The Russian Dream

The Russian Dream produs al sistemului „democratic” rusesc

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Concomitent cu efortul continuu de a contesta valorile occidentale, presa din Rusia care il sustine pe Vladimir Putin a incercat sa ambaleze cat mai spectaculos si sa vanda atat propriilor cetateni cat si audientelor extene o imagine care cu usurinta poate fi catalogata drept: The Russian Dream. De ceva vreme Rusia este mult mai interesata de exploatarea tensiunilor interne si imixtiunea in politica diferitelor state din Europa si Asia decat de rezolvarea problemelor serioase interne de ordin social cu care se confrunta.

La noi acasa: paine si circ

In conditiile in care scaderea pretului la petrol pe plan mondial precum si sanctiunile impuse de UE dupa anexarea ilegala a peninsulei Crimeea au dus la diminuarea semnificativa a PIB-ului Rusiei in ultimii ani, nu cred ca ar trebui sa ne mire de ce singurul sector care nu a suferit din punct de vedere financiar este reprezentat de mass-media rusa sustinuta direct de liderul de la Kremlin.

Am asistat de-a lungul timpului la mai multe spectacole mediatice de propaganda organizate de presa rusa care prin efortul depus nu face altceva decat sa arate faptul ca dupa dezbinarea URSS, Rusia a schimbat sistemul politic comunist mai degraba cu o autocratie decat cu o democratie fie ea si adaptata particularitatilor culturale si sociale ale federatiei.

De la grandioasa deschidere in patru cercuri a jocurilor olimpice de iarna de la Sochi, la retragerea si nu prea a trupelor ruse din Siria la inceputul acestui an si pana la organizarea zilei Victoriei cu zgomot de motoare la Berlin si pancarte ce ne amintesc de vremuri trecute la Kremlin, presa rusa a reusit de fiecare data sa vanda circul in regia Vladimir Putin unei populatii tot mai sarace si private de libertati fundamentale.

Ideea populatiei ruse, victima a deciziilor statelor occidentale este cel mai bun paravan pentru incapacitatea liderilor de a se apleca asupra problemelor interne. In acest context berea de export si masinile nemtesti devin inamicii numarul 1 ai economiei, iar anarhistii mananca de la McDonalds si evident isi astampara setea cu o Coca-Cola rece.

The Russian Dream vs. pensionarii din Crimeea

Despre situatia economica deloc roz din Crimeea sau regiunea Donbas am mai vorbit in unul din articolele trecute pe acest site. Putinii locuitori norocosi au reusit sa isi gaseasca un loc de munca fie in cadrul fortelor de ordine, fie in cadrul administratiilor locale.

Vezi: Vocile care au curajul sa vorbeasca despre realitatea din teritoriile ocupate din Ucraina

Cea mai defavorizata categorie sociala ramane in Crimeea cea a pensionarilor. Dupa un referendum intens contestat pe tema anexarii Crimeei, in care Moscova a deplans situatia „conationalilor” din peninsula pe care a jurat sa-i protejeze de flacara anarhista de pe Euro Maidan, situatia locuitorilor din acesta regiune este departe de a se inbunatati.

Mesajele nationaliste (intr-o tara organizata de altfel pe principiul federal) venite de la Moscova au fost rapid inlocuite cu bine cunoscutele scuze si incurajari specifice perioadei de dupa alegeri. Discutia dintre premierul rus Dimitry Medvedev aflat in vizita oficiala in Crimeea si pensionarii din peninsula adunati la acest eveniment este un exemplu destul de clar in ceea ce priveste interesul pe care Rusia il acorda situatiei economice si sociale a propriilor cetateni.

Pensionar: Aţi promis că pensiile în Crimeea vor fi indexate. Ce s-a întâmplat cu această promisiune?

D.Medvedev: Nu avem bani acum. Când vom face rost de bani, vom aplica şi indexarea. Rezistaţi cumva, toate cele bune. Aveţi grijă!

The Russian Dream devine un tot mai mult o marfa de export

Aflata sub presiune economica din partea Occidentului, Rusia incerca tot mai mult sa vanda atat in Europa cat si in zona Asiei imaginea de important partener de afaceri. Resursele de hidrocarburi au fost mereu principala moneda pe care Rusia a utilizat-o in relatia sa cu diferite state.

Din nefericire, dependenta de resursele Rusiei are implicatii dincolo de cele financiare. Intri intr-o relatie de tip castigator-pierzator in care Rusia nu poate fi decat castigatorul.

Fiind de parere ca scepticismul se combate cel mai bine cu exemple din ziua de azi si nu cautate undeva in istoria mai apropiata sau mai departata, cred ca actuala pozitie a executivului din Ungaria care a cazut in capcana dependentei de resursele Rusiei este concludenta.

Un element mai nou ce vine sa completeze modul de ambalare a Russian Dream destimat exportului este reprezentat de industria de armament a Rusiei. Interventia din Siria a servit Rusiei ca showroom de noi echipamente militare pentru statele interesate. Statisticile arata faptul ca numarul comenzilor si al exporturilor a crescut in ultimul an in special la nivelul statelor ce se confrunta cu o situatie interna instabila sau acolo unde exista dispute inter-statale.

Mesajul implicarii Rusiei in conflictul din Siria de la izbucnirea acestuia este unul simplu si pare ca a prins:

Ai o problema interna cu proprii cetateni? Tancul T95, avionul Suhoi-35 sau elicopterele de atac rusesti sunt solutia ideala.

Disclaimer: Echipamentele din promotie se afla si in dotarea Garzii Nationale a Rusiei pentru asigurarea ordinii publice.

2 Comments

  • KATY:

    Eh, reacția asta a Rusiei de după alegeri e comparabilă cu corupția endemică ce a dominat statele aflate în secolul trecut în sfera de influență moscovită. Pe principiul ” Fii cuminte (sau fă chestia aia), că îți ia mami jucăria aia pe care o vrei tu!” Și ulterior „Mami nu are acum, îți ia data viitoare!”. Normal că degeaba populația este dezamăgită și conștientizează că a fost trasă pe sfoară, că nu prea mai poate lua măsuri, întrucât nu are posibilitățile și mijloacele și nu are încotro – decât să îndure. Poate că atitudinea asta a Moscovei va determina victimele propagandei rusești să conștientizeze că au fost dezinformate și că au crezut în fantasme :))))

  • ROBBY:

    Oricum….Și în estul Ucrainei situația nu este mai roz! Printre micile picături de informații provenite de acolo, este clar că populația trăiește într-o sărăcie greu de imaginat, de aceea majoritatea celor care au reușit să se refugieze nici nu se gândesc să se întoarcă acolo. Și, oricum…cetățenii din restul Ucrainei par resemnați, acceptând ideea că Rusia a anexat și regiunile din est. În Ucraina deci russian dream-ul s-a cam erodat. Vedem mai încolo pe unde l-o mai promova tovarășu’ Vladimir! În ziua de astăzi și cu instrumentele de care dispune Rusia, nu va fi grea trecerea la următoarea victimă – un stat unde Moscova are interes…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top