oleg sentsov cetatean ucrainean

Oleg Sentsov : Am fost si voi continua sa fiu cetatean ucrainean!

By: Spotless
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Oleg Sentsov , sau ce inseamna sa ramai loial Ucrainei

Cine-i Oleg Sentsov? De ce FSB/ex KGB (Federal Security Service of the Russian Federation) a devenit atat de interesat de Sentsov? De ce cauza sa a devenit cauza celor multi? De ce invinuirile care i se aduc par partinitoare, ridicole, incoerente? Unde incepe adevarul si unde se termina el, in acest caz?

Oleg Sentsov, un om care a vrut sa traiasca intr-o tara libera si sa-si exercite liber profesia de cineast, traieste o drama inceputa odata cu anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa.

Sentsov a inceput sa intre in vizorul autoritatilor ruse din Crimeea in momentul in care a inceput sa se implice in distribuirea de ajutoare catre militarii ucraineeni, inchisi in baze, la presiunea facuta de armata de ocupatie a Rusiei. Dar, nerecunoasterea anexarii Crimeei si condamnarea publica a actiunilor ilegale intreprinse de Moscova in peninsula si in Ucraina, au facut din Oleg Sentsov o tinta a masinii de propaganda rusesti.

In 2014, Oleg Sentsov a fost arestat sub acuzatia de desfasurare a unor actiuni terroriste, alaturi de alte trei persoane, impotriva unor simboluri si instituii ruse din capitala Crimeei. Desi era cetatean ucrainean, el a fost dus la Moscova si inchis, fiind etichetat ca extremist deosebit de periculos si condamnat la 20 ani de detentie. Fiind supus unui tratament de tortura fizica si psihica, Sentsov a fost fortat sa recunoasca veridicitatea acuzatiilor ce i se aduc.

Din cauza notorietatii sale, impactul actiunilor de protest intreprinse de Oleg Sentsov a generat un curent de rezistenta impotriva sistemului de ocupatie rusesc. Astfel, dincolo de procesul de suprafata, propaganda rusa l-a gasit VINOVAT pentru ca a devenit un simbol al etnicilor non-rusi din Crimeea, pentru ca a aratat ca lupta sustinuta impotriva agresiunilor ocupantului rus poate fi o solutie a celor care au fost constransi sa renunte la cetatenia ucraineeana si obligati sa recunoasca legitimitatea Referendumului din 2014.

I was and continue to be a citizen of Ukraine. I do not recognize te annexation of Crimea and the military takeover of Crimea by the Russian Federation. I am not a serf; I cannot be transferred with the land”, a spus Oleg Sentsov, in timpul procesului.

Din pacate, cand idealurile unui om liber se pozitioneaza in calea intereselor politice ale Rusiei, notiunea de libertate capata un non-sens. Atunci un nou context se zugraveste. Nimeni nu mai garanteaza respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Dreptul la un proces corect, dreptul la opinie, dreptul la asistenta medicala, dreptul la asistenta juridica, devin iluzorii atunci cand dreptatea se imparte la Moscova. Minciuna devine adevar, adevarul devine minciuna si totul se subordoneaza politicii de propaganda facuta de Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top