Patriot PAC-3 missile

De ce Patriot?

By: Teo
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Ne spune sputnik.md că România va îmbogăţi un concern cu miliarde de euro prin achiziţia de rachete Patriot. Ce nu spune însă, este faptul că securitatea costă! Oare care sunt cheltuielile militare ale Moscovei? Păi, după cum ne informează chiar wikipedia.org, acestea se situează la peste 4% din PIB (4,4% în 2013, însă de atunci s-au întâmplat cam multe şi, deşi ruşii prognozau să ajungă pe la 6% în 2017, se pare că planurile le-au cam fost date peste cap). Şi ca să fim corecţi, probabil deranjul cel mai mare este că acel concern nu este rusesc! După ultimele ştiri, concernul rusesc va fi îmbogăţit de către turci.

Revenind la oile noastre, să vorbim despre Patriot. Dacă o să ne aruncăm o privire pe site-urile care tratează subiectul apărării antiaeriene, disputa dintre Patriot, pe de o parte, şi S-300 sau S-400, pe de altă parte, este în mare vogă iar părerile sunt împărţite.

https://www.youtube.com/watch?v=HQ8d9Rdctco

Singurul loc în care nu există divergenţe este acela că sistemul american Patriot este testat în luptă, inclusiv de către israelieni, ca parte integrantă a celebrului Iron Dome.

https://www.youtube.com/watch?v=-17aJoexgv8

Unde suntem noi? Păi noi suntem în NATO, UE şi lângă Federaţia Rusă care, din 2014, îşi construieşte un „portavion” în Crimeea. Iar cu apărarea antiaeriană stăm destul de rău după cum au recunoscut de nenumărate ori chiar oficialii noştri. Avem un număr limitat de sisteme Hawk şi sisteme sovietice vechi, precum Kub sau Volhov. Aşa că, vrem nu vrem, ne trebuie ceva. Şi, dacă ne uităm de jur împrejur, o altă opţiune în afară de sistemele Patriot nu prea avem. Cel puţin alte 15 state partenere ale Washingtonului le mai folosesc, printer care Germania, Grecia, Olanda, Israel, Turcia, Japonia, Egipt, Arabia Saudită şi Coreea de Sud. Şi, să nu uităm că şi Polonia vrea 8 sisteme care ajung la circa 5 miliarde de dolari.

Ne sunt bune sistemele Patriot? Ca un necunoscător, dar înzestrat cu logica bunului simţ, decât sovieticele Kub şi Volhov sunt mult mai bune. Şi mult mai avansate din punct de vedere tehnologic, şi cu nişte caracteristici care, cred eu, ne coafează, iar modul de interceptare al unei ţinte, vorbeşte de la sine. Ce ne zice nouă „prietenul” Google:

patriot

Interceptorii PAC-3, printre cele mai noi tehnologii aflate în uz în tehnica antiaeriană, sunt interceptori ce se bazează, în principal, pe forţa cinetică în angajarea rachetelor balistice. Un sistem (baterie) Patriot conţine şase componente majore: o componentă-sursă de energie, un radar, o unitate de control, staţii de lansare, un grup-antenă şi interceptorii propriu-zişi.

Caracteristicile interceptorului:

Raza de acţiune al interceptoarelor: PAC-3 – până la 20 km împotriva rachetelor balistice;

Cost al unei rachete: 1 – 6 mil. $

Rachete per lansator: 16 PAC-3

Greutate: 320 kg

Viteza: 5000+ km/h

Plafon maxim: 15.000+ m

Mod de actiune: PAC-3 distrugere prin forţă cinetică + fragmentare în proximitate

Cum interceptează o baterie Patriot dotată cu rachete PAC-3 o ţintă precum o rachetă balistică:

 • PAC-3 patriot
 • Radarul de tip AN/MPQ-65 detecteaza racheta, inregistreaza viteza, altitudinea si si amprenta radar si prezinta operatorului pe ecran racheta balistica drept tinta.
 • In unitate de control, ofiterul de comanda analizeaza informatiile primite si autorizeaza angajarea tintei.
 • Lansatoarele sunt aduse din modul „standby” in modul „activ”, timp in care un computer dedicat stabileste autopmat momentul in care parametrii indica cea mai mare probabilitate pentru interceptare.
 • Computerul determina care lansatoare au cea mai buna pozitionare fata de tinta si selecteaza automat care sa lanseze interceptoarele. Doua interceptoare sunt lansate in val, la distanta de 4,2 secunde unul de celalalt.
 • Radarul AN/MPQ-65 continua sa monitorizeze tinta si trimite informatii catre interceptorul PAC-3 aflat in zbor.
 • Cand se apropie de tinta, radarul activ din botul interceptorului identifica racheta baslistica ce se apropie si incearca sa identifice focosul rachetei ca sa directioneze interceptorul catre acel element.
 • Motoarele de control al altitudinii de pe interceptorul Pac-3 sunt activate pentru a alinia traiectoria spre cea a tintei.
 • – Interceptorul loveste racheta balistica inamica direct in focos, detonand astfel tinta
 • Al doilea interceptor lansat localizeaza ramasitele impactului si, in caz ca detecteaza ca una din ramasite este de fapt focosul neexplodat, il intercepteaza.

Aşa că, hai să îmbogăţim concernul care le fabrică şi să ne îmbogăţim şi noi securitatea! A noastră şi a copiilor noştri.

 

 

 

10 Comments

 • Alex:

  Având în vedere capabilitățile naționale de apărare antiaeriană din prezent și că distanța Crimeea – România este sub 1000 km apreciez că prețul Patriot este nesemnificativ în raport cu securitatea noastră și a copiilor noștri.

 • Vali:

  De acord, Alexandra. Mai mult, trebuie subliniat faptul că o soluție mai viabilă chiar nu există.. asta în cazul în care nu intenționăm să oferim sprijin la dezvoltarea financiară a unor întreprinderi rusești!

 • Gil:

  Atat de mult au redus cheltuielile militare rusnancii ca au ajuns pe locul trei in lume in 2016. Arabia Saudita deja se uita la praful lasat in urma de rusi in cursa inarmarii.

 • Ralu:

  Rusii crapa de grija noastra si mujicii lor crapa de foame!
  Iar propaganda se lauda cu maretele realizari, cum ar fi „tata bombelor”!

 • Liviu:

  Cainele moare de drum lung … si rusii de grija altora! Si-au rezolvat toate problemele lor si acum se ocupa de consilierea noastra pe probleme de înzestrare si securitate! si unde mai pui ca e si gratuita!? „Prietenul” la nevoie se cunoaste :)))

 • Ștef:

  Fraților! De vină nu e Sputnik că ne spune! De vină sunt ăia care iau gălușca de la Sputnik și o dau mai departe nemestecată! când vine vorba de securitatea țării noastre și implicit a copiilor noștri, eu zic că e periculos să jucăm telefonul fără fir! Decât să vă transformați (cu bună știință sau din ignoranță) în purtătorii de mesaje ai propagandei Kremlinului, încercați să gândiți cu căpșorul vostru!

 • George:

  Înainte să sărim în sus și să ne scandalizăm că „iar cheltuie armata bani” pe chestii scumpe si inutile (ca asa a zis Sputnik ca sunt sistemele antiracheta) mai bine sa ne gandim cine e „prietenul” care tine mortis sa ne invete de bine cand vine vorba de securitatea noastra! De ce am avea mai multă încredere în vecinul de la rasarit decat in decidentii nostri militari specialisti in securitate? Sa-i lasam pe ei sa hotărasca ce e bine pentru Romania1

 • Adela:

  Stați asa sa înțeleg și eu cum sta treaba cu rușii si cu Patriot-ul!Adicătelea s-au deranjat la stomac NU ca luăm sisteme antiracheta, da’ că le luam de la americani si sunt scumpe! Dacă le luam de la ei era HARAȘO? Era, ca mai scapau si rusii de ce mai au pe stoc! Pai daca Turcia, stat NATO, poate sa cumpere de la rusi, noi de ce nu putem?! ca e si mai ieftin! (nu e sigur daca la fel de bun). Cum de ce?! Pentru ca nu vrem sa imbogatim un concern rusesc !

 • Daniel:

  Ideal ar fi ca statele sa investeasca in educatie, sanatate, dezvoltare durabila, etc. Dar cand toti din jurul nostru pompeaza astfel de sume in „aparare”, nicio cheltuiala nu mai pare mare, atunci cand vine vorba de siguranta noastra si a celor apropiati noua!

 • Silvia:

  Are dreptate Sputnik, bani aruncati pe fereastra! Sa nu uitam ca rusii sunt la o aruncatura de bat de noi. Cu sau fara sistemele vandute de „prietenii” de peste ocean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top