ismuri rusia vs valorile occidentale

„…-ismuri” legale propuse de propaganda rusa ca alternativa la valorile occidentale

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Legi care sa suprime valorile occidentale

De ce cred eu ca neo-comunismul a devenit unul din “ismurile” legale in Rusia pentru a contracara valorile occidentale si de ce e greu sa crezi in informatia altora care nu poate fi legal contestata pe teritoriul tarii respective?

Sa recapitulam!

Am dezbatut in articole anterioare problema suprimarii valorilor occidentale privind accesul la informatie prin intermediul legilor in domeniul reglementarii media din Rusia care au dus la disparitia presei alternative, principalul opozant al regimului de la Kremlin. Proprietarii de site-uri si blog-uri cu peste 3.000 de vizitatori zilnic au fost obligati sa obtina aprobarea agentiei de reglementare in domeniul media Roskomnadzor. De asemenea, proprietarii acestor site-uri au fost obligati prin lege sa mentina pentru o perioada de minim 6 luni arhiva cu datele utilizatorilor pe servere de pe teritoriul Rusiei.

Vezi: Propaganda rusa sau cum sa alergi de unul singur si sa iesi pe locul doi

Practicarea autocenzurii de catre institutiile media din Rusia, indicator al neo-comunismului ce caracterizeaza mirajul democratic din aceasta tara, nu este ceva nou. Legea impotriva extremismului din 2000 aplicata si in domeniul media a dus la suprimarea de-a lungul timpului a mai multor voci de pe teritoriul Rusiei ce se opuneau Kremlinului. Cel mai recent exemplu l-am dezbatut intr-un articol anterior dedicat libertatii presei din Crimeea dupa anexarea acesteia.

Vezi: Libertatea presei in Crimeea victima marelui neo-URS(S)

In primavara anului 2015, legislatia din Rusia a dat din nou o lovitura valorilor occidentale prin adoptarea unei legi cu privire la desemnarea organizatiilor indezirabile pe teritoriul acesteia.

12 ONG-uri, majoritatea occidentale si activand in domeniul drepturilor si libertatilor, au intrat pe lista neagra a Kremlinului, pentru a nu molipsi populatia cu principii si valori indezirabile.

Organizatia Freedom House care publica anual printre altele si un raport ce analizeaza libertatea presei la nivel mondial, a devenit peste noapte, in urma adoptarii acestei legi, una din organizatiile indezirabile.

Am inteles rapid cand am urmarit unul din master-piece-urile de propaganda rusa (Eu sunt ocupantul rus) ce selecteaza si prezinta Kremlinul pentru publicul sau drept valorile occidentale. Rezonanta e mare in special in cadrul unei societati caracterizate de traditionalism si imi dau sema ca sunt multe persoane si in Romania care ar boicota reperele occidentale prezentate in acest material video.

Haideti sa nu pierdem insa esenta. Cine a castigat Eurovision-ul nu este un reper ce sta la baza valorilor occidentale.

Libertatea de a exprima o parere contrara la adresa celor care ne decid soarta zi de zi sau evidentierea unor aspecte sociale legate de drepturile si libertatile noastre sunt valorile occidentale care imi vin in minte prima data… restul, e cancan!

Asta este unul din motivele pentru care atunci cand apar stiri in presa autohtona de genul: Comandamentul fortelor aeriene ruse din Siria a semnalat X incalcari ale acordului de incetare a focului din partea fortelor moderate de opozitie, caut si gasesc in diferite surse si XX incalcari ale aceluiasi acord de catre armata siriana. Fiind de principiu (fara a cadea in extrema teoriilor conspiratiei), ca in multe cazuri avem de-a face cu nuante de gri si ca a accepta faptul ca adevarul este undeva la mijloc este primul pas spre solutii, resping de multe ori adevarul trunchiat care se regaseste in opinia mea in special acolo unde cenzura prospera.

Ultra-nationalism un alt „ism”

Dupa ce presa din Rusia a incercat din rasputeri sa prezinte atat populatiei ruse cat si lumii intregi EuroMaidanul in Ucraina drept o adunatura de ultra-nationalisti a caror actiuni pun in pericol valorile democratice, incep sa iasa la iveala ultra-nationalistii „buni si legali” ai Kremlinului.

Dincolo de organizatii si institutii de presa indezirabile, o gama larga de produse de consum occidentale au devenit indezirabile si au fost efectiv distruse cu buldozerele ca o forma de protest impotriva sanctiunilor economice aplicate de statele din vest Rusiei in urma anexarii Crimeei si interventiei (negate in continuare) din estul Ucrainei.

Evident, fiecare cu saracii lui si am inteles ca probabil guvernul de la Kremlin nu a vrut sa intoxice nevoiasii sai cu produse occidentale, dar atunci cand la nivel mondial sunt aproximativ 795 de milioane de oameni (asta inseamna 1 la fiecare 8 oameni) care sufera din cauza lipsei de hrana cred ca se gaseau tari unde aceste produse sa se indrepte.

Odata cu desemnarea produselor de consum occidentale indezirabile au aparut si ultra-nationalistii buni ai Rusiei. In videoclipul de mai jos, Stas Barestky, un cunoscut muzician rus care a socat si in trecut prin distrugerea dozelor de bere provenite din vest cu dintii intr-un supermarket, decide sa-si incendieze autoturismul marca BMW si se urca intr-o masina obosita marca Lada intr-o miscare menita sa sprijine dupa spusele sale industria auto din Rusia.

Sincer, ultima data cand am verificat modul in care marile companii utilizeaza practica antireclamei se presupunea ca trebuie sa te scoata pe tine intr-o lumina buna. Trebuie sa recunosc faptul ca fiind crescut dupa valorile occidentale indezirabile, alternativa propusa de propaganda rusa cu siguranta nu ma atrage.

Multi ar spune ca asta e dovada de patriotism si nationalism.

Eu zic ca patriotism si nationalism este spre exemplu sa alegi sa iti cumperi un autoturism marca Dacia, sa zicem Duster (este doar un exemplu fara nici cea mai mica intentie publicitara), pentru ca recunosc faptul ca a fost depus un efort sustinut in crearea confortului si sigurantei mele. Sunt nationalist pentru ca recunosc efortul conationalilor mei de a-mi oferi un produs autohton la standarde ridicate.

In schimb alternativa rusa imi apare oarecum amuzanta fiindca ma duce cu gandul la un film mai vechi intitulat Familia Adams si evident la unul din personajele din acesta.

fester_stas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top