1

Martie 2018 – unicul candidat eligibil: Vladimir Putin!

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Aflat pentru a treia oara în funcția de președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin își pregătește discret, fără o confirmare oficială, un nou mandat.  Deși nu o spune cu voce tare, toată lumea conștientizează faptul că este doar o chestiune de timp până cand președintele rus își va anunța intenția de a rămâne la putere pentru încă șase ani.

Între timp acesta alege să raspundă întrebărilor din cadrul interviurilor (mai nou este deschis și sociabil, pe alocuri chiar glumeț), să grațieze femei condamnate la închisoare pentru trădare (condamnate pe timpul mandatelor sale) sau să ofere spre deliciul cititorilor detalii din viața personală (poze în diferite ipostaze- Vladimir Putin la pescuit, Putin în sala de judo, Putin scafandru, Putin alături de noul său cățel etc.)- pe scurt: să posteze în imaginea liderului care luptă pentru bine poporului, care este demn de urmat și admirat de cei pe care îi conduce.

 

Cum se prefigurează noua candidatură a lui Vladimir Putin

Într-o țară în care neocomunismul este vândut ca democrație, în care poporul suportă toate consecințele ambițiilor personale ale conducătorului lor și care cunoaște termenul de ,,sărăcie” în fiecare zi la alt nivel, popor care trăiește între niște limite foarte clar trasate, promisiunile liderului unic rămân singura voce auzită prin filtrul cenzurii.

Pe lângă aparițiile menite să crească încrederea popolației în actualul și probabil-viitorul președinte,  Putin a profitat de ultima perioadă a actualului mandat pentru a-și lansa primele promisiuni electorale, în condițiile în care portavocile afiliate Kremlinului promovează o tendință ascendentă a economiei ruse (deși prețul petrolului a scăzut și unul din puținele venituri constante parvine din vânzarea de armament, Putin anunță că salariul minim pe economie va crește).

Populația căreia i se adresează, ca și în alte state în care propaganda se aplică asupra omului simplu și ușor de mulțumit, îl reprezintă acel segment considerat în mod tradițional, electoratul lui Putin: pensionarii (aproximativ 30 de milioane). Kremlinul încearca mereu să-i facă pe aceștia fericiți în ajunul campaniilor electorale și reușesc acest lucru cu eforturi nu prea mari.

 

Cum reușește Putin să elimine contracandidații?

Trebuie să recunoaștem faptul că singurii politicieni care și-au exprimat intenția de a participa la prezidențialele din 2018,  ultranaționalistul Vladimir Jirinovski si liberalul Grigori Iavlinski, nu beneficiază nici pe departe de notorietatea și dreptul la publicitate de care se bucură în momentul de față liderul de la Kremlin. Aleksei Navalnii (critic dur al corupției și regimului lui Putin), considerat singurul politician care ar putea arunca o umbra asupra lui Vladimir Putin, nu poate participa în principiu la scrutin din cauza unor antecedente penale deși el susține ca acestea nu îl vor opri. Navalnii a fost arestat de numeroase ori de autoritățile ruse pentru acuzații (fraude, delapidări) pe care el le-a respins. Deși a fost acuzat de nenumărate ori, nu au fost aduse suficiente dovezi pentru ca autoritățile să îl poată scoate în totalitate de pe scena politică (ce explicație logică se poate găsii în această situație?).

Aflat în postura de candidat unic, Putin nu are nevoie de altfel să ducă o campanie electorală deschisă având în vedere faptul că atât analiștii cât și vocile comune par să accepte victoria lui Putin din 2018 fără a opune forță și se concentrează mai mult pe subiectul alegerilor din 2024. În aceste condiții va trebui de cele mai multe ori să observăm campania electorală a acestuia în știri care pictează mărinimia și fața sa umană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top