Primii refugiati in Romania

Primii refugiati in Romania, primele elemente de propaganda Rusa

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Primii refugiati in Romania (un val urias de 15 oameni) a generat de cateva zile discutii aprige pe retelele de socializare si nu numai. Majoritatea mesajelor vehiculate vin sa se opuna primirii imigrantilor din Orientul Mijlociu si Asia de Sud pe teritoriul Romaniei.

Unii invoca problema terorismului in timp ce altii vorbesc despre “multele avantaje” pe care un imigrant in Romania le are in detrimentul unei populatii sarace pentru care statul nu face nimic (un mit al asistentei sociale de care societatea noastra nu reuseste sa se debaraseze dupa 25 de ani de democratie). O adevarata batalie pentru cei aproximativ 500 de lei lunar pe care un refugiat ii primeste de la statul roman ca alocatie pentru a se intretine.

In privinta terorismului, numeroasele cazuri de expulzari la baza carora stau acuzatii asociate fenomenului terorist sunt un bun exemplu ca avem institutii pregatite sa gestioneze aceasta amenintare. E mai bine sa ai posibilitatea de a-i tria si verifica prin intermediul mai multor filtre decat sa treaca fraudulos granita si sa fii nevoit sa reactionezi atunci.

Ce este mai deranjant in mesajele pe care le putem citi pe retelele de socializare nu este sentimentul nationalist de care romanii dau dovada si care ne ajuta sa ramanem inca uniti dupa valorile si traditiile noastre. De asemenea este perfect normal sa ne manifestam temerile in spatiul public, in acest fel incercand sa responsabilizam institutiile statului in gestionarea acestei situatii.

Problema este aparitia unor voci ultra-nationaliste care printr-un limbaj vulgar incearca sa convinga de necesitatea luptei impotriva imigrantilor, de sclavia promovata de occident si alte teorii ale conspiratiei consacrate. Aceste mesaje cauta sa eticheteze in stanga si in dreapta, pentru acestia musulman=posibilitate ridicata de terorism. Mai grav este faptul ca aceste elemente ultra-nationaliste in fervoarea lor de a contesta tot, cad usor prada propagandei ruse care urmareste slabirea coeziunii nationale prin amplificarea unor teme de interes asupra carora parerile la nivel social sunt impartite.

Revenind la primii refugiati in Romania, citeam un interviu foarte interesant luat unui tanar sirian imigrant dupa doi ani de la sosirea acestuia in tara noastra. Mesajul acestuia catre conationalii sai este unul destul de clar: Mai bine raman in Siria decat sa vina aici.

In acest context tind sa cred ca orice refugiat accepta sa fie relocat in Romania se afla intr-o situatie destul de precara iar pentru acesta revenirea in tara de origine nu este cu siguranta o optiune.

Cu fervoarea de pe retelele de socializare despre refugiati in Romania ne vom mai intalni cu siguranta deoarece in viitorul apropiat ar urma sa soseasca pe teritoriul tarii noastre 160 de persoane din Italia si alte 135 din Grecia.

Pana atunci va propun un exercitiu: incercati atunci cand observati mesaje rasiste, ultra-nationaliste, apocaliptice sau etichete sa aflati mai multe despre cei care le lanseaza. Consider in continuare ca in prezent vocea moderata cu spirit civic a romanului preocupat de evenimentele din societatea noastra este estompata de elemente ultra-nationaliste sprijinite de masina de propaganda a Kremlinului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top