kr

Promovarea de către Kremlin a trecutului rus mitificat – calea către o întoarcere la stalinism

By: Rosa
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Era de așteptat ca odată cu trecerea timpului, noile generații de ruși să respingă cele mai tragice aspecte ale trecutului țării lor, cum ar fi stalinismul. Cu toate acestea, ultimele sondaje arată că sprijinul pentru Stalin și iertarea crimelor sale este mai mare în rândul tinerilor decât în rândul persoanelor mai în vârstă.

Potrivit jurnalistului rus, Anton Orekh, o posibilă explicație pentru această situație este cruzimea istorică a poporului rus și dorința lor de a celebra chiar și pe cei mai cumpliți lideri dacă aceștia sunt pregătiți să acționeze fără milă împotriva celor pe care îi identifică ca fiind dușmani.

O altă explicație, este că rușii, chiar și atunci când cunosc anumite aspecte specifice despre trecut – și aproximativ trei sferturi dintre tinerii ruși care îl celebrează pe Stalin ca fiind un mare lider cunosc aceste fapte – le implică sub mitologia despre trecutul rusesc promovată de Kremlin drept un mare triumf permanent, întrerupt doar ocazional de străinii generatori de ruină.

Pe acest fond, tinerii ruși care știu câte ceva despre ororile GULAG și care chiar recunosc crimele comise în timpul regimului Stalin sunt înclinați să considere aceste lucruri ca fiind neimportante în comparație cu evoluția magistrală a Kremlinului și puterea exercitată de-a lungul timpului asupra celorlalți.

Orekh a concluzionat că tinerii ruși „pur și simplu nu înțeleg ceea ce aprobă de fapt întrucât istoria în Rusia este întotdeauna învățată ca ceva dintr-o carte de benzi desenate sau un poster. O istorie a victoriilor, triumfurilor și realizărilor în care liderii sunt mereu infailibili și înțelepți”.

Astfel, doar furnizarea tinerilor a numeroase informații despre trecutul țării lor va fi insuficientă pentru a le schimba percepția și evaluările chiar și asupra celor mai grave aspecte ale acestuia, De asemenea, Kremlinul prin imaginile istorice pe care le promovează deschide calea pentru ridicarea unui nou Stalin și a unui nou sistem stalinist.

kr st

Poster cu Stalin promovat recent de propaganda rusească, copiat după posterul popular „Speranța – Hope” al lui Barack Obama din campania electorală din 2008.
kr

Acest poster cu titlul „Invincibila Rusie” prezintă istoria mitologizată a Rusiei promovată în ultima perioadă de Kremlin, trasând paralele între presupușii „eroi ruși”, cum ar fi prințul Alexander Nevsky, Iosif Stalin și Vladimir Putin.

10 Comments

 • Laura:

  Ultimele sondaje demonstrează încă odată că rușii sunt o specie aparte. Democrația nu este pentru ei. Stalin a ucis multe milioane și alte milioane au fost trimiși în lagăre de muncă. Paradoxal, rușii îl regretă și îl pun pe primul loc într-un top al personalităților lumii. Probabil alcoolul le afectează grav gândirea rațională.

 • Flavia:

  În 2009, Vladimir Putin a declarat că moștenirea lui Stalin nu poate fi judecată în alb-negru. Mai mult,
  Putin încearcă să recreeze măreția sovietică prin invadarea vecinilor (Georgia 2008) și construirea unei uniuni economice euroasiatice. De-a lungul drumului, el a adoptat și un mod de gândire asemănător cu predecesorii săi sovietici.

  • Viorel:

   De fapt, el a invadat Crimeea din aceleași motive pentru care Stalin a invadat Polonia estică în 1939.
   Cred că dacă îl înlocuim pe Putin cu Stalin vom înțelege foarte bine ceea ce face liderul Rusiei și, mai important, ce are planificat în agenda de politică expansionistă.

 • George:

  Te crucești când vezi ce poate face manipularea dintr-un popor! Eu cred că de vină este și faptul că ideologia comunistă nu a fost declarată CRIMINALĂ, așa cum s-a întâmplat cu nazismul și alte ideologii de extremă dreaptă. Și asta în condițiile în care regimul comunist a făcut zeci de milioane de victime în toată lumea!!!

 • Alexx:

  Nu au vrut să declare comunismul ideologie criminală pentru că planul a fost să îl reînvie. Rușii nu au învățat nimic din căderea URSS-ului prin implozie. Rușii dau dovadă de o aroganță prostească și încă mai cred în refacerea Uniunii Sovietice. În ignoranța lor, cred că sunt deasupra tuturor și vor refacerea unui colos pe un fundament șubred.

 • Liviu:

  Prin necondamnarea comunismului și-au lăsat loc de a invoca și de a pretinde ulterior teritoriile fostelor țări sovietice. Pe considerentul că vor pregăti calea ”salvatorilor” vorbitorilor de limbă rusă, plantați cu acest scop. Temă gândită în laboratoarele Kremlinului de multă vreme, încă de la Ecaterina I. Asta au în planuri de atunci, prin strămutarea populațiilor băștinașe de pe teritoriile ocupate și înlocuirea lor cu ruși, care ulterior sunt puternic susținuți, inclusiv material, direct de la Moscova.

 • Florin:

  Stalin a fost unul din cei mai siniștri DICTATORI și unul din cei mai ticăloși DICTATORI din întreaga istorie a omenirii! Nu poți să nu te întrebi care este nivelul de pregătire și care sunt criteriile morale ale celor care și-au exprimat opinia în sondaje. Tot conform sondajelor și Lenin este considerat o figură memorabilă și pozitivă a istoriei!!! Cei care il regretă pe Stalin nu merită altceva decât să aibă parte de astfel de conducători întreaga viață!!!

 • Elena:

  Pe orice om cu scaun la cap și niscavai minte îl trec fiorii când pronuță numele unuia dintre cei mai mari criminali ai lumii!!! Cum poți să consideri milioanele de crime ca fiind neimportante??? Și despre care progres vorbim? Nivelul de trai al rușilor este în cădere liberă și ei au timp să-i IERTE pe DICTATORII care i-au condus și încă îi conduc! E limpede că fiecare popor își merită soarta!!!

 • Flavius:

  Trolii, la comanda stăpânului de la Kremlin, vor să îl transforme pe Stalin din diavol în înger. Șansele sunt slabe, căci omenirea nu uită crimele rușilor, mai ales românii, polonezii și balticii.

 • Criss:

  Constat că rușii îl slăvesc pe cel care le-a executat elitele și bunicii!!! Tocmai ca să-i transforme într-o gloată ușor de controlat și înrolat la muncă. Poporul rus este absurd, stupid și dezorientat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top