiere, sau rachete anti-tanc dirijate, utilizate de către grupurile de opoziție sau a sistemelor aeriene din dotarea armatei siriene;
3. Abținerea de la orice încercare de a dobândi teritorii de la celelalte părți semnatare ale acordului;
4. Permiterea accesului imediat, continuu și nestingherit a organizațiilor umanitare în zonele aflate sub controlul părților și facilitarea accesului populației aflate în suferință la asistența și ajutoarele umanitare;
5. Utilizarea în mod proporțional a forței (nu mai mare decât cea necesară reacției la o amenințare imediată) atunci când părțile răspund în scop de auto-apărare.

Pentru a înțelege mai bine problematica organizațiilor teroriste din Siria precum și ceea a procesului de negocieri în vederea tranziției politice trebuie însă să privim mai atent la prevederile Rezoluției 2254 stipulate la punctul 1 al termenilor acordului de încetare a ostilităților.

Conform rezoluției, în termen de 6 luni de la adoptarea acesteia ar urma să fie format un guvern credibil, inclusiv și non-sectarian care să inițieze procesul de redactare și adoptare a unei noi constituții, pe baza unui proces susținut de ONU. De asemenea, la 18 luni de la adoptarea noii contituții, ar urma să aibă loc alegeri organizate de noul guvern și monitorizate de agențiile ONU, care să asigure accesul la vot al tuturor cetățenilor sirieni inclusiv a diasporei.

În ceea ce privește organizațiile teroriste, Rezoluția susține continuarea eforturilor actorilor statali și non-statali implicați în acest conflict de contracarare a grupării ISIS și al-Nusra precum și a altor grupuri afiliate acestora dar și al-Qaida.

Deși adoptarea acordului de încetare a ostilităților de către principalii actori externi aflați în conflict de interese reprezintă un pas important în redarea speranței populației siriene într-un proces de tranziție și accesul la asistența umanitară, un grad mare de scepticism planează încă asupra respectării condițiilor, în special de către actualul regim de la Damasc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top