child

Putin nu și-a schimbat convingerea că forța este cea mai importantă abilitate

By: Rosa
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

În majoritatea culturilor, tinerii folosesc forța pentru a-i domina pe alții, dar cu timpul, majoritatea apelează la alte mijloace pentru a-și promova interesele. Cu toate acestea, în prezent, Federația Rusă este condusă de cineva care nu a depășit niciodată credința puerilă că forța este suficientă și care nu a fost încercat niciodată să-și reconsidere această poziție, respectiv să se dezvolte pe alte planuri.

Ca urmare, liderul de la Kremlin este încă un copil din punct de vedere psihologic, cu toate consecințele periculoase care derivă din acest lucru, dar care posedă pârghii enorme de putere.

Comentariile constante ale lui Putin potrivit cărora el a fost educat pe străzile din Leningrad și a învățat din tinerețe „mai întâi să lovească”, precum și retorica preferată de la venirea la putere, machismul, mândria pentru judo și expunerea la bustul gol, toate acestea arată că liderul Kremlinului privește lumea nu ca un adult, ci ca un copil.

Astfel, potrivit jurnalistului rus, Igor Yakovenko, nu este surprinzător că victimele liderului de la Kremlin au fost adevărați adulți, spre deosebire de Putin, Mihail Hodorkovski trimis la închisoare pentru zece ani și Boris Nemtsov care a fost ucis. Mai mult, faptul că el a fost instalat de către predecesorul său mai degrabă decât ales de popor, a condus la intensificarea sentimentelor de nesiguranță specifice persoanelor care nu s-au maturizat suficient.

Această convingere a lui Putin se află în spatele nivelului extrem de ridicat al cheltuielilor militare, al folosirii agresive a forței înafara granițelor și a represiunii pe care o manifestă față de populația din Rusia. Astfel, sprijinul pentru „forță”  a atins în Rusia lui Putin un nivel fără precedent, începând chiar din a doua jumătate a secolului XX.

Niciodată în toată istoria nu s-au ridicat monumente în Rusia în cinstea crimelor sângeroase ale lui Ivan cel Groaznic, dar sub conducerea lui Putin se vor realiza. Niciodată după cel de-al 20-lea congres în URSS sau în Rusia post-sovietică nu a existat propagandă deschisă a stalinismului. Sub Putin, Stalin a devenit eroul Rusiei, iar glorificarea lui are loc permanent la televiziunea de stat.

„Rușii nu doar au acceptat, ci a fost încântați și au transformat într-un cult de mândrie națională, anexarea peninsulei Crimeea, războiul agresiv din estul Ucrainei și uciderea în masă a cetățenilor Siriei”, spune Yakovenko. Toate acestea înseamnă că „Rusia este o țară foarte bolnavă”.

Convingerea că forța a fost, este și va rămâne resursa principală a politicii externe și că numai puterea militară poate garanta securitatea nu este împărtășită doar de Putin, ci și de o parte semnificativă și, foarte probabil, de majoritatea susținătorilor unui parcurs democratic, liberal și vestic pentru Rusia.

Potrivit lui Yakovenko „mentalitatea chiar și a celor mai progresiști ruși rămâne în cel de-al XIX-lea sau în cel mai bun caz în prima jumătate a secolului al XX-lea, când forța militară era singurul mijloc de a păstra suveranitatea și de a garanta o viață liniștită pentru cetățenii Rusiei.”

Persoanele dornice de dezvoltarea Rusia în momentul în care fac referire la surmontarea lui Putin și a putinismului dau impresia că sunt cei mai mari susținători ai acestuia, discutând totul în termeni de forță, similar liderului Kremlinului. Doar în cazul în care această situație se schimbă există o șansă reală de progres.

Cu toate acestea, „pentru ca o astfel de schimbare să aibă loc rușii trebuie să se dezvolte, iar Vladimir Putin care este el însuși un copil va face tot ce se poate pentru a-i menține la nivelul copiilor”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Comments

 • Geony:

  Cineva ar trebui să-i ia jucăriile micului KGB-ist răsfățat, dar într-o țară imatură precum Rusia din prezent este greu de crezut că se va întâmpla asta prea curând.

  • Alx:

   O fi un mic răsfățat, însă pentru ruşi, cel puţin, Putin pare a fi cel care…a dat contur revanşei ruseşti. O revanşă asupra Rusiei însăşi şi asupra celor pe care Rusia lui Putin încă îi percepe, pe urmele unui trecut recent, drept adversari.

 • Flavia:

  O evaluare psihologică realistă a unui lider care s-a evidențiat în repetate rânduri prin aplicarea practică a dictonului antic:„Dacă vrei pace, pregătește-te de război!”

  • Nick:

   Așa este, în era „putinismului”, Rusia a desfășurat numeroase exerciţii cu rol de demonstraţii de forţă, dar cu muniţie de război. Totuși, era lui Putin a fost caracterizată și de cunoscutele acțiuni de tip hibrid din Estonia, Georgia și Ucraina.

 • Ovi:

  Să nu uităm că de la preluarea puterii de către prim-ministrul Vladimir Putin s-a remarcat o creştere substanţială a bugetelor pentru educaţia patriotică a tineretului şi susţinuta propagandă naţionalist-patriotică a regimului, dar mai ales derularea unui cult al personalităţii lui Putin pe care chiar și Stalin ar fi fost invidios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top