Uniunea Eurasiatica

Uniunea Eurasiatica sau cum lupul isi schimba parul, dar naravul ba

By: gregorian
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

În prezent Rusia încearcă din ce în ce mai mult să ne convingă că este deosebit de preocupată de soarta vecinilor săi, cărora le prezintă mirajul oferit de Uniunea Eurasiatică. Valorile și mecanismele occidentale sunt calificate drept ineficiente de către Rusia iar modelul propus de Uniunea Eurasiatică, centrat bineînțeles în jurul Moscovei, este descris de Kremlin drept un sistem capabil să rezolve eșecurile de natură economică, socială și politică înregistrate de statele care consideră atractivă formula oferită de Rusia. Oferta Uniunea Eurasiatice, patronată de Rusia, are la bază nostalgia Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste care, la data dezmembrării sale în 1991, deținea controlul a 15 republici, fiind una dintre cele mai neomogene țări din punct de vedere etnic, cu peste 100 etnii diferite.

Rusia face în prezent un apel disperat la dezvoltarea Uniunea Eurasiatice folosind argumente ce potențează crearea unei lumi multipolare, care să permită modelarea noii ordini mondiale prin intermediul mijloacelor letale și non-letale, în varianta Kremlin. Prăbușirea economică înregistrată la Moscova a determinat Rusia să facă demersuri susținute pentru a polariza interesul statelor vulnerabile, ce nu sunt afiliate la alianțe bine cristalizate și care nu sunt în măsură să facă față în mod unilateral crizei economice globale.

Totodată, autoritățile ruse întreprind eforturi disperate pentru a convinge statele din vecinătatea granițelor Rusiei de inutilitatea apartenenței la structurile euro-atlantice, principalul motiv fiind defapt contracararea așa zisei amenințări reprezentată de SUA, mesaj pe care Rusia îl trâmbițează permament în scopul câștigării simpatiei actorilor regionali și locali. Astfel de metode erau folosite, după cum bine ne aducem aminte, în interiorul Tratatului de la Varșovia, prin care statele membre urmau calea cea dreaptă indicată de tovarășii de la Kremlin, arătând cu degetul tot către Occident.

Lecțiile pe care Moscova le acordă în prezent publicului larg reprezintă doar o reiterare a propagandei sovietice, care a fost materializată prin faimoasele epurări ce au avut drept scop asigurarea loialității totale a membrilor societății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top