ps

Putin a transformat Rusia într-o insulă gigantică „Dr. Moreau”

By: Rosa
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

În romanul său din 1896, Insula Doctorului Moreau, H.G. Wells descrie modul în care un doctor de pe o insulă mică și izolată din Pacific reușește să creeze „ființe hibride asemănătoare oamenilor” prin efectuarea de operații pe animale. Criticii britanici din acea perioadă au apreciat că în opera lui Wells este un comentariu referitor la ce s-a întâmplat în țara lor în ultimele două decenii. Mai exact, au sugerat a fost un fel de reluare fictivă a ceea ce s-a întâmplat în Anglia după creșterea socială din anii 1880 când „englezii erau aproape convertiți în oameni și apoi reveniseră din nou la starea lor primitivă.

În opinia dr. Aleksandr Nemets, cercetător rus specializat în evoluțiile ruse și chineze în domeniul Revoluției în Afacerile Militare, Rusia, în ultimii 30 de ani, pare să fi evoluat de-a lungul aceleiași traiectorii: „Cât de des oamenii au susținut la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 că Fostii sclavi ai sistemului sovietic se transformă în oameni liberi! Dar, de fapt, a apărut o nouă cireadă, susținută și condusă în mod activ de către autorități. Vedem acum rezultatele finale”.

Afirmațiile lui Nemets au la bază sondajele realizate recent care arată că ponderea rușilor care se opun lui Putin și doresc schimbare nu depășește 13-14% din populația totală, în timp ce 10% din total, aproximativ 14 milioane de oameni, majoritatea din prima categorie – sunt deciși să părăsească Rusia în totalitate.

Mai mult, douăzeci și cinci la sută dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, respectiv opt milioane din nevoile Rusiei pentru dezvoltare, spun că doresc să plece. Dar ceilalți, atât cei tineri, cât și cei mai în vârstă susțin regimul președintelui rus, sau chiar cer să se acționeze mai aspru decât până la momentul actual.
Potrivit lui Nemets „Este ușor să se ajungă la concluzia că populației din Federația Rusă a scăzut drastic din punct de vedere calitativ și nu corespunde deloc cerințelor de modernizare de înaltă tehnologie a economiei și societății. Echipamentele necesare există, dar nu și specialiști calificați.”

Pe de altă parte, Nemets subliniază că „există specialiști și resurse pentru „realizarea de pagube în mediul online cum ar fi atacurile desfășurate de troli și hackeri asupra Europei și Americii.” Și nu există indicii că lucrurile se vor îmbunătăți în curând având în vedere că nicio universitate rusă nu se află în topul 100 al lumii „din păcate, ponderea celor care doresc schimbări serioase în Federația Rusă nu este mare”, spune Nemets. Și asta reduce șansele ca Moscova să se poată schimba singură în anii următori.

9 Comments

 • Cosmin:

  Să vedem câți dintre susținătorii regimului Putin își vor menține alegerea odată cu accentuarea problemelor economice generate susținerea acordată pentru decizia de anexare a Peninsulei Crimeea.

 • Dan:

  Putin a restaurat elemente sovietice la structura guvernului folosind „Politburo” pentru cabinetele interioare. Astfel, toți oamenii sunt aleși de el ?i se presupune că vor fi loiali lui. Cu toate acestea, în cadrul Politburo de tip sovietic, colegii apropiați erau cei mai temători. În ultima perioadă încrederea în abilitățile lui Putin a început să scadă, iar diferite facțiuni sunt preocupate de consecințele rămânerii alături de un lider care începe să devină sortit eșecului. Această situație va avea un impact major și la nivelul populației care simpatizează cu președintele.

 • Liviu:

  Într-adevăr, sondajele recente arată că s-au cam dus vremurile când rușii ieșeau în stradă să protesteze împotriva cenzurii, a alegerilor frauduloase, a limitării libertăților de care se bucură occidentalii. Astăzi, 80% dintre ruși sunt de acord cu ce face președintele, procent pe care l-am văzut doar la începutul primului mandat. acest lucru demonstrează că, deși pe scena mondială Putin este din ce în ce mai disprețuit, în Rusia se pare că este din ce în ce mai iubit. Iar pe măsură ce Putin este tot mai iubit, cresc totodată sentimentele negative față de Occident. Aversiunea rușilor față de occidentali se explică prin propaganda agresivă la care recurge mass-media publică din Rusia, care diseminează sistematic retorica președintelui, împreună cu relatări foarte agresive despre țările occidentale.

 • Geanina:

  În Rusia, ca și în alte țări marcate de corupție , lipsa de interes față de sfera politică a trecut dincolo de o apatie emoțională și s-a transformat într-o adevărată ideologie. Rusia a trecut de la un șir de țari la un șir de dictatori. Așadar, oamenilor nu le pasă de politică, pentru că nu au nici o amintire despre un timp în care ei să fi avut vreun cuvânt de spus. Mi-a rămas în minte relatarea dintr-un articol care ilustra atitudinea caracteristică oamenilor din provincie, unde suportul pentru Putin este oarecum automat. |Întrebată fiind despre politica dusă de Putin, o femeie a răspuns că atâta timp cât nu sunt invadați de naziști și există alimente la magazin, părerea ei este că președintele face o treabă bună. Poate și acesta este unul din motivele pentru care Putin a reușit transformarea Rusiei într-o insulă 🙂

 • ROBBY:

  În prezent, datoria externă a Rusiei a atins un prag critic – semn că sancțiunile impuse ca urmare a acțiunilor lipsite de legitimitate din Ucraina își fac simțită eficiența. Cu toate acestea, toate sondajele de opinie (atenție! cele publicate!!!) arată că populația rusă încă îl consideră pe Putin „the best”, fără să pună la îndoială corectitudinea deciziile politice pe care le ia sau felul în care acestea răspund nevoilor societății rusești. Turma rusească devine în acest mod foarte periculoasă, tocmai prin susținerea necondiționată pe care se pare că o oferă Kremlinului. Din păcate, cei care dezaprobă acum abilitățile lui Putin nu au vizibilitate suficientă momentan, pentru a induce o schimbare în cugetul și simțirea majorității, semn că insula lui Moreau a lu’ Putin este clădită pe o fundație durabilă!

  • Roibu:

   Chiar credeti ca populatia Rusiei va iesi in strada si va sustine „Jos Putin!!!”
   Doar ati vaut ca dispar jurnalistii contra Putin asa ….. cat ai zice Putin.

 • Criss:

  Lipsa dorinței de informare din surse obiective a rușilor, dar și modul în care guvernul controlează mass-media rusă, au favorizat izolarea rușilor și transformarea Rusiei într-o insulă. De exemplu, tot sondajele arată că 93% dintre ruși au stat la curent cu evenimentele din Ucraina uitându-se la televizor (evident la posturi rusești). a doua sursă primară de informații sunt prietenii, familia și vecinii, astfel încât un procent foarte mic ajunge să citească știri online. În mod obișnuit, rușii nu cred nicio informație oficială, tocmai pentru că este oficială, iar asta este valabil mai ales când informația provine din Vest.

 • George:

  Politica lui Putin va duce la degradarea Rusiei și la transformarea ei într-o rezervație de oameni săraci și agresivi, cu o populație care se hrănește cu iluziile reconfortante ale superiorității și exclusivității naționale. Această politică va duce la suprimarea surselor de dezvoltare ale Rusiei, la stagnare și, în mod inevitabil la degradare totală – morală, intelectuală și socială – la apatie. Tentativele de poziționare în opoziție cu politica lui Putin sunt înăbușite din fașă și din ce în ce mai agresiv pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din 2018.

 • Laura:

  Putin încă minte poporul cu televizorul :))) Și așa se înfățișează ca un prinț pe cal alb, singurul capabil să-i salveze pe ruși de degradarea pe care ar aduce-o o eventuală apropiere de Occident. Putin este BINELE în luptă cu RĂUL reprezentat de Vest, NATO, UE și SUA. SALVATORUL, apărătorul tradițiilor. Acesta este basmul pe care îl aud rușii în fiecare zi :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top