Kasparov arestat la procesul Pussy Riot

Kasparov – Sah-mat

By: authentic
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Campion mondial la 22 de ani

Cine nu isi aminteste de Kasparov ? Omul care aproape 20 de ani a detinut titlul de campion mondial la sah, record care si astazi ramane in picioare, sau omul care a batut computerul in 97, cand varful de lance al celor de Apple (Deep Blue) la acea vreme a fost invins de Garry Kasparov.

Cel mai tanar campion mondial la sah la numai 22 de ani Garry Kasparov a fost si va ramane o legenda a sahului si numai.

Nascut in anul 1963 la Baku atunci URSS astazi Azerbajan din tata evreu rus iar mama de origine armeana, Kasparov a prins gustul startegiei sahiste inca din copilarie. Parintii fiind pasionati de sportul mintii sunt primii care ii dezvaluie enigmele tablei de sah.

Devenind campion mondial in anul 1984,  Kasparov isi face debutul si in viata politica devenind membru al partidului communist din URSS – PCUS, iar mai apoi, in anul 1987, este ales membru al Comitetului central al Komsomol. Se afla asadar in plina evolutie sportiva, dar in acelasi timp era martor al decaderii imperiul comunist din URSS.

Urmare a progromurilor impotriva armenilor din 1988 in fosta URSS, Kasparov se hoataraste sa iasa din randurile partidului comunist, si se refugiaza la Moscova.

Inevitabilul s-a produs si marea URSS se destrama in ‘91. Garry Kasparov devine si mai activ din punct de vedere politic si se implica in infiitarea Pratidului Democrat din Russia, iar in anul ‘96 se alatura echipei conduse de Boris Eltin.

Astfel marele campion la sah, un rebel impotriva sistemului comunist, devine membru fondator al coalitiei “Cealalta Rusie”.

Kasparov vs Putin

Fiind o voce cu rasunet impotriva lui Putin, in anul 2007 este arestat la ordin in timp ce se indrepta spre o demostratie pro-democratica impotriva puterii de la Kremlin. Este eliberat la scurt timp, si isi va relua lupta.

Fostul agent KGB, Oleg Kalucin spunea la acea vreme ca datorita declaratiilor anti-Putin ale lul Kasparov, acesta este in pericol de moarte.

Sfidind amenintarile, Gary Kasparov se hotareste sa isi depuna canditatura la presedentia Rusiei in 2007, dar va fi impidicat sa isi continue cursa datorita nerespectarii legii electorale rusesti, care stipuleaza ca orice canditat sa detina un spatiu pentru reunirea a cel putin 500 din sustinatorii, iar oricine incerca sa inchirieze un spatiu pentru Kasparov, era amenintat cu moartea.

In anul 2012 in timp ce astepta verdictul in cazul trupei Pussy Riot in fata unui tribunal din Moscova,  campionul primeste inca o lectie din partea lui Putin, este saltat de politie si batut.

Arestat, batut si amenintat, Kasporav hotareste sa parasesca Russia, dar vocea lui nu va inceta sa critice regimul autoritar condus de VVP, comparandu-l pe acesta cu Hitler, “socialismul a ajuns in Rusia…” spune marele campion.

Revenind la tabla de sah, poate strategia campionului va da roade, iar Rusia va pierde nebunul.

Sah-mat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top