Scutul antiracheta de la Deveselu a devenit operational

Scutul antiracheta de la Deveselu devine operational in timp ce Rusia continua sa joace cartea dezbinarii nationale

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Scutul antiracheta de la Deveselu, un plus de imagine pentru Romania

Azi, 12 mai, Romania a intrat din nou in atentia presei internationale  de aceasta data ca urmare a activarii Scutului antiracheta instalat la baza militara de la Deveselu.

Dincolo de problema securitatii nationale, vorbind strict despre un angajament asumat si dus pana la capat, Romania a reusit sa castige cu aceasta ocazie puncte importante in relatia sa nu doar cu SUA ci si cu lumea occidentala in general la capitolul credibilitate.

Fiind o tara prea mica pentru a ne permite luxul neutralitatii (o himera adesea utilizata de voci „nationaliste” din mediul online dar si „off-line”), am reusit sa demonstram ca in ciuda presiunilor externe nu ne indoim in bataia vantului. Un proiect finalizat este un pas important pentru imaginea Romaniei, in conditiile in care, ne place sau nu sa o recunoastem, o parte din imaginea negativa care planeaza asupra noastra a tuturor se datoreaza modului greoi in care are loc implementarea programelor de dezvoltare din varii domenii la noi in tara.

Ne va face pe noi ca romani, acolo unde mergem in afara granitelor, stirea despre Scutul antiracheta de la Deveselu, peste noapte mai bine vazuti? Categoric nu, pentru ca astfel de schimbari necesita timp, insa cu siguranta este un pas important pe acest drum.

Un proiect contestat si atacat de Rusia

Inca de la lansarea acestui proiect, Rusia s-a pozitionat ca un aprig contestatar al subiectului Scutul antiracheta de la Deveselu, in ciuda caracterului defensiv pe care acesta il are, de a intercepta rachete balistice provenite din afara teritoriului NATO (nu vreau sa spun dau curs nici declaratiilor oficiale care vorbesc despre apararea impotriva rachetelor Iranului sau Coreei de Nord). Cu siguranta, aceasta pozitionare a Rusiei a avut loc pe fondul unor rani suferite pe timpul Razboiului Rece (cand Rusia a incercat fara succes sa inarmeze Cuba cu arsenal nuclear) pe care liderii de la Kremlin refuza sa le inchida in ciuda schimbarilor politice de peste doua decenii.

In stilul ironic care ma surprinde din cand in cand, toata galagia pe care Rusia o face pe tema Scutului antiracheta de la Deveselu mi se pare genul de pozitie macho a tipului cu multi muschi si putine argumente. E ca si cum prietenul meu mi-ar fi imprumutat un caine care de altfel nu face galagie si pe care-l tin in ograda mea, dupa gard, iar tu ca si vecin vii si-mi spui ca esti tare suparat si ca te simti amenintat pentru ca acum am un caine care sa-mi pazeasca curtea, dupa gard. Poate nu sesizez eu, dar care e argumentul?

Inca din anul 2013, negociatorul principal al acordului dintre Romania si SUA a afirmat ca Scutul antiracheta de la Deveselu are in urma testelor o eficienta de aproximativ 82%, dar ca acest lucru nu impiedica continuarea lucrarilor in Romania. In prezent Frank Rose a subliniat din nou faptul ca acuzatiile lansate de Rusia in ceea ce priveste acest subiect sunt exagerate si nefondate. Reprezentatul SUA a afirmat ca Rusia si-a perfectionat de-a lungul timpului arsenalul balistic si ca numarul mare de astfel de rachete detinute de aceasta tara este mult prea mare pentru capacitatea Scutului antiracheta de la Deveselu.

De altfel Rusia ne-a obisnuit de-a lungul timpului sa se faulteze singura atunci cand vine vorba de un razboi al declaratiilor. Zilele trecute masina de propaganda a Kremlinului s-a grabit sa preia intr-un articol cu titlul „Bani cheltuiţi bine? Sistemul antirachetă din România are doar rol «simbolic»”raportul lui George Friedman, fondatorul Institutului de analiza Stratfor, care vorbeste despre caracterul mai mult simbolic al Scutului antiracheta de la Deveselu. Cu alte cuvinte, proiectul [scutul antiracheta] „extrem de periculos” la adresa securitatii Rusiei pe care Romania si SUA trebuie sa-l stopeze de urgenta „pana nu e prea tarziu” devine in noua poveste a mass-media pro Kremlin o problema minora.

Lupi anarhisti cu blana nationalista – pioni ai Rusiei in razboiul declaratiilor

In toata discutia legata de securitatea Romaniei atunci cand vine vorba de relatia cu vecinul de la est, mi se pare de-a dreptul hilar cum, Rusia incearca sa foloseasca voci care sa-i credibilizeze mesajul ce fac apel la o forma distorsionata de nationalism care are mai degraba iz de anarhie.

Un astfel de lup anarhist cu blana nationalista a inceput sa-si faca aparitia pe retelele de socializare si sa strige in gura mare ca cei ce ne conduc, sclavi ai SUA, au transformat saracuta tarisoara romaneasca intr-o tinta pentru Rusia si ca suntem singurii care au acceptat cu usurinta acest statut.

In primul rand, impartim aceasta tinta cu alte state pe teritoriul carora se afla elemente ale scutului antiracheta, precum: Turcia, Polonia, Germania sau Spania.

In al doilea rand, cred ca nici un roman care urmareste zilnic stirile nationale si internationale nu e atat de naiv sa creada ca daca intradevar ar exista o confruntare clasica intre NATO si Rusia, Romania nu ar fi o tinta pentru rasarit, cu sau fara scut. Revin la ideea de mai sus, suntem o tara mica ce nu isi permite luxul neutralitatii prin pozitia geografica pe care o avem. De altfel, daca nu urmam drumul aderarii la UE si NATO, aprig blamat de aceleasi voci parca desprinse din „Biblia de propaganda a Kremlinului”, ce garantii am fi avut ca nu am fi impartasit aceeasi soarta cu a Ucrainei?

Sunt mandru ca sunt roman, de aceea ma intriga astfel de mesaje datorita a ceea ce numesc eu orgoliu national. E tara in care locuiesc si chiar daca Scutul antiracheta de la Deveselu are o eficienta de 100% sau 82%, sunt indignat de incercarea unor factori externi de a face presiuni care sa ne impiedice sa-l construim aici. Probabil asta este o abordare personala a ideii de nationalism, dar in momentul in care privesc spre vecinii nostrii care stiu sa-si sustina pozitia nationala referitor la diferite probleme atat in relatia cu Occidentul cat si cu Rusia, am increderea ca finalizarea acestui proiect ne face si pe noi romanii sa demonstram ca am trecut peste zicala „capul plecat sabia nu-l taie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top